Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dataläcka avslöjar ritningar från Putins datja vid Ladoga – och egendomar värda över 4 miljarder

Från 2022
Vladimir Putin sittande tillbakalutad i en länstol.
Bildtext President Vladimir Putin tidigare i år i Moskva. Arkivbild.
Bild: Lehtikuva

Officiellt äger Rysslands president Vladimir Putin inte stora fastigheter, men genom ett nätverk av vänner och oligarker kontrollerar han en egendom värd över fyra miljarder euro.

Det rapporterar den brittiska tidningen The Guardian med hänvisning till en massiv dataläcka bestående av e-postmeddelanden från två byggbolag.

E-postläckan har avslöjats av antikorruptionsorganisationen Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) och den den ryska nyhetssajten Meduza.

Svenska Yle har tidigare skrivit om att Putin har en datja, alltså sommarställe, vid Viborgska viken och den ryska tv-kanalen Dozjd (Regn) rapporterade för sex år sedan om ett ställe i ryska Karelen som lokalbefolkningen också kallade Putins datja.

"Fiskarstuga" med marmorgolv

De färska e-postavslöjandena avslöjar i detalj vilken nivå av lyx det karelska nybygget präglas av. The Guardian skriver om bidéer som har kostat över 10 000 dollar styck och golv av marmor.

Tidningen publicerar också arkitektbilder från sommarhuset som ska ligga vid sjön Ladoga, enligt uppgift i närheten av ön Valamo. Byggnaden ska ha grästak för att göra den svårare att upptäcka från luften.

Marken kring huset, som kallas Fiskarstugan, ägs av tre olika bolag som alla är kopplade till domännamnet LLCInvest.ru, som allmänheten inte har tillgång till. En ideell organisation som också är kopplad till LLCInvest har ansvarat för bygget.

Fiskarstugan är inte det första lyxboendet som har kopplats till Putin. Tidigare har bland annat Aleksej Navalnyjs anhängare kopplat presidenten till ett enormt palats vid Svarta havets kust. The Guardian har nu samlat uppgifter om de fastigheter som e-postläckan kopplar honom till i en artikel med kartor och bilder.

Källa: The Guardian