Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jätteviktiga" loppet ledde till klar rekordputsning för Camilla Richardsson – men tiden kunde ha varit ännu bättre: "Svårt att löpa ensam"

Från 2022
Programmet är inte längre tillgängligt
Camilla Richardsson fortsätter imponera på 5000 meter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett rekordlopp som kunde ha gått ännu snabbare. Så känner Camilla Richardsson efter insatsen på 5000 meter i Uleåborg som gav en rekordförbättring med nästan sju sekunder.

Camilla Richardsson har sagt farväl till hinderlöpningen och inför den sista sista helgen med möjlighetatt kvala in till VM valde Vasalöparen att satsa allt krut på 5000 meter. Detta då denna distansens VM-rankning såg gynnsammare ut än milens.

Väl på banan visade Richardsson att det fanns gott om skärpa i steget.

Det blev ett rekordlopp med klar marginal, då gamla personbästat på 15.36,97 uppdaterades till 15.30,08.

– Visst var det helt bra, men tyvärr tvingades jag dra ganska mycket på slutet. I benen kändes de som att man hade 15.25 i sig, men det kräver perfekt löpning, perfekta förhållanden och perfekta medtävlare, funderar Richardsson i Yles intervju.

– Det är alltid svårt att löpa ensam, man håller sig inom bekvämlighetszonen. Om någon är framför en så utmanar man sig själv på ett annat sätt.

Blomqvist ett par sekunder från rekordet

Esbo IF-löparen fick göra sitt eget lopp då närmaste konkurrenten Ilona Mononen inte orkade svara på tempot.

– Ett rekord är ett rekord och det här var en jätteviktig tävling. Jag kan vara nöjd över hur jag lyckades, fortsätter Richardsson.

Inför helgen hade hon plats 46 på VM-rankningen därifrån de 42 bästa kvalificerar sig.

– Jag tar ingen stress över det. Jag kom hit för att löpa så hårt jag kan och se vart det räcker. Om det inte blir VM så var det här åtminstone bra för EM-rankningen.

På 1500 meter får Nathalie Blomqvist fortsätta att vänta på en tid under 4.10. Falkenlöparen sprang in som överlägsen vinnare på 4.13,51, men 21-åringen såg inte alltför lycklig ut över tiden som var ett par sekunder sämre än personbästat.

Programmet är inte längre tillgängligt
Nathalie Blomqvist tre sekunder från personbästat - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln