Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Man i Kyrkslätt drog kniv mot polis – Tingsrätten anser inte att det var ett mordförsök

Ingången till ett vitt tingshus i sten.
Bildtext Fallet behandlas i Västra Nylands tingsrätt.
Bild: Tiina Grönroos/ Yle

Kaotiskt händelseförlopp utmynnade i att polisen sköt en våldsam och beväpnad man i Kyrkslätt. Tingsrätten är osäker på mannens intentioner och friar honom från åtal om mordförsök.

Ett omskrivet brott som inträffade i Kyrkslätt i vintras reds nu ut i Västra Nylands tingsrätt som gett mellandom i ärendet. Det handlar om ett polisuppdrag som urartade på hälsovårdscentralens parkering i Kyrkslätt. En man som tagits i polisiärt förvar övermannade poliserna i en brottningsmatch och lyckades rymma.

Strax efteråt kulminerade händelsekedjan på ett kafé i i närheten där den misstänkte fått tag på en kökskniv och gått till utfall mot en av de jagande poliserna. Samma polisman fick till slut stopp på rymlingen. Men det krävdes att han avfyrade ett skott i låret på honom.

Flera åtal

Eftersom mannen gått till attack med en kniv i handen misstänks han för mordförsök. På listan över åtalen finns också bland annat försök till grov misshandel och våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Mannen medger motstånd mot tjänsteman, men nekar till att det skulle ha varit särskilt våldsamt. Han nekar också till anklagelserna om mordförsök.

Allt började lugnt

Det kaotiska händelseförloppet inträffade den 24 februari i år då en polispatrull begav sig till en gård i Kyrkslätt för att avlägsna en man från sina föräldrars stall. Polisen kom på föräldrarnas begäran och varnades för att mannen tidigare agerat våldsamt mot poliser. Men i det här skedet ska han fortfarande ha varit lugn.

På grund av sekretessbelagda orsaker transporterades mannen till hälsovårdscentralen i Kyrkslätt. Efter några timmar i väntrummet ska mannen ha blivit allt mer arg och till slut bestämde sig polisen för att placera honom i polisbilen i väntan på vård. En stund senare märkte en av poliserna att det kom rök ur förvaringsutrymmet på bilen. Då poliserna öppnade bakdörren hoppade mannen ut och försökte fly. Det framkommer inte i rättshandlingarna hur mannen lyckades åstadkomma rökutvecklingen.

I det här skedet försökte de båda poliserna övermanna mannen och lägga honom i handfängsel. Men mannen lyckades slita sig. Efter det här försökte poliserna få stopp på honom med elchockvapen. Motståndet fortsatte och mannen sparkade och slog en av poliserna. Då patrullen för andra gången försökte att handgripligen få kontroll över mannen lyckades han också vrida sig loss och tog till flykten.

Jakten kulminerade på ett kafé

Jakten ledde till ett närliggande kafé där mannen hittade en kniv i köket. Enligt kafépersonalens vittnesmål hade mannen i det här skedet fortfarande ledningar från elchocksvapnet hängande från ryggen.

Polisen som hann ifatt den beväpnade mannen uppmanade honom att släppa kniven och varnade för att han skulle skjuta om situationen krävde det. Enligt polisens vittnesmål ska rymlingen ha sagt att polisen ändå inte kommer att skjuta honom och därefter rört sig mot polisen med kniven i handen. I det här skedet har polisen skjutit honom i låret.

I vittnesmålen framkommer det att trots att mannen blivit skjuten och fler patruller kommit för att undsätta vid gripandet hade poliserna svårt att få kniven ur handen på honom.

Mannen ska släppas fri

Rätten anser att polisen inte hade något annat val än att avfyra sitt tjänstevapen. Polisen hade anledning att tro att mannen skulle attackera honom med kniven vilket hade kunnat innebära livsfara.

Men eftersom mannen efter att han beväpnade sig aldrig lyckades komma på armlängds avstånd från polisen kan inte rätten med säkerhet avgöra om avsikten varit att döda polisen. Det innebär att åtalspunkten om mordförsök förkastas. Mannen har varit frihetsberövad sedan februari men kommer nu att släppas fri.

Flera åtal håller

Däremot anser rätten att mannen gjort sig skyldig till våldsamt motstånd mot tjänsteman, hindrande av tjänsteman och ovarsam hantering. Den slutliga domen ges senare. Rättegången återupptas då den misstänkte mannen genomgått en sinnesundersökning.

I efterspelet har polisernas agerande under det kaotiska polisuppdraget undersökts. Enligt utredningen har poliserna inte gjort sig skyldiga till några brott mot tjänsteplikten. Videomaterial från övervakningskameror styrker polisernas vittnesmål.