Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nytt avhopp i sista stund för Oliver Helander – skadan från Tokyo gjorde sig påmind under uppvärmningen i Uleåborg: "Klart det känns dumt"

Uppdaterad 26.06.2022 18:19.
Oliver Helander står bredvid tränaren Tero Pitkämäki.
Bildtext Oliver Helander och tränaren Tero Pitkämäki fick åter ta en sen funderare inför tävlingen.
Bild: Lehtikuva

Axelproblemen har börjat ge med sig. Men under uppvärmingen i Uleåborg var det känningar i ljumsken som fick Oliver Helander att kasta in handduken. Ingen stor grej, intygar kastaren själv.

När Oliver Helander slog till med ett kast på närmare 90 meter i Paavo Nurmi Games kändes Karissonens skadeproblem avlägsna.

Men resten av juni har åter varit bekymmersam för spjutstjärnan. I Kuortane gav han upp strax före start på grund av axelkänningar – i midsommarhelgens tillställning i Uleåborg var det sena lårkänningar som fick honom att tänka till.

– Då jag löpte lite hårdare på uppvärmningen så hade jag små känningar i ljumsken, som ju bråkade i Tokyo i fjol. Jag ville inte ta några risker med den, jag skulle nog ha kastat om det var en stortävlingsfinal, berättar Helander för Yle.

Det blev igen ett återbud i sista stund för 25-åringen.

– Om ljumsken skulle gå sönder nu så kan det vara att hela säsongen är förstörd. Klart det känns jäkligt dumt att stå över andra raka tävlingen, men så här är det nu.

"Ingen stor grej"

Axeln känns däremot bättre för Helander. Och hade det varit frågan om en "stortävlingsfinal" i Uleåborg så intygar han att han nog hade låtit spjutet flyga.

– Det här är ingen stor grej, men om jag hade kastat så finns risken att man gått sönder ordentligt och då hade man fått jobba hårt för att hinna tillbaka i år.

– Månne man inte är i kastskick senast till VM, ler Helander.

I hans frånvaro var det Toni Keränen som bjöd på show. Det blev ett nytt personbästa på 82,89 och välkomna rankningspoäng.

Erkkola nära VM-biljett

I damspjutet är Sanne Erkkola uppe och nosar på en VM-biljett. Inför söndagen låg hon på 34 plats på VM-rankningen därifrån de 32 bästa får en plats – i Uleåborg drog Erkkola till med ett fint nytt personbästa.

Erkkola blev den första finländskan på ett par år som nått över 60 meter, med sitt 60,18 i den tredje rundan.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sanne Erkkola kastade över 60 meter för första gången i karriären - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I damernas sjukamp jagade Maria Huntington formbesked. Men axelproblem tvingade henne att ge upp på söndagen.

– Det var ingen vits att fortsätta tävla, även om hon själv var taggad. EM är sommarens huvudmål och det viktigaste är att inte ta några risker med tanke på det, påminner Huntingtons tränare Mika Vakkuri.

Huntington var steget efter Saga Vanninen så länge hon deltog. Superlöftet stod till slut för sin näst bästa serie i karriären, segerpoängen blev 6 193.

Diskussion om artikeln