Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Orienterare i Pojo halkade på ett berg, hamnade på avsats – ringde själv 112 och räddades av brandkåren

Närbild på en orienteringskarta och en kompass som någon i röd jacka håller i.
Bildtext På måndags kväll skedde en orienteringsolycka i Antskog i Pojo. En orienterare halkade och hamnade på en avsats högt från marken. Bilden har inget med olyckan att göra. (Arkivbild)
Bild: Yle/Mira Bäck

Västra Nylands räddningsverk räddade en orienterare som satt hjälplös på en avsats på ett berg i Antskog i Pojo. Kvinnan var skärrad men oskadd då brandmännen räddade henne.

Larmet gick strax efter klockan 20 på måndag kväll (27.6).

Orienteraren, en kvinna i medelåldern, hamnade på en avsats efter att hon halkat under en orienteringsövning. Hon larmade själv hjälp. Kvinnan gjorde det via 112-appen.

Hon föll några meter från berget och hamnade på en avsats.

– Från avsatsen är det gott och väl tjugo meter ner till marken, säger jourhavande brandmästaren Toni Teperi från Västra Nylands räddningsverk

Brandmännen använde rep och lyftanordningar för att hjälpa ner kvinnan.

Väldigt ovanlig olycka

Första hjälpen undersökte kvinnan och kunde konstatera att hon inte hade fått några fysiska men.

– Hon var nog väldigt skärrad, säger Teperi.

Brandkåren fick hjälp av andra orienterare för att hitta till olycksplatsen. Olyckan inträffade under Karisföreningen Uras måndagsträningar. Brandmännen hade ingen lätt uppgift att ta sig till olyckplatsen.

– Vi kunde köra en bit med en fyrhjuling, men efter det fick vi röra oss till fots. Stället där kvinnan hade ramlat var omkring 500 meter från närmaste bilväg, förklarar Teperi.

Han säger att sådana här olyckor inte är särskilt vanliga.

– Jag har jobbat på räddningsverket sedan år 1994 och det här är andra gången jag deltagit i ett sådant här räddningsuppdrag. En gång räddade vi en bergsklättrare från ett högt berg, säger Teperi.

Artikeln ändrad 28.6 klockan 12:04. Jourhavande brandmästaren heter Toni Teperi, inte Peperi.