"Jag ville inte bara sitta hemma och slöa framför datorn" – Kalle och Johan sökte hjälp för att komma vidare i livet
Coronan, den förlängda läroplikten och de stigande medeltalen har tagit hårt på unga. Kalle och Johan fick hjälp från Sveps efter pandemin och lägger nu full fokus på framtiden.
Trots högsommaren är det en helt vanlig måndag förmiddag på ungdomsverkstaden Sveps. Solen letar sig in genom fönstren som vetter ut mot Georgsgatan i centrala Helsingfors. Ljudet av klingande pianotangenter skär genom tystnaden. Utrymmet är ledigt inrett och andas vardagsrum, med stora skinnsoffor och slingrande krukväxter.
En av väggarna är täckt av ett stort hjärtformat kollage med figurer som har pysslats ihop med hjälp av glasspinnar.
– Det där är ett konstverk vi gjorde år 2018, säger Camilla Westerholm, som är en av gruppledarna på Sveps. Syftet med konstverket är att påvisa hur många unga verksamheten faktiskt jobbar med.
– Där finns 233 minityper, tillägger Westerholm med ett skratt. Var och en representerar en ungdom vi jobbade med år 2018.
Drömmer om Kanada
Att söka sig till Sveps var ett enkelt val för 22-åriga Johan, som inte vill uppge sitt efternamn.
– Jag tog en paus i mina studier och hade ingen aning om vad jag ville göra. En sak var i alla fall säker: jag ville inte bara sitta hemma och slöa framför datorn, berättar han.
Johan kom i kontakt med en uppsökande ungdomsarbetare som rekommenderade att han skulle söka sig till Nonstop. Nonstop är en av grupperna på Sveps och fokuserar på att lära ut studie- och arbetslivsfärdigheter.
Det finns en gräns för hur länge man får delta i Nonstop. Det här har att göra med arbetsprövningen som endast får vara sex månader på samma ställe. Johan har nu tillbringat tre månader i gruppen.
– Sveps har hjälpt mig med mycket. Allt från att att söka bostad och fylla i en massa krångliga FPA-ansökningar till att begrunda olika framtidsmöjligheter.
Johan funderar på att söka in till Novia i Åbo för att studera till socionom. Han drömmer också om att flytta till Kanada.
– Det är lagom nära USA. Men med en viktig aspekt: det är inte USA, säger han med glimten i ögat.
Sveps har fått drömmen om ett liv i Kanada att låta mer realistisk. Johan tillägger att det finns en uppsökare som hjälper honom att leta fram olika alternativ och lösningar.
Ett stopp på vägen
Också kompisen Kalle Kangasniemi, 21 år gammal, har stora framtidsplaner.
– Jag strävar efter att komma in till Aalto-universitetets designlinje, förklarar han.
Kalle ser Sveps som ett nödvändigt stopp på vägen, en slags alltiallo som ska hjälpa honom vidare i livet.
– Man får massa vardagsnyttig kunskap här. Speciellt sådant som man inte får lära sig hemma eller i skolan, som till exempel att hålla koll på sin ekonomi.
Johan och Kalle är överens om att coronapandemin har varit tung för unga vuxna. Under den värsta isoleringstiden avskärmade sig Johan från omvärlden. Tröskeln att söka hjälp kändes hög, speciellt när man uppmuntrades att hålla sig hemma och inte träffa andra.
Via Sveps har Johan fått professionell hjälp och kan nu tala öppet om ångest och mental hälsa. Kalle nickar instämmande.
– Ju mer man talar desto lättare blir ångesten att hantera.
Hårdare press på unga
För inte så länge sedan publicerades årets medeltalsgränser för den gemensamma elevansökan. Kampen om gymnasieplatserna blir allt tuffare, och i och med den förlängda läroplikten utsätts unga för allt hårdare press.
– Jag tycker egentligen att den förlängda läroplikten är en bra sak, säger Johan efter en stunds eftertanke.
– I dagens samhälle är det svårt att få jobb om man saknar student- eller yrkesexamen.
Victor Rehn arbetar som uppsökare på Sveps. Det innebär att han tar kontakt med unga vuxna i åldern 16–28 som kan vara i behov av vägledning.
Rehn betonar vikten av att det finns andra vägar att gå än gymnasiet, trots den förlängda läroplikten.
– Man kommer minst lika långt i livet med en yrkesskoleutbildning, säger han.
– Det finns många möjligheter att välja mellan, man behöver inte genast komma vidare.