Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Vinner Rantanen och Lehkonen Stanley Cup på bortais? Eller tvingar Tampa fram match sju?

Uppdaterad 26.06.2022 23:21.
NHL, final 6: Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Sjätte finalen ger andra matchbollen till Colorado. Samtidigt är det Tampas chans att framför sina egna fans kvittera finalserien – och flytta avgörandet till den episka match sju.

Tampa Bay Lightning–Colorado Avalanche, final 6

  • Klockan 03.00, TV2 och Arenan

  • Kommentator: Anders Nordenswan

NHL, final 6: Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Desto längre finalserien blir, desto tydligare blir det att målvaktsspelet kan avgöra. Colorados Darcy Kuemper släpper in minst ett lätt mål i varje match och samtidigt börjar Andrej Vasilesvkij mer och mer växa till ett spöke för Colorado-spelarna.

Ta till exempel de två vanligtvis bästa målskyttarna i Avalanche – Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen. För närvarande ser det ut som om ingendera ens riktigt tror på att ett skott kan överlista Vasilevskij.

Nu är det sanningens ögonblick som gäller. Fortfarande har Colorado fördelen – men om Tampa stiger från 1–3 till 3–3, är det inte en fråga om vilket lag som har medvind i seglen i en match sju.

Nu eller aldrig, Colorado.

Finsk comeback?

Varken Mikko Rantanen eller Artturi Lehkonen hade en särdeles lyckad final fem.

Åtminstone delvis berodde det på att båda spelade mycket med Nathan MacKinnon, som minsann inte är lätt att spela med för tillfället. Superstjärnan vill för mycket.

Rantanen är Colorados högst betalda forward och en fantastisk målskytt. Att inte göra ett enda mål i finalmatcherna duger helt enkelt inte – i alla fall inte om Colorado förlorar.

Skärpning Mikko!

Mikko Rantanen.
Bildtext Mikko Rantanen gick poänglös ur finalmatch fem.
Bild: Ron Chenoy-USA TODAY Sports

Lehkonen har inte varit sig själv efter matförgiftningen som drabbade honom i början av finalserien. Ändå gav han passningen till förlängningsmålet i fjärde finalen. Kanske krafterna och tajmingen är återställda när finaltåget igen når Tampa?

Håll ögonen på Cale Makar och Andrej Vasilevskij

Desto längre in i slutspelet Colorado gått, desto tydligare har det blivit att superbacken Cale Makar är lagets drivande spelare. I motsats till Nathan MacKinnon lyckas Makar göra resultat när pressen är som störst.

Den färska Norris-vinnaren är på väg att ta upp kampen om vem som bästa spelaren i världens bästa liga.

Tampas lyckoamulett står mellan stolparna. Colorado borde ha kunnat vinna final fem och ta hem titeln – men Vasilevskij dödade de förhoppningarna. Regerande Conn Smythe-vinnaren har fått vittring på tredje raka Stanley Cup-titeln.

När två jämna lag drabbar samman, är det laget med den bättre målvakten som vinner.

Så här går det

Undertecknad tror att Colorado gick miste om sin chans att vinna Stanley Cup i final fem. Nu är Tampa på hemmais och har världens bästa playoffkeeper framför nätet.

Lightning vinner med ett par måls marginal. Final sju – here we come.

Diskussion om artikeln