Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL svarar på kritiken av president Niinistö – fjärde doser i stor skala inte aktuella, åldersgränserna kan ändå sänkas till hösten

Från 2022
Uppdaterad 23.06.2022 16:09.
Hanna Nohynek
Bild: Mårten Lampén / Yle

Institutet för hälsa och välfärd THL svarar på kritiken president Sauli Niinistö framfört om vaccineringen mot covid-19. Enligt överläkare Hanna Nohynek finns i nuläget inga skäl att i stor skala vaccinera befolkningen med en fjärde dos.

Vaccinerandet mot covid-19 pågår fortfarande, och frågan vem som har rätt till nya doser aktualiserades på torsdagen då president Sauli Niinistö uppgav att han hade nekats en fjärde dos.

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd THL, vill först vara tydlig med målsättningen för vaccineringen, nämligen att förhindra allvarliga sjukdomsförlopp och dödsfall.

Hon förklarar att det handlar om en avvägning: Hur stor nytta ger en vaccinering?

– Om en fjärde dos inte väntas märkbart sänka risken för allvarliga sjukdomsförlopp och dödsfall, då är det inte befogat att ge de doserna ännu i det skedet.

– Det vi vet om grupperna som nu vaccineras med en fjärde dos är att tre vaccindoser inte har gett dem ett tillräckligt bra skydd mot allvarligare sjukdomsförlopp, och därför har en fjärde dos rekommenderats för dem.

Till gruppen som får fjärde doser hör för tillfället personer över 80 år, personer mellan 70 och 79 år som hör till en medicinsk riskgrupp och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

En person i munskydd hjälper en äldre person i rullstol.
Bildtext Personer över 80 år, men också vissa personer över 70 kan nu få en fjärde dos coronavaccin.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Det finns också fall där det inte i första hand handlar om att förhindra ett allvarligt sjukdomsförlopp, utan om att personer är så ömtåliga att de behöver sjukhusvård redan av en lindrigare infektion. Därför har det rekommenderats fjärde doser för personer som får hemvård eller som bor på vårdhem, säger Nohynek.

Överläkare Nohynek medger ändå att det inte är enkelt att veta exakt var man borde dra gränsen för vem som får och vem blir utan vaccin.

– Det är inte helt lätt att bedöma exakt vem som behöver en fjärde dos för att förhindra ett allvarligare sjukdomsförlopp. Vi vet att vaccinen inte skyddar särskilt väl mot smitta eller lindriga sjukdomsförlopp, då måste vi överväga när resurserna vi sätter på att vaccinera ger en tillräckligt stor hälsomässig nytta för att det ska vara befogat.

Avvägningen görs ännu svårare av att tre vaccindoser egentligen skyddar rätt väl också långt upp i åldrarna.

– Tre doser ger ännu ett bra skydd mot allvarligare sjukdomsförlopp, men tyvärr är de här vaccinen så kallade läckande vaccin, alltså de släpper igenom smitta och den kan orsaka en lindrig infektion. Men tre doser ger ett bra skydd mot ett allvarligare sjukdomsförlopp, även för 70 år gamla som inte tillhör en riskgrupp.

Somliga undrar varför man inte kan ge fjärde vaccindoser för säkerhets skull, vad svarar du på det?

– Om vi levde i en värld med oändliga resurser skulle man kanske kunna tänka så här.

– Men vi vet att det är en ganska stor operation att dela ut fjärde doser på bred front och att det tar resurser från något annat. Då är det för det första inte medicinskt befogat och för det andra inte hälsoekonomiskt befogat, och då är det svårt att rekommendera det utifrån att folk vill ha dem eller för att folk skulle känna sig tryggare. För vi kan inte med de nuvarande vaccinen lova människor ett sådant skydd mot smitta som de skulle önska.

Åldersgränserna kan ändå sänkas till hösten

THL ska under sommaren samla information om hur effektiv en fjärde vaccindos är, och vad som kan förväntas av nya vacciner. På hösten kan åldersgränserna för en fjärde vaccindos sänkas.

Nya rekommendationer väntas senast i början av september, eventuellt redan i augusti. THL ska utreda vem som egentligen har nytta av en fjärde dos.

Enligt Nohynek ska man i utredningen bland annat beakta tidsintervallerna mellan doserna och hur länge vaccinet skyddar.