Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska stjärnan kritisk efter IOK:s beslut: nordisk kombination fortsatt enda OS-grenen i vinterspelen som enbart arrangeras för män – "en skandal" säger norska sportchefen

Från 2022
Uppdaterad 25.06.2022 13:30.
Gyda Westvold Hansen.
Bildtext Gyda Westvold Hansen blev 2021 tidernas första kvinnliga världsmästare i nordisk kombination.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nordisk kombination behåller sin plats i OS-programmet för vinterspelen 2026, men för damer blir det inget OS i grenen i Milano. Dåligt att IOK skryter med att spelen är de mest jämställda, säger norska stjärnan.

I VM var damerna i nordisk kombination med för första gången i mars 2021. I världscupen var det debut säsongen 2020–2021.

Målet för många har varit olympiska vinterspelen i Milano – bland annat också för det finländska landslaget – men det blir inget OS 2026 för damerna i nordisk kombination.

Det beslutet tog internationella olympiska kommittén (IOK) på fredagen. Ett beslut vars argument kritiseras bland annat av norska sportchefen Ivar Stuan, och två norska stjärnor i grenen.

I beslutet nämns att grenen har få deltagande nationer och att publikintresset för sporten varit litet under de gångna vinterspelen.

Orsaken till att nordisk kombination för herrar står kvar i programmet är att OS i Milano bara är tre och ett halvt år bort, och att herrarna tränat inför OS 2026 i flera år, skriver IOK.

Samtidigt nämner man att det i damernas första VM bara deltog utövare från tio nationer.

Huruvida grenen kommer vara en del av OS-programmet 2030 beror på hur intresset för nordisk kombination utvecklas skriver IOK vidare.

Stjärnorna Gyda Westvold Hansen och Jarl Magnus Riiber kritiska

I Norge har beslutet inte tagits emot med glädje. Norskan Gyda Westvold Hansen, som blev tidernas första världsmästare i grenen på damsidan, är kritisk framförallt eftersom IOK samtidigt säger att vinterspelen 2026 är de mest jämställda.

– Jag tycker det är väldigt trist. Jag tycker det är dåligt att IOK skryter med att spelen 2026 är de mest jämställda genom tiderna, men så är det fortsatt en sport som inte är jämställd över huvudtaget, säger hon till NRK.

Bland annat togs beslutet att backhoppningsdamerna tävlar i stor backe i kommande vinterspel.

Också Jarl Magnus Riiber kritiserar beslutet för norska TV2 och säger att det är tufft att svälja argumenten. Både han och Gyda Westvold Hansen poängterar att det jobbats hårt på damsidan och utvecklingen varit bra.

Norska landslagets sportchef Ivar Stuan har inte heller förståelse för beslutet eller argumenten – och tycker det är förfärligt, och "en skandal", att grenen är den enda i vinter-OS som bara arrangeras för herrar.

– Jag ler nästan för jag tycker det är skrattretande. Det finns nästan inte ord för det, säger han till NRK.

Också från internationella skidförbundets håll uttrycker man kritik mot beslutet.

– Vi har absolut ingen förståelse för IOK:s beslut. Utvecklingen av nordisk kombination bland damer under de senaste åren har varit mer än imponerande. Det nästa logiska steget skulle ha varit deltagande i olympiska vinterspelen, säger Lasse Ottesen, tävlingschef för nordisk kombination, bland annat i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln