Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två döda och många skadade efter skjutning på en populär bargata i Oslo – Pride ställs in efter det möjliga terrorbrottet

Uppdaterad 25.06.2022 17:26.
Skjutning i centrala Oslo utreds som terrorbrott - Spela upp på Arenan

Polisen misstänker att mannen som genomförde en dödsskjutning utanför en gaybar i centrala Oslo i morse är en radikaliserad islamist med psykiska problem. Alla evenemang kopplade till Pride ställs in.

Två personer har dött i en skjutning utanför en populär nattklubb i centrala Oslo efter klockan ett på natten lokal tid. London pub är en bar för hbtq-personer och under helgen skulle Pride firas på flera platser i Oslo, uppger NRK.

Sammanlagt har 21 personer förts till sjukhus med främst skottskador – av dem är tio personer allvarligt och 11 lindrigt skadade.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre uppger på Facebook att dådet var en avskyvärd och förfärlig attack mot oskyldiga människor.

"Vi vet ännu inte vad som ligger bakom detta fruktansvärda dåd, men till alla hbtq-personer som är rädda och i sorg vill jag säga att vi är med er", skriver Gahr Støre.

Ihmiset surevat ampumispaikalla.
Bildtext Sörjande människor kramar om varandra i närheten av platsen där skjutningen ägde rum.
Bild: Terje Pedersen / EPA

Greps nästan genast

Den misstänkta gärningsmannen greps nära klubben kort efter händelsen, uppger polisen i Oslo.

Skjutningen började vid baren Per på hjørnet, där två personer sköts till döds, varefter skytten rört sig mot London pub. Nattklubben London pub är en populär gaybar, där Pride-firandet pågick.

På lördagsmorgonen uppgav den norska polisen att fallet utreds som terrorbrott. Avsikten var att Pride i Oslo skulle fortsätta i dag, men huvudevenemanget – Prideparaden – har ställts in på uppmaning av polisen.

Ett ögonvittne berättar för norska rundradiobolaget NRK hur panik utbröt på London pub när publiken hörde att flera skott avlossades.

Enligt norska medier greps gärningsmannen fem minuter efter att polisen fått larm om händelsen, tack vare hjälp av civila.

– Det är några personer som har gjort en heroisk insats för att få kontroll över den här gärningsmannen, säger polisens insatsledare Tore Barstad.

Känd av polisen – misstänkt islamist

Gärningsmannen ska ha varit känd för polisen sedan tidigare och han har tidigare dömts för att ha burit kniv och för narkotikabrott.

Orsaken till att den 42-åriga mannen misstänks för terrorbrott är en samlad bedömning för att man har skäl att tro att han haft avsikt att sprida rädsla i befolkningen, uppger polisen.

Norsk polis höll presskonferens om skjutningen i Oslo - Spela upp på Arenan

Polisen säger att det finns skäl att misstänka att det rör sig om hatbrott.

På eftermiddagen uppgav norska säkerhetspolisen PST att den gripna mannen misstänks vara en radikaliserad islamist som har haft psykiska problem. PST har känt till gärningsmannen sedan 2015.

Mannen är norsk medborgare som ursprungligen kommer från Iran.

Höjd terrorberedskap

Polisen har spärrat av ett stort område i Oslo centrum och undersöker händelsen. Man har bland annat genomfört husrannsakningar på flera ställen i Oslo och beslagtagit två skjutvapen i anknytning till fallet.

Den norska säkerhetspolisen har höjt terrorberedskapen till den högsta nivån efter attacken, från nivå 3 till nivå 5.

"Det har skett en terrorattack och det pågår en olöst terrorsituation. Därför höjdes nivån", säger PST-chefen Roger Berg på en presskonferens, rapporterar NRK.

Finlands statsledning fördömer dådet

President Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) fördömer nattens terrorattack i Oslo. Niinistö skriver på Twitter att han är djupt förfärad och sorgsen över dådet vid en populär nattklubb i stadens centrum.

Han konstaterar att Finland fördömer terrorism i alla dess former.

Marin har retweetat Niinistös meddelande och tillägger att "våra tankar finns hos offrens familjer och anhöriga".

Enligt Marin får man inte ge utrymme för terrorism och dåden ska fördömas på det strängaste.

Källa: NRK, VG, TT, SVT Nyheter, Reuters

Uppdaterad 09:40: Precisering kring händelseförloppet och att fallet utreds som terrorbrott. Uppdaterad klockan 12:27 med bland annat kommentarer från Finlands statsledning. Uppdaterad 13:43 med kommentar av Norges statsminister.
Uppdaterad 15.44 med att PST misstänker att gärningsmannen är en radikaliserad islamist.
Uppdaterad 16.01 med att terrorberedskapen har höjts.