Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mode och makt – vad signalerar politikernas kläder och hur tolkar vi deras stil?

Ett bildcollage med Sanna Marin, Alexandria Ocasio-Cortez och Angela Merkel alla klädda i röda kläder.
Bildtext Sanna Marin, Alexandria Ocasio-Cortez och Angela Merkel signalerar rött. Bildcollage av Martin Huldin.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press och /All Over Press

Kläder är mer än bara kläder. Och det här gäller speciellt om du är en offentlig person och dessutom har makt. Plaggen vi bär är budskap och signaler, kläder är helt enkelt retorik.

Sanna Marin i kavaj utan skjorta, i svart läderjacka, spelande korgboll iklädd sportbikini, på stan i tights. Finland har just nu en statsminister som ibland inte behöver göra mycket mer än fastna på bild för att det ska bli rubriker.

Sanna Marin och Magdalena Andersson går längs med en väg.
Bildtext Magdalena Andersson och Sanna Marin i läderjackan som blev berömd.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Vissa av bilderna lägger hon ut själv, vissa är mer officiella och vissa tagna av paparazzi. Men det är oftast klädseln som väcker diskussion.

Visst blir det rubriker också av det hon säger eller gör. Men en stor del av uppmärksamheten handlar om hennes stil och klädsel.

Så varför är den intressant?

Hur vi klär oss berättar något om vem vi är men också om hur vi vill bli sedda

Varför får kvinnliga politiker överlag ofta finna sig i att deras kläder kommenteras och debatteras, analyseras och kritiseras?

Varför är klädseln så ofta “fel”? Den är antingen för dyr eller för billig, för vågad eller för tam, det är fel stil, fel färg, fel märke.

Och varför får en kvinnlig partiledare ofta finna sig i att hon via sin klädsel signalerar något om själva partiet? Att hon förkroppsligar vad partiet är eller hur det vill se ut, att partiledarens klädsel helt enkelt är en del av varumärket.

Finlands regering står på rad för att fotograferas i Statsrådsborgen, alla är klädda i svart.
Bildtext Finlands regering 2019, högtidlig gruppfotografering där alla är klädda i svart.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Kläder skickar alltid ut ett budskap, säger Jenni Hokka. Hon gör sin postdok vid Aalto-universitetet (Institutionen för design) och forskar i data och intimitet, hur personlig data används, sprids och utnyttjas. Hon är även medieforskare och har tillsammans med Annamari Vänskä och Natalia Särmäkari gett ut boken Intiimin kosketus om finländskt mode och modeforskning.

Så hur ska vi då tolka de budskap som de kvinnliga politikernas klädsel sänder ut? Hur signalerar de trovärdighet, stabilitet, nytänkande, mod, styrka och så vidare?

Vi kunde förstås fråga dem själva om vad de vill med sin klädsel och vilka budskap de önskar få ut. Men det är intressantare att se hur de här signalerna tolkas och uppfattas.

Och ja, även manliga politiker får kritik för sin klädsel men inte alls i samma omfattning och med samma fördömande tonfall, därför fokuserar den här artikeln på kvinnliga politiker.

Ursula von der Leyen, Angela Merkel och Julia Klöckner står bredvid varandra och skrattar och jämför de olika röda nyanserna på deras kavajer.
Bildtext Ser du rött? Ursula von der Leyen, Angela Merkel och Julia Klöckner har i alla fall roligt åt att de alla valt lite olika nyanser av rött till kavajerna. Bilden är från år 2016.
Bild: EPA/All Over Press

Läderrock eller knytblus

Hur vi klär oss berättar något om vem vi är men också om hur vi vill bli sedda.

Med kläder kan vi sticka ut, vi kan avvika från mängden men vi kan också visa grupptillhörighet.

Det är till exempel ingen tillfällighet att speciellt amerikanska kvinnliga politiker bär vita kläder vid viktiga tillfällen. Det är för att hedra suffragettrörelsen som kämpade för kvinnors rösträtt i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Svartvitt foto på hundratals vitklädda, kvinnliga suffragetter på trappan till Capitolium.
Bildtext Suffragetter står på trappan till Capitolium i Washington DC., året är 1914.
Bild: Courtesy Everett Collection/All Over Press

Suffragettrörelsen förstod tidigt vikten av att ha färger som symbol för sin kamp, i USA hade man vitt, lila och guld. På de svartvita fotografierna från den tiden var det just den vita färgen som skiljde sig mest från de mörka kostymer som alla män bar.

På samma sätt använde också Black Panther-rörelsen svarta läderjackor för att signalera att man hörde till samma rörelse. Då Pussy Riot 2012 protesterade mot Putin var de iklädda balaklavor. Och Sara Danius knytblus kom att bli en symbol för metoo-skandalen i Svenska Akademin.

En leende Sara Danius i en vit knytblus står under en stor kristallkrona i Börshuset, omringad av journalister och män i kostym.
Bildtext Här har Sara Danius i vit knytblus, som Svenska Akademins ständiga sekreterare precis tillkännagett att Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur 2016.
Bild: EPA/All Over Press

Kvinnor saknar “skyddsuniform”

När det kommer till klädsel i synnerhet inom politiken finns det en sak som skiljer män och kvinnor åt nämligen kostymen. Eller som Jenni Hokka kallar den – en neutral skyddsuniform.

– En man kan alltid klä på sig en kostym och genom det signalera att han nu är “på jobb”, att han nu framträder i sin offentliga roll som politiker. Genom kostymen kan han signalera - “uppmärksamma inte min kostym utan fokusera på det jag säger”.

För kvinnor existerar inte det här alternativet, säger Hokka, kvinnors klädsel är alltid ett val. Visst finns byxdräkten eller kombinationen kavaj och kjol, men den är alls inte på samma sätt en neutral uniform för kvinnor.

Angela Merkel kan här fungera som ett bra exempel. Under hennes tid som Tysklands förbundskansler hade hon en mycket tydlig och igenkännbar stil; kavaj med tre knappar, breda byxor och låga klackar.

Gruppbild från G20 toppmötet i Hamburg, Angela Merkel i röd kavaj står bland andra en massa andra ledare som alla är klädde i svart eller mörkblått.
Bildtext Angela Merkel i röd kavaj på G20 toppmötet i Hamburg 2017.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Merkels uniform kallade man den här klädseln och Merkel var antagligen själv mycket medveten om att hon genom färgvalet på kavajerna stack ut då det togs gruppbilder. Hon hade kavajer i så gott som alla kulörer vilket också ledde till att media ofta försökte tolka eller se någon slags symbolik i färgvalet.

Ingen klädkod i riksdagen

Finlands riksdag har ingen officiell klädkod men klädseln förväntas vara korrekt och neutral, vilket innebär att riksdagsledamöterna i sin klädsel inte öppet skall ta ställning för eller emot någon sak. Om någon inte följer klädkoden är det talmannen och de två vice talmännen som tar upp klädfrågan till diskussion.

Hösten 2013 fick till exempel riksdagsledamot Oras Tynkkynen (De gröna) en tillsägelse då han bar en kravatt i regnbågsfärger i riksdagen.

Oras Tynkkynen står i talarstolen i riksdagen och talar, han har svart kostym och regnbågsslips, snett bakom syns Jyrki Katainen.
Bildtext Oras Tynkkynen och hans regnbågsslips år 2013.
Bild: Yle

En viss betydelse har det också hur vi väljare tycker att politiker skall klä sig.

– Som riksdagsledamot representerar du en av de högsta maktinstanserna i Finland så förstås finns det en viss förväntning. Och jag har hört en del politiker tala om hur de börjat klä sig mer konservativt i riksdagen just på grund av den sociala pressen.

Det här betyder också att förändringar i hur politiker klär sig sker långsamt.

Det som Jenni Hokka gärna skulle studera mer är hur klädseln bland politiker skiljer sig i olika länder.

– Politikernas klädsel berättar en hel del om kulturen i ett land. I Finland har vi en ganska avslappnad klädkultur och det syns förstås också i hur våra politiker klär sig.

Marins klädsel i offentliga jobbsammanhang är egentligen så neutral som det bara är möjligt för en kvinna att klä sig

― Jenni Hokka

Värderingar och identifikation

Då Hokka tittar på kvinnliga politiker i Finland och speciellt hur de unga kvinnliga politikerna i regeringen klär sig så ser hon två tydliga signaler som går över partilinjerna.

Det ena handlar om identifikation.

– Man vill klä sig som sina jämnåriga och signalera att man är som de, trots att man är politiker.

Det andra handlar om att uttrycka värderingar.

– Man vill förmedla sina etiska val. Därför ser man många som klär sig i plagg gjorda av inhemska småföretagare som även tillverkar kläderna i Finland. Då visar man för väljare och anhängare att man står för vissa värderingar, att man värdesätter inhemskt arbete och kläder som är etiskt framställda / producerade.

Många politiker brukar också lyfta fram att de återanvänder, syr om eller hyr plagg, speciellt festkläder

Sanna Marin iklädd svart kavaj och vit skjorta går på en röd matta och i bakrgunden syns en massa olika flaggor.
Bildtext Sanna Marin på möte i Bryssel, 2022.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Sedan kommer man inte heller ifrån att det kan finnas vissa förväntningar på hur speciellt en partiledare klär sig.

Det här tror Hokka speciellt gäller för De gröna, för det finns vissa moraliska och etiska förväntningar på hur partiledaren eller politikerna i partiet klär sig.

– Vad gäller statsminister Sanna Marin så har det i media funnits ett stort intresse att följa hennes klädval också utifrån vilken bild hon skapar och ger av Finland.

– Här har man kunnat se en del kritik men också mycket stolthet över att hon till exempel finns med i Vogue och att hon genom sin klädsel representerar Finland på ett bra sätt.

Hokka tycker att Marins stil i offentligheten präglas av en stark korrekthet och saklighet.

– Marins klädsel i offentliga jobbsammanhang är egentligen så neutral som det bara är möjligt för en kvinna att klä sig.

Kanske var det just därför som läderjackan som Marin bar då hon var i Sverige för att diskutera Nato-medlemskapet blev så omskriven.

– Vad en person vill signalera med sin klädsel är något man förstås borde fråga av personen själv. Men som jag ser det signalerar en läderjacka mod och självsäkerhet, säger Hokka.

Identitet kanske viktigare än parti

Hokka påpekar att Marins klädsel ser ut att vara i en bra balans i förhållande till hurdan hon verkar vara som människa.

Och här kommer vi in på ett viktigt spår. Det är nämligen den egna identiteten som är det viktiga.

– Jag tror alla unga kvinnliga politiker i dag i första hand vill signalera sin egen identitet, för i dagens politiska värld är det nästan lika viktigt som vilket parti man tillhör.

– Politikerna själva är antagligen av annan åsikt, säger Hokka, men då man tänker på väljare och inför val så är politikernas identitet och person nästan lika viktigt som var på den politiska kartan hen placerar sig.

Kan du prata om mode och vara trovärdig?

Många kvinnliga politiker har tidigare ofta visat en ovilja att prata om mode eller kläder överlag och det handlar helt enkelt om att man varit rädd för att det äter upp ens politiska trovärdighet.

Finns det då i dag fler möjligheter eller mera utrymme för en kvinnlig politiker att visa ett intresse för kläder och mode och samtidigt också vara en övertygande politiker?

Om media riktat sitt intresse mot kvinnliga politikers klädsel så har deras trovärdighet säkert sjunkit i de äldre, manliga politiska redaktörers ögon

― Jenni Hokka

– Ja och nej, säger Hokka. Orsaken till att kvinnliga politiker ofta inte velat uttala sig om mode eller kläder har att göra med att de kanske enbart fått frågor om just mode och kläder. De har helt enkelt inte fått publicitet för de politiska frågor som de arbetar för och som de själva skulle vilja prata om.

– Om media riktat sitt intresse mot kvinnliga politikers klädsel så har deras trovärdighet säkert sjunkit i de äldre, manliga politiska redaktörers ögon.

Hokka beskriver det här som en historisk uppdelning mellan det offentliga och det privata, manligt och kvinnligt.

– Traditionellt har politik eller att sköta offentliga ärenden varit ett område man förknippar med män medan hem, hushållning och kläder varit den kvinnliga sfären.

– Jag misstänker att det för det äldre gardets politiska journalister varit nästintill omöjligt att överskrida den här gränsen. Och är det ännu i viss mån. Om du uppträder i Vogue, om du pratar om kläder så förminskar det din trovärdighet som politiker.

AOC kombinerar mode och politik

Det finns ändå några som bryter mot det här och blandar både mode och politik.

En av dem är den amerikanska politikern och aktivisten Alexandria Ocasio-Cortez. Hon var 29 år då hon som den yngsta kvinna någonsin blev vald till USAs kongress som representant för Demokraterna.

Ocasio-Cortez eller AOC som hon ofta kallas har medvetet gått in för att förstärka sitt budskap genom sin klädsel. Då hon svor eden i kongressen bar hon till exempel stora örhängen, så kallade hoop earrings, och rött läppstift.

Alexandria Ocasio-Cortez i en vit kostym står och applåderar i USAs kongress.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Med det ville hon dels visa andra kvinnor med speciellt latinobakgrund att du kan klä dig så här, stora örhängena har varit stigmatiserade men är idag en symbol för bland annat styrka.

Men dessutom ville hon också hedra Sonia Sotomayor, domare i USAs högsta domstol. Sotomayor har också latinobakgrund och är känd för sitt röda nagellack, men då hon blev utsedd till domare blev hon ombedd att tona ner det röda, Sotomayor valde ändå att behålla den klarröda färgen.

AOC vill helt klart signalera åt sina unga, kvinnliga väljare att jag är likadan som ni

― Jenni Hokka

AOC har också senare valt att klä sig i klarrött och hennes klädsel har då tolkats som att hon så att säga återtar den röda färgen från republikanerna och speciellt de röda MAGA-skärmmössorna som Trump introducerade.

AOC är antagligen också den första kongressledamoten som gett sminktips på Youtube. Och hennes stilmedvetenhet har gjort henne till en influencer.

– AOC vill helt klart signalera åt sina unga, kvinnliga väljare att jag är likadan som ni. Fast jag är politiker och sitter i kongressen så är jag också en ung, kvinna precis som ni och vi har gemensamma intressen.

AOC har förstås också fått kritik, speciellt för att hon som en vänsterorienterad demokrat bär dyra, eleganta kläder. Men AOC har alltid varit öppen med att hon hyr och lånar det mesta hon bär.

Alexandria Ocasio-Cortez har också två olika Instagramkonton, ett så kallat privat och en mer politiskt inriktad. Det här menar Hokka att helt klart avspeglar sig i den yngre generationens förhållningssätt till offentlighet och sociala medier.

– Du kan på olika plattformar, Twitter, Instagram, TikTok, FB, visa upp lite olika sidor av dig själv utan att det på något sätt tär på din trovärdighet. Istället visar det enbart att politikern kan använda sig av de här plattformarna så som de andra också använder dem.

– För dagens unga är det alltså helt naturligt att du för fram din privata sida i det offentliga, men den sidan är lite annorlunda än den sida du har som till exempel politiker, trots att de båda också är sammanbundna.

Tydliga och otydliga budskap

2021 deltog Ocasio-Cortez i Met-galan i New York, ett av världens mest ansedda modeevenemang med en mängd superrika bland de inbjudna. AOC skred in i en hellång vit klänning med texten “Tax the rich” på ryggen.

Alexandria Ocasio-Cortez på Metgalan iklädd en vit klänning där det står "Tax the rich" med röda bokstäver, bredvid henne Aurora James som designat klänningen.
Bildtext Alexandria Ocasio-Cortez på Metgalan 2021 med ett tydligt budskap på klänningen "Tax the rich", bredvid henne Aurora James som designat klänningen.
Bild: Stephen Lovekin/Shutterstock/All Over Press

“Medium is the message” skrev AOC på Instagram och visade att hon helt klart förstod vilka starka signaler du sänder via din klädsel.

Här kunde man också ta ett exempel på ett misslyckat budskap. Då Melania Trump år 2018, i egenskap av USAs första dam, besökte ett immigrant center för barn bar hon en anorak med texten “I really don’t care. Do u?”

Här hopade sig frågetecknen direkt då ingen riktigt förstod vad hon ville säga med den här texten. Hennes egen presstalesman lät först förstå att jackan inte bar på något budskap. Medan hennes man Donald Trump twittrade att jackans kritik var riktad mot alla fake medier. Och Melania Trump har senare uttalat sig att om att jackans budskap var riktat till alla dem som kritiserar henne.

Melania Trump då hon anländer till immigrant centret. Bildkälla: Reuters - Spela upp på Arenan

– Den här jackan var en skandal, säger Hokka. När media och publiken måste gissa sig till vad budskapet på jacken eventuellt betyder är det ett tydligt tecken på att klädseln misslyckats.

Melania Trump är visserligen inte själv en politiker men i rollen som USAs första dam har du alltid en synlig roll och din klädsel är viktig. Det här visar redan det enorma intresse och genomslag som Jackie Kennedys klädsel fick på 1960-talet eller Michelle Obamas på 2010-talet.

Det går inte att fuska sig till en klädstil

Det finns många saker man kan fundera på då man väljer kläder och stil. Men en av de viktigaste är ändå att komma ihåg att din klädsel ska spegla vem du är.

– Om en person försöker fuska eller skapa sig en stil eller ett varumärke som inte bottnar i vem du verkligen är som person så kommer det högst antagligen att misslyckas. Din klädsel skall vara i balans men hela den bild du ger av dig själv.

Här nämner Hokka igen Melania Trumps skandalrock som ett exempel. Budskapet med rocken blev oklart eftersom Melania inte behärskade just den stilen.

– Melania har vanligen en stil och klädsel som man kunde beskriva som överklass och här försökte hon klä sig på ett helt annorlunda sätt. Kanske var det just därför som det gick snett.

Mode är också politik

Då man talar om hur politiker klär sig och vilka budskap de sänder via sina kläder så skall man inte heller glömma att mode i sig själv också är politik.

När textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh 2013 störtade samman fick omvärlden upp ögonen för de hemska förhållandena där och kraven på mer etiskt producerade kläder tog fart.

Black Lives Matter och Me too har också påverkat modeindustrin.

Tre modeller på catwalken, de bär svarta jackor med texten "Me too" och "Time is up" på ryggen.
Bildtext En slogan på ett klädesplagg räcker kanske inte helt för att visa att man tar ställning eller kämpar för en viss sak. Den här bilden är från en modevisning i Madrid 2018.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Kläddesigners och olika varumärken tar därför idag också öppet ställning i politiska frågor.

Dels handlar det om en genuin vilja att påverka men för olika varumärken handlar det säkert delvis också om att man inte kan vara opolitisk för då riskerar man att förlora kunder. Fast sedan måste man också se till att man även följer de värderingar man säger sig stå för.

Jenni Hokka påpekar att det här även gäller Finland, mode och haute couture i Finland är politiskt.

– Den unga generationen klädskapare idag bryter ner normer vad gäller kroppen och funderar på människans plats på jorden och i förhållande till naturen. De lyfter fram diversitet och mångfald både vad gäller etnicitet och kön.

– Mode är politiskt och därför använder politikerna själva också mode för att förstärka och nå ut med sitt budskap.