Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terrordådet i Oslo stoppar inte pridefirandet i Helsingfors: "Händelsen visar att det finns ett behov av sådana här evenemang"

Från 2022
Prideparad i Helsingfors
Bildtext Prideparaden i Helsingfors kommer att gå av stapeln på lördag.
Bild: Charlotte Lindberg

I Helsingfors kulminerar prideveckan på lördag i den stora prideparaden. Trots att många är oroade efter veckoslutets terrordåd vid en gaybar i Oslo säger både föreningen Helsinki Pride och polisen att vi inte behöver vara rädda.

I Oslo ställs prideparaden in, på grund av attacken där två dog och många skadades. I Helsingfors kommer paraden ändå att gå av stapeln som planerat.

Föreningen Helsinki Pride anser inte att det finns någon orsak att panikera. Kira Sjöberg, som är vice ordförande för föreningen, säger ändå att hon är omskakad efter händelsen.

– Jag är väldigt chockad och vi träffades direkt på lördag för att ha ett krismöte. Vi har tagit situationen i beaktande i planeringen av Pride, säger Sjöberg.

Polisen: "Inga hot mot lördagens prideparad"

Sjöberg poängterar att händelsen belyser behovet av evenemang såsom Helsinki Pride. Hon säger att det inte finns någon orsak att vara rädd inför paraden på lördag, eftersom polisen och säkerhetspersonalen kan sin sak.

– Vi har hela våren jobbat med säkerhetsbranschen och polisen för att säkerställa att Helsinki Pride är så säkert som möjligt. Den här veckan jobbar vi ännu mera för att se till att vi tar i beaktande allt som den här nya situationen kräver, säger Sjöberg.

Sjöberg kan av säkerhetsskäl inte gå in på detaljer om hur arrangemangen ser ut.

överkommissarie Heikki Porola, Helsingfors polisinrättning, porträtt
Bildtext Enligt överkommisarie Heikki Porola kan vi känna oss trygga på Pride.
Bild: Markku Pitkänen / YLE

Polisen håller också med om att det inte finns någon orsak att vara rädd. Överkommissarie Heikki Porola säger att polisen och organisatörerna har bra säkerhetsplaner. Enligt Polisens information finns det inga hot mot Pride.

– Jag tror att vi i Finland redan börjar ha en sådan atmosfär att till exempel prideparaden inte orsakar onödiga känslor eller vredesutbrott. Vi vet att vi är jämlika människor med olika uppfattningar och upplevelser, säger Porola.

"Vi ska tänka att vi marscherar också för dem som inte längre finns bland oss"

Oscar Ohlis är styrelsemedlem i Regnbågsallians Svenskfinland. Han säger att nyheten om terrordådet kom som en stor chock.

– Vi är ju så kallade välfärdsländer och hbtq-rättigheter är ju något som vi jobbat länge med, så det var nog en ganska stor chock. Man får ju förstås ta sig tid att vara ledsen, säger Ohlis.

Ohlis säger ändå att det skulle kännas fel att låta rädslan vinna.

Oscar Ohlis, verksamhetsledare för Unginfo vid Luckan
Bildtext Oscar Ohlis, som är styrelsemedlem i Regnbågsallians Svenskfinland, säger att vi ska se Pride som en folkfest.
Bild: Johanna Minkkinen/YLE

– Jag tror det stärker gemenskapen om man tänker att man inte får låta ondskan eller ilskan vinna över det goda. Vi ska se Pride som en folkfest och tänka att vi marscherar också för dem som inte vågar eller inte finns bland oss längre, säger Ohlis.

"Terrordådet i Oslo inte ett tecken på att vi går åt ett mindre tolerant håll"

Heikki Porola säger att han inte minns att det skulle ha funnits hot eller planer på liknande terrordåd mot hbtq-personer under de senaste åren. Han säger ändå att enskilda personer utan tvivel har antastats.

Porola lyfter också upp tårgasattacken mot prideparaden i Helsingfors 2010 som en allvarlig attack mot jämlikhet.

Oscar Ohlis från Regnbågsallians Svenskfinland ser inte terrordådet i Oslo som ett tecken på att vi går åt ett mindre tolerant håll.

– Då samhällsklyftorna ökar, vilket de gjort under den senaste tiden, ökar också hat mot sådana som anses vara olika. Men överlag går vi ändå framåt. Nu räknar man med att det ska delta nästan 100 000 i pridefirandet i Helsingfors, vilket ju är en superbra sak, säger Ohlis.