Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalle Rovanperä knep säsongens fjärde seger i Kenya – ingen och inget kunde stoppa finländaren som nu leder sammandraget med klar marginal: "Tuffaste jag kört"

Från 2022
Uppdaterad 26.06.2022 16:13.
Programmet är inte längre tillgängligt

De kämpiga förhållandena stoppade inte finländaren som kan pusta ut efter dagens Power Stage. Kalle Rovanperä blev första finländska vinnare sedan 2001 i Safarirallyt och utökade ledningen i VM-sammandraget till hela 65 poäng.

"Tufft" har varit ordet på förarnas läppar i Kenya den här helgen. Så också för finländaren Kalle Rovanperä. Men 21-åringen höll ut, hade kontroll och tog till slut en övertygande seger i Safarirallyt.

Inför söndagens sex sista specialsträckor var Rovanperäs ledning drygt 40 sekunder – vid dagens slut var segermarginalen 52,8 sekunder.

Rovanperäs ledning i VM-serien inför Safarirallyt var redan 55 poäng till tvåan Thierry Neuville. I och med säsongens fjärde seger är finländarens ledning nu 65 poäng.

– Det känns otroligt. Det här var det tuffaste rallyt jag någonsin kört. Jag måste tacka teamet. Det var inga som helst problem med bilarna.

– Det här är ingen överraskning. Det här var planen och målet, säger Rovanperä efter målgång.

Senast en finländare vunnit Safarirallyt var år 2001.

Avslutande dagen började dramatiskt

Finländaren hade dragit upp en klar ledning i Safarirallyt inför de avslutande sex specialsträckorna på söndagen.

Det trots att förhållandena har varit tuffa under hela helgen, och i går hade Rovanperä dessutom små hälsobekymmer då han klagade på illamående. Flera förare tvingades även avbryta under lördagen.

Också söndagen i Kenya startade dramatiskt. Bland annat Sebastien Loeb konstaterade att "sikten var noll" efter att ha kört i mål på den 14:e specialsträckan. Gus Greensmith funderade på hur förarna ska kunna köra samma specialsträcka en gång till samma dag.

Till slut fick inte alla förare köra den 14:e specialsträckan efter att Oliver Solberg fastnade mitt på vägen och etappen avbröts helt och hållet. Kalle Rovanperä, som var en av dem som inte körde, konstaterade senare på dagen att han var tacksam för det efter att ha hört diskussionerna i radion.

Programmet är inte längre tillgängligt

Toyota med fyra man i topp

Kalle Rovanperä klockades för den snabbaste tiden på den efterföljande specialsträckan och var till slut 7,3 sekunder snabbare än Evans.

Samtidigt ökade försprånget i Safarirallyt till nästan en minut. Det försprånget hade finländaren inget problem med att hålla.

Programmet är inte längre tillgängligt

Efter den 17:e specialsträckan konstaterade Rovanperä: "Det är klart att det inte är så underhållande att bara hålla fast i ledningen", samtidigt som han utökade den till över minuten.

Rovanperä hade kunnat köra fem sekunder långsammare per kilometer jämfört med Evans på Power Stage och ändå haft sekunderna på sin sida.

Finländaren höll huvudet kallt och tog sig tryggt i mål utan att riskera något och var till slut åttonde snabbast på den avslutande specialsträckan.

Toyota hade till slut tre man på podiet när Elfyn Evans var tvåa och Takamoto Katsuta var trea. Dessutom slutade Sebastien Ogier fyra.

Diskussion om artikeln