Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det här ingår i samförståndsavtalet mellan Finland, Sverige och Turkiet

Från 2022
Folk vid ett långbord. I bakgrunden syns Natos, Turkiets, Finlands och Sveriges flagga.
Bildtext Förhandlingarna om avtalet pågick i flera timmar.
Bild: Murat Cetin Muhurdar / Turkish Presidential Press Service

Sent i går kväll publicerade Nato samförståndsavtalet som öppnar väg för Finlands och Sveriges medlemskapsförhandlingar i militäralliansen.

Avtalet som undertecknades av Finland, Sverige och Turkiet innebär att Turkiet nu ställer sig positivt till ett finländskt och svenskt medlemskap.

Kurdiska partiet PYD terrorstämplas

Som blivande Natoländer förbinder sig Finland och Sverige till att stödja Turkiet vad gäller hot mot landets nationella säkerhet.

Därför konstaterar man i avtalet att man inte kommer stödja Gülenrörelsen eller det kurdiska partiet PYD:s väpnade gren YPG. Turkiet menar att det stöd som riktar sig till YPG i praktiken gått till PKK.

PKK är sedan tidigare terrorstämplat i Finland och Sverige, precis som i övriga EU-länder, men Sverige har inte sett YPG som en terrororganisation.

De tre länderna kommer också ingå i ett samarbete som i avtalet kallas för "Permanent joint mechanism". Den samlar experter från ländernas utrikes-, inrikes- och justitieministerium samt underrättelsetjänster och säkerhetsinstitutioner.

Utlämningar av misstänkta terrorister

Länderna har också kommit överens om att Finland och Sverige snabbt och grundligt ska behandla Turkiets utvisningsbegäranden av terrormisstänkta. Länderna ska behandla Turkiets förfrågningar på basis av bevis och underrättelseinformation från Turkiet.

I fokus är framförallt de utvisningsbegäranden som Turkiet redan skickat länderna. President Sauli Niinistö har tidigare sagt att Finland inte har obehandlade ansökningar från Turkiet.

De tre länderna förbinder sig också vid att bekämpa desinformation och att förhindra att lagar missbrukas till förmån för terroristorganisationer.

Finland och Sverige förbinder sig dessutom till att stödja Turkiet och andra icke EU-allierade Natoländer i initiativ inom EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik.

Inget vapenembargo

Länderna konstaterar också i avtalet att det inte finns några vapenembargon dem emellan.

Finland och Sverige har i princip haft vapenexportförbud mot Turkiet sedan 2019 på grund av den turkiska attacken mot kurder i Syrien.

I praktiken har Finland ändå inte haft lagstiftning som stöder det här, men man har fattat ett politiskt beslut att inte bevilja nya vapenexportlicenser.

Avtalet går att läsa här (på engelska).