Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya vindar blåser inom Åbos kulturliv – unga arrangerar underjordiska modeshower

Från 2022
Uppdaterad 18.07.2022 10:38.
Bild av ett gäng personer som går mot kameran.
Bildtext Det första evenemanget hölls i ett parkeringshus i Kuppis i Åbo. På modebanan gick modeller i kollektioner som var gjorda av unga.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Arrangörerna bakom projektet som går under namnet Fashcene vill att också Åbobor ska få uppleva trendiga klädselkollektioner när man njuter av musik och tar del av olika konstverk.

– I Åbo finns det mycket potential och många unga personer som väntar på att visa upp vad de går för. Det här är ett sätt för nya talanger att visa upp sig, säger Eveliina Salminen, som är en av tre arrangörer för modeprojektet Fashcene.

Vad bjuds det då på vid en underjordisk modeshow?

– Mode, musik och konst i alla de former. Förutom mode så är också musik och konst en del av konceptet. Artisterna och konstnärerna är obekanta också för oss arrangörer, säger Salminen.

Två män som poserar för kameran.
Bildtext Mode, konst och musik. I korthet en alldeles ny upplevelse. Så beskriver arrangörerna det nya modeprojektet Fashcene.
Bild: Salla Tammilehto

Nytt annorlunda koncept

Kläddesignern Mauro Severino anser att konceptet skiljer sig från den traditionella modeshowen eftersom det är endast ett fåtal kollektioner som visas upp.

– Det bjuds på något nytt för alla modeintresserade, säger Severino, vars kollektion visades upp på den första tillställningen.

Enligt modeskaparen Vilma Savolainen är konceptet för Fashcene en blandning av många saker. Savolainen hade också chansen att visa upp en av sina kollektioner under den förra modevisningen.

– Att man inte har tidigare erfarenhet av modeshower ska inte få vara ett hinder för att göra karriär inom modevärlden. Jag vill se att vi unga samarbetar och hjälper varandra till framgång, säger Savolainen.

En man som poserar för kameran.
Bildtext Klädddesignern Mauro Severino, här iklädd ett plagg från sin egen klädkollektion.
Bild: Miku Aalto

"Evenemanget riktar sig till alla men med betoning på unga"

– Målgruppen för evenemanget är en ung publik. Målet är att det här ska vara en plattform där unga människor kan uttrycka sig och det var glädjande att se att det under den första tillställningen vi arrangerade fanns personer i alla åldrar på plats, säger Salminen.

En man som blir sminkad
Bildtext Into Alkio sminkas innan han ska upp på podiet och visa upp en klädkollektion.
Bild: Mark Sergeev

Enligt Salminen har konceptet goda möjligheter att utvecklas då det enligt henne aldrig tidigare har ordnats liknande evenemang i Åbo.

– Vi ser att efterfrågan på den här sortens shower och tillställningar är stor, säger Salminen.

Den talang vi visar upp lockar publik.

Eveliina Salminen

Enligt Severino har konceptet goda möjligheter att etablera sig och bli en bestående del av Åbos kulturliv.

– Människor är intresserade av att se någonting nytt och annorlunda, säger Severino.

Värderingar och kurage genomsyrar kollektionerna

Modekollektionerna som de unga skaparna vill visa upp genomsyras av kreativitet och kurage. Med en personlig stil vill man återspegla de egna värderingarna.

– Jag använder mig mycket av återvunnet material och har för den här kollektionen använt mig av exempelvis bordsdukar, säger Savolainen.

En grupp av personer som poserar för kameran.
Bildtext Kollektionen Sea Creatures av Enna Tuppurainen.
Bild: Mark Sergeev

Enligt Savolainen kommer Åboborna troligtvis att uppskatta den initiativförmåga som de unga modeskaparna kan visa upp.

– Vi unga väntar inte på att någon ska visa oss vägen utan vi tar initiativ och gör det själv. Vi skapar en förädlad produkt från idéstadiet till en färdig kollektion, säger Savolainen.

Att det dessutom handlar om personer som är från Åbo spelar en stor roll anser Severino.

– Vi är inte helt obekanta för varandra och många av mina vänner följer ivrigt med vad vi håller på med. Att andra har en chans att se de klädkollektioner vi skapat kan skapa ett intresse hos andra, säger Severino.

Hur var det att gå på modebanan i ett parkeringshus?

– Det var fint att kunna visa vad jag går för och kunde visa upp mina styrkor, säger Emma Nässlund, som är aktiv på sociala medier och inom modebranschen.

Enligt Nässlund blåser det nya vindar inom Åbos kulturliv och Fashcenes koncept ska läggas på minnet.

Jag älskar att det just nu är unga som försöker sprida modeidéer i Åbo.

Emma Nässlund, aktiv inom mode och sociala medier

– En stor del av själva upplevelsen är att delta på plats och låta sig inspireras av andra. Jag har märkt att det finns många modeintresserade runtom i Finland och Åbo, säger Nässlund.

Enligt Nässlund är det fint att alla har en möjlighet att visa upp sina styrkor och vad man kan skapa.

Under den första modetillställningen representerade Nässlund en av de kollektioner som visades upp på modebanan.

– Jag blev kontaktad via sociala medier och kände direkt att det här vill jag delta i, säger Nässlund.

Två kvinnor som poserar
Bildtext Badiah Maluka och Emma Nässlund i kläder från en av kollektionerna på Fashcene.
Bild: Salla Tammilehto

Eftersom Nässlund vill arbeta inom modebranschen i framtiden kändes det både roligt och intressant att få gå på modebanan.

– Då det stod klart för mig hurudant koncept det handlar om var det ingen fråga om saken att jag skulle delta, säger Nässlund.

Arrangörerna bakom konceptet siktar nu på att det ska bli ett årligen återkommande evenemang där Åbobor och andra ska få en chans uppleva en blandning av mode, konst och musik.

Diskussion om artikeln