Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen bakre tidsgräns på arbetsplatsutredningen om mottagningscentralen i Kristinestad: "Utredningen lever vartefter och visar vad vi har orsak att gå djupare in på"

Från 2022
Röda Korsets mottagningscentral i Kristinestad.
Bildtext Mottagningscentralen i Kristinestad har hamnat under lupp efter att flera tidigare anställda vittnat om ett dåligt arbetsklimat.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Arbetsplatsklimatet på mottagningscentralen i Kristinestad ska utredas och Ann-Mari Audas Willman ber om arbetsro för den som ska utföra den oberoende utredningen.

Förra veckan fattade distriktsstyrelsen för Röda Korset i Österbotten beslutet att inleda en arbetsplatsutredning vid mottagningscentralen i Kristinestad.

Distriktsordförande Ann-Mari Audas-Willman vill inte gå närmare in på detaljer om hur utredningen kommer att utföras men säger ändå att de varit i kontakt med den som ska göra utredningen.

– Vi håller på nu att formulera uppdraget och på det sättet har det börjat.

Migrationsverket har bett Röda Korset komma med en redogörelse över läget vid mottagningscentralen före den 29 juli. Men enligt Audas-Willman har inte den här utredningen någon bakre gräns.

– Vi har inte spikat någon tid för hur länge den får ta. Vi ser det som ett utvecklingsprojekt och utredningen lever vartefter och visar vad vi har orsak att gå djupare in på.

Ann-Mari Audas-Willman i prästgården i Solf.
Bildtext Audas-Willman vill inte säga vem som ska utföra uppdraget och hoppas att hen får arbetsro att utföra utredningen.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Audas-Willman har också diskuterat utredningen med personalen och konstaterar att det inte är något speciellt dramatiskt med den.

– Det gör man på arbetsplatser med jämna mellanrum för att se hur saker och ting ska utvecklas, vad som behövs för att producera så god standard som möjligt på mottagningstjänsterna, men också för att vara en god arbetsgivare.

Om personalens välmående vill hon inte uttala sig.

– Verksamheten fungerar och det är det viktigaste. Sedan kan jag bara föreställa mig att sådana här diskussioner om ens arbetsplats gör att man blir olustig, beklämd, orolig och att det kan ha följder för en och annan.

Vad hoppas du att utredningen ska föra med sig?

– Jag hoppas att den blir en objektiv kartläggning som kan tjäna som grund för fortsatt utvecklingsarbete. Mottagningscentralen i Kristinestad har ju klarat sig bra genom att den har funnits under hela den här tiden, till och med när man var nere i 20 centraler.

– Sedan har vi uppenbarligen vissa utmaningar då det gäller arbetsplatsen som sådan. Om det inte är något idag, så verkar det finnas något gammalt som spökar i väggarna. Det är bra att reda ut det.