Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Brist på mat och hygienartiklar på Ukraina-hjälpcenter – "Ingen får något gjort om de är hungriga eller skäms för att de luktar illa"

Uppdaterad 28.06.2022 16:25.
En pafflåda med några olika brödpaket bredvid en vit plastlåda med andra brödpaket.
Bildtext Det råder brist på bland annat bröd på hjälpcentret.
Bild: Anna Louhisto / Yle

Ukraina-hjälpcentret i Vallgård i Helsingfors har stor brist på mat och hygienartiklar. Detta har varit ett kontinuerligt problem sedan kriget i Ukraina började.

Hyllor som är proppfulla med kläder och väggar radade med gosedjur - det möts man av då man stiger in i Ukraina-hjälpcentret i Vallgård. Letar man sig vidare till den hylla som är utmärkt med ordet “hygienartiklar” är det däremot tomt.

– Vilka produkter det råder brist på varierar beroende på tillgång och efterfrågan, berättar Anastasia Koptsykh, koordinator på hjälpcentret.

Elizabeth Harjunpää, hjälpcentrets grundare, tillägger att de produkter de har brist på är sådana som används dagligen.

– De är alltså snabbrörliga konsumentvaror, som vi ständigt måste få in mer av.

Elizabeth Harjunpää sitter och jobbar skriver på sin laptop. Hennes hår är fastsatt och hon har på sig en blå skjorta och blågult nagellack.
Bildtext Elizabeth Harjunpää ser gärna att fler donerar mat och hygienartiklar till hjälpcentret.
Bild: Anna Louhisto / Yle

Eeva Hämäläinen, som är volontär på hjälpcentret, inflikar att varorna hör till människans grundbehov.

– Hygienprodukter och mat är viktiga för att ukrainarna ska känna att de har ett värde som människa och också få krafter att utreda hur de ska fortsätta med livet. Ingen får något gjort om de är hungriga eller skäms för att de luktar illa.

Onsdagar och fredagar delas det ut matkassar på Ukraina-hjälpcentret. De sammanställer färdiga kassar åt besökarna, så att de kan säkerställa att varorna fördelas jämnt.

Hyllor med barnmat av olika slag.
Bildtext Barnmat är det inte brist på, däremot nog på vuxenmat.
Bild: Anna Louhisto / Yle

– Det finns också en hylla där man kan lämna produkter man inte har behov för, så att de kan återanvändas i nya matkassar, säger Koptsykh.

Enligt henne blir matkassarna allt populärare. Behovet är stort och växer hela tiden.

Bristande resurser för hantering av donationer

Många hjälpcenter har meddelat att de inte längre kan ta emot donationer, trots att de har brist på varor. Hämäläinen säger att det i deras fall handlar om resursbrist.

– Alla donationer måste granskas och sorteras. Vi får nämligen ganska ofta in utgångna konserver, och dem kan vi inte dela ut.

Koptsykh tillägger att i och med att det är frågan om en krigssituation så måste varorna och deras förpackningar också granskas av säkerhetsskäl. På grund av detta godkänner hjälpcentret endast donationer i större lass.

Gosedjur och leksaker i förgrunden, kläder på klädställningar och bord i bakgrunden.
Bildtext Kläder och leksaker finns det mycket av.
Bild: Anna Louhisto / Yle

– Om en massa privatpersoner donerar ett par saker var blir arbetsbördan för volontärerna mycket större.

Ifall en privatperson vill donera produkter till hjälpcentret lönar det sig alltså att samla ihop en grupp och organisera en större donation. Koptsykh förklarar att de naturligtvis gärna tar emot donationer, men att det måste ske på ett kontrollerat sätt.

Diskussion om artikeln