Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Amerikanska friidrottarna levererar strålande formbesked inför VM: Sydney McLaughlin bjöd igen på nytt världsrekord – tredje rekordet på ett år

Från 2022
Sydney McLaughlin bredvid resultattavlan där hennes nya världsrekordtid syns.
Bildtext Sydney McLaughlin tror på ännu bättre tider.
Bild: Lehtikuva

Världsrekorddamen knep en överlägsen seger på 400 meter häck – på samma arena där friidrotts-VM går av stapeln i juli. Då vill hon tillsammans med regerande världsmästaren bjuda världen på en show, säger McLaughlin.

Starten på friidrotts-VM är om knappt tre veckor och i de amerikanska mästerskapen står mästerskapsbiljetter på spel.

Löparen Sydney McLaughlin bjöd publiken i Oregon på en uppvisning då hon på 400 meter häck löpte i mål på nya världsrekordtiden 51,41.

Tiden är fem hundradelar bättre än olympiska mästarens tidigare rekordnotering.

– Jag visste att tiden blir bra. Jag såg tiden och var verkligt nöjd med den och att jag sakta går mot bättre och bättre tider. Jag ser ännu saker jag kan jobba på, säger McLaughlin enligt World Athletics och menar att hon har potential till än bättre tider.

McLaughlin har nu stått för en världsrekordnotering i tre av de fyra senaste finalerna på distansen som hon löpt: I amerikanska mästerskapen den här helgen, i OS-finalen i Tokyo, och i OS-kvaltävlingen i Eugene i fjol.

"Vi vill bjuda världen på show"

Hennes tidigare säsongsbästa löd 51,61 - en tid hon noterades för tidigare i juni. I VM i juli kommer hon att ställas mot tidigare världsrekordinnehavaren och landsmaninnan Dalilah Muhammad.

- Vi vill bjuda världen på en show, konstaterar McLaughlin.

Sydney McLaughlin och Dalilah Muhammad under OS i Tokyo.
Bildtext Sydney McLaughlin och Dalilah Muhammad knep guld och silver i OS i Tokyo.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Muhammad är kvalificerad till mästerskapen som regerande världsmästare och deltog inte i amerikanska mästerskapen. Hennes säsongsbästa, löpt i april, lyder 53,88.

Av finländarna har Viivi Lehikoinen klarat VM-kvalgränsen på distansen med tiden 54,96.

Fina tider på flera distanser

På 400 meter slätt noterades Michael Norman för ett nytt världsårbästa när han löpte i mål som etta på tiden 43,56. Med tiden var han 11 hundradelar från sitt personliga rekord. Tiden är också den bästa som löpts på arenan i Eugene. Själv konstaterade han att det var "långtifrån ett perfekt lopp".

Tvåan Champion Allison noterades för tiden 43,70.

Norman, vars rekord på 43,45 från år 2019 är alla tiders fjärde bästa tid på distansen, saknar ännu en individuell mästerskapsmedalj på seniorsidan.

Också på damernas 100 meter häck sågs ett nytt världsårsbästa när Kendra Harrison klockades för 12,34. Tävlingen var tajt och tvåan Alaysha Johnson var i mål på tiden 12,35.

Diskussion om artikeln