Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Färre motorbåtar i den östnyländska skärgården – vissa låter bli att sjösätta båten i år

Bensinautomater vid Hammars strand i Borgå.
Bildtext De höga bränslepriserna leder sannolikt till kortare färder än vanligt för många båtfarare i år.
Bild: Hanna Othman / Yle

Midsommaren var livlig ute i den östnyländska skärgården, men de höga bensinpriserna har minskat på folks båtande. Aktersnurror prioriteras framom familjebåtarna.

Midsommarhelgen fick många östnylänningar att styra kosan till sjöss. Till den grad att bränslet till och med tog slut vid gästhamnen i Kabböle.

Men trots det suveräna vädret ser det nu ut som om de höga bränslepriserna sätter sordin på folks båtande.

– Nog är bränsleåtgången mindre. Nu på midsommaren tog bensinen slut för oss, men nog är båttrafiken mycket lugnare än förra året. Nog inverkar det nog.

Det säger Michael Eriksson som driver gästhamnen i Kabböle i Lovisa. Här betalar kunden 2,78 euro för en liter 98-oktanig bensin och 2,54 euro för diesel.

Den minskade åtgången beror alltså inte på att kunderna tankar mindre per gång utan att antalet båtar helt enkelt är färre än vanligt.

– Vi har bekanta som tar upp och säljer båtar. De har haft ganska många som sagt att de inte sätter ut sina båtar alls i år, säger Eriksson.

Michael Eriksson vid Kabböle Marina i Lovisa
Bildtext Michael Eriksson vid gästhamnen en regnig sommardag för några år sedan.
Bild: Yle/Sune Bergström

Flera sommargäster använder en mindre och mer bränslesnål förbindelsebåt än det större alternativet.

– De kör inte alls med dem. Det är sådana här mellanstora kabinbåtar med 150 – 200 hästars motor bakom, de är nog färre i år. Men sen har vi dom här riktigt stora båtarna, så dom kör ju förstås.

Michael Eriksson säger också att han sett fler segelbåtar på Kabbölefjärden än normalt under tidigare år.

Tre båtar i Skeppsbrons gästhamn

Eriksson får medhåll av hamnkapten Niclas Mattsson vid Skeppsbrons gästhamn i Lovisa centrum.

– Jag trodde inte att priserna skulle påverka bränsleåtgången men nog har det gjort det, säger Mattsson.

Vid Skeppsbron i Lovisa kostar en liter 98-oktanig bensin 2,84 euro och dieseln 2,74 euro.

– Fast solen lyser så har jag tre båtar vid bryggan och jag har 70 platser så nog är det färre människor. Efter Johanni brukar jag ha en 20–40 båtar här men nu ser det nog ganska tomt ut, säger Mattsson.

Klientelen vid Skeppsbron skiljer sig något från den i till exempel Kabböle. Om ortsbor och sommargäster i Kabböle samlas vid marinan för att umgås, gästas Lovisa gästhamn snarare av muskelbåtar från Borgå och Kotka.

– De stora båtarna kommer oberoende vad det kostar. Det är de här mindre båtarna som blir borta för man räknar hur många euro man har på kontot. Om man mitt i allt ska betala 100 euro mer för bränslet så blir det ett problem för en och var, säger Mattsson.

En man lutar över ett byggstaket på en arbetsplats nere vid en strand.
Bildtext Stora båtar tankar vid Skeppsbron men de mindre saknas i sommar, säger hamnvärd Niclas Mattsson.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Bränslekonsumtionen ser därför lite annorlunda ut än vid andra gästhamnar.

– Jag tankade sjuka mängder bensin på Johanni helt som tidigare år, men det var stora båtar som tog stora mängder. De här små som tankar 50–60 liter har fallit bort. De stora båtarna tankar nog helt fullt.

Onekligen hör innehavarna klagomål över de höga bränslepriserna men i Kabböle har båtfolket inte riktat kritiken mot paret Eriksson.

– Alla säger att vi inte har något med bensinpriserna att göra, att vi också måste få något när vi säljer bensin. Ingen har klagat på oss för det är ju någonting som vi inte kan göra något åt, säger Michael Eriksson.

I Lovisa tenderar båtfolket att klaga oberoende prisnivån.

– Det knarras alltid om bensinen. Det är ingen skillnad om den är tre, två eller en euro. Det jåmas på samma sätt alltid så man blir ju van, inte har det sist och slutligen någon betydelse vad priset är, säger Niclas Mattsson.

Hamnen i Kabböle.
Bildtext I år tar många östnylänningar hellre snurran än kabinbåten när de vill ut på sjön. Arkivbild.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Vid SEO i Hammars i Borgå kostar 98-oktanig bensin 2,85 euro litern och diesel 2,64 euro.

Miika Tyyskä vid Hammars SEO i Borgå säger att det är lite svårt att förutspå hur sommaren kommer att se ut, men antar att de två kommande veckorna avgör hur stor båttrafiken kring Borgå blir.

– Vi besöktes av många båtfarare på midsommaren, men nu är det lugnare på sjön än tidigare år. Men det kan förändras inom ett par veckor när semestrarna kommer igång på riktigt, säger delägaren Miika Tyyskä.

Tyyskä tror nog att folk kommer att röra sig på sjön, men att extra skurrande hit och dit minskar på grund av de höga bränslepriserna.