Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur kunde medvetslösa konstsimmarens tränare vara snabbare i vattnet än badvakterna? Arrangören försvarar sig: "Kritiken inte rättvis"

Anita Alvarez hjälps från bassängen av tränaren Andrea Fuentes och en badvakt.
Bildtext Andrea Fuentes (till höger) hade en hjälteroll när hennes adept svimmade mitt under framträdande.
Bild: Nikola Krstic/Shutterstock/All Over Press

Det var tränaren som reagerade snabbast när medvetslösa konstsimmaren Anita Alvarez sjönk mot bottnen i VM-bassängen. Men badvakterna försvaras från arrangörshåll.

Det kunde ha slutat riktigt illa i sim-VM i Budapest på onsdagskvällen, då Anita Alvarez svimmade i vattnet och sjönk mot bottnen.

Men den medvetslösa simmaren räddades – av tränaren Andrea Fuentes, som var den första som hoppade i vattnet och dök efter adepten.

– Jag tror att hon inte andades i åtminstone två minuter, eftersom hennes lungor var fulla av vatten. Hon spydde ut vattnet, hostade och det var det, men för oss var det mycket skrämmande, sa tränaren senare.

Efteråt har badvakterna fått kritik för deras långsamma reaktion på farosituationen. Från arrangörshåll håller man inte med.

– De var snabba nog. Jag tycker inte att den kritiken är rättvis. Tränaren var väldigt snabb, hon kanske väntade sig att något kunde hända, kommenterar Cees-Rein van den Hoogenband, ordförande för Finas medicinska kommitté, för SVT.

Långsamma domare

van den Hoogenband berättar att konstsimmaren i fråga har råkat ut för liknande saker tidigare.

– Bland annat i Barcelona förra året, då hände det två gånger. Jag tror att de var extra vaksamma. Kollar man tillbaka så gjorde badvakterna ett bra jobb.

I ett pressmeddelande från Internationella simförbundet Fina intygar VM-säkerhetchefen Béla Merkely att badvakterna gjorde rätt.

– Enligt reglerna får badvakterna bara hoppa ner i bassängen efter att ha fått en fysisk signal från domarna.

I stället var det domarna som var långsamma.

– Efter att tränaren kastade sig i bassängen och badvakterna såg situationen väntade de inte längre på domarnas signal och ingrep, uttalar sig säkerhetschefen.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln