Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslaget fick svidande lektion om hur fort det går i EM – Anna Westerlund grävde inte fram ursäkter: "Får åtminstone inte chockstart i EM"

Landslaget tackar publiken.
Bildtext Knappa 3000 åskådare kom till stadion i Åbo för att vinka adjö till landslaget inför EM.
Bild: All Over Press/ Juha Tamminen

Tunga ben, tungt resultat. Landslaget gräver inte ner sig, men erkänner att matchen mot Japan var en påminnelse om hur fort det kommer att gå i EM.

Slutsignalen gick, landslaget samlades länge och väl i en stor ring på gräsmattan. Man hade gärna hört vad som sades inom de blåvita väggarna.

1–5-förlusten mot Japan i sista landskampen på hemmaplan inför EM sved rejält. Ett nytt, färskt bevis på att avståndet till ett landslag på EM-motståndets nivå var den här gjorde inte gott för tron på Finland i EM.

– I EM väntar minst lika tuffa lag, om inte ännu tuffare. På så vis är det bra att vi spelar de här två landskamperna mot Japan och Holland – vi kommer åtminstone inte att få en chockstart i EM. I slutspelet kommer det också att gå undan, säger Anna Westerlund till Yle Sporten.

– Det här var inte vår bästa prestation. Jag är besviken över målen som vi släppte in. Ett lag på den här nivån straffar oss direkt då vi gör misstag. Nu måste vi lära oss, men samtidigt inte gräva ner oss för mycket.

Programmet är inte längre tillgängligt
Finland förlorade stort mot Japan – se höjdpunkterna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

"Släppte inte för enkla mål"

Rutinerade Westerlund stod på första parkett då det visslade till i andra halvlek.

– Ja, mitt dåliga uppspel orsakade ju deras straff till 5–1. Och sen gjorde de mål på hörna. Vi visste vart de siktar och ändå fick de komma in i de ytorna. Det gäller att vara skärpt.

Vi släppte in för enkla mål, vi tappade bollen i uppspelen och de fick ställa om

― Adelina Engman

Finland hade scoutat Japan som ett lämpligt motstånd. Japan liknar Spanien i sitt spel med boll.

– Deras teknik och kombinationsspel liknar Spanien. Sen var de mer än fysiska än jag hade trott, säger Adelina Engman till Yle Sporten.

Vilken lektion fick ni här?

– Vi släppte in för enkla mål, vi tappade bollen i uppspelen och de fick ställa om.

– I första halvlek hade vi någorlunda kontroll och hade en del boll. Det blir viktigt, det är otroligt tungt att jaga i nittio minuter. I andra halvlek var vi inte tillräckligt bra.

Till Nederländerna på tisdag

Engman stod för kvällens finska prestation då hon avslutade en läcker soloräd till 1–1-målet.

– Det var lite förvånande att de bara föll och jag fick driva framåt. Sen fick jag en bra träff, säger Engman.

Landslagsspelare dricker.
Bildtext Förhållandena i Åbo var varma och fysiskt krävande.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

På tisdag reser landslaget till Nederländerna – och lämnar den svidande förlusten och hettan i Finland bakom sig.

– Du sa att det var småsvettigt i skuggan på läktaren. Då vill du inte veta hur det var att spela, säger Westerlund och skrattar.

– Det var riktigt varmt och tunga ben, men det finns inga ursäkter. Vi hade en tuff träningsvecka bakom oss, men vi måste ändå prestera bättre. Det kan vara soligt och varmt i England också.

Engman efterlyser ett mer smickrande resultat mot världsfyran Nederländerna på lördag.

– Det skulle vara bra att åka till EM med lite självförtroende. Det här är bra träning för att träna på det vi gjorde dåligt, sätta försvarsspelet och komma in i det här tempot. Vi vet att det blir oerhört högt tempo i EM.

Diskussion om artikeln