Få observationer av cyanobakterier i de östnyländska vattnen: "Vi får vänta en till två veckor innan den värsta säsongen är över oss"

Det kan förekomma illaluktande geggor av förmultnade alger och pollen vid skyddade stränder, men cyanobakterierna har inte anlänt. Om värmeböljan fortsätter kan läget se annorlunda ut om två veckor.
Östnyland genomgår en mycket varm period med temperaturer upp mot 30 grader. Det gynnar också de flesta vattenväxter och förmultnade alger som redan förekommer i flera vattendrag.
Däremot är observationerna av cyanobakterier, eller så kallade blågrönalger, i regionen tillsvidare få.
Under de senaste dagarna har rikliga mängder observerats vid Stora Småholmen i Kejvsalö västra fjärd i Lovisa och mindre mängder i Savijärvi i Sibbo och i Lappträsket.
Däremot är till exempel Lovisaviken och mätpunkten Hattom fria från cyanobakterier, likaså Pernåviken och Uddas i Borgå.
Algexperten Mikael Henriksson från Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å kan bekräfta att cyanobakterier nog finns längs kusten.
– Det finns gott om blågröna alger, men vinden är faktiskt ostlig och ganska frisk så det håller dem inne i vattenmassan. Ytblomning finns det inte tillsvidare, säger Henriksson.
Han befinner sig på en kobbe i Pellinge skärgård för att bland annat granska om och hur vattenväxter, bakterier och invasiva arter sprider sig i de östnyländska vattnen.
– Efter att vattnen varit klara en längre tid började de här blågröna algerna föröka sig för ungefär tre veckor sedan. I och med att värmeböljan kom tidigt så kommer vi säkert att ha mycket av dem i år, säger Henriksson.
Du som har stuga eller favoritbadstället i en skyddad vik ska hålla ett extra öga på vattenkvaliteten.
– De samlas ju i vikar dit vinden för dem så i skyddade vikar kan man naturligtvis kolla. Om det finns en grön smörja där, så är den bra att undvika. I synnerhet hundar har en benägenhet att få det i pälsen, säger Henriksson.
Henriksson tror att badstränderna fortfarande är i bra skick då algblomningen har börjat i insjöarna. Information om badsträndernas vattenkvalitet hittar man på kommunernas webbplatser.
– Vi får nog vänta en till två veckor innan den värsta säsongen är över oss.
Pollen och trådalger i skyddade vikar
Cyanobakterier ska inte förväxlas med pollen eller frömjöl som samlas på vattenytan och sedan bildar en sorts tjock ärtsoppa vid stränderna.
– Den här tiden finns mycket barrträdspollen som är mer gulaktiga och så har vi ganska mycket trådalger som slits loss och samlas i skyddade vikar.
Henriksson nämner också planktiska alger som för tillfället kan observeras som knappnålsstora gröna kulor i vattenmassan och som färgar vattnet grönt.
Om din strand är fylld av förmultnade alger och det luktar ruttet kan du gott kratta upp dem och använda som gödsel eller lägga i komposten.
– I synnerhet om man har något trädgårdsland där nära så är det utmärkt markförbättringsmedel. Oftast är det inte blågröna alger utan förmultnande algmassor som har spolats i land.
Alger behövs för att skapa liv
Henriksson betonar att alla alger inte är av ondo, snarare tvärtom.
– Innan den blågröna algblomningen hade vi tre–fyra veckor av klara vatten. Innan dess hade vi vårblomningen av kiselalger som är helt nödvändig för att hålla produktionen och livet i gång i Östersjön.
Samtidigt nämner algexperten att arter av cyanobakterier kan bilda giftiga stammar.
– Det gäller att ha lite sunt förnuft och titta på stranden innan man sätter ungarna och hundarna dit, säger Mikael Henriksson.
Följ med kommunernas webbplatser
Mer information om cyanobakterier och dess förekomst vid badstränder kan du läsa om på Institutet för hälsa och välfärds webbplats.
Där nämns bland annat att det är svårt att förutspå och kontrollera förekomsten och längden på algblomningen.
Vindar och strömmar kan förflytta algmassan, så att mängden cyanobakterier i vattnet kan variera snabbt även under samma dag.
Följ också med den kommunala hälsoskyddsmyndighetens eventuella restriktioner för bad.
Om du upptäcker något misstänkt i badvattnet, till exempel avvikande färg eller lukt eller cyanobakterier ska du gärna anmäla din observation till hälsoskyddsmyndigheten i den egna kommunen.