Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Företagare vid Strömfors bruk glada över att ha ny ägare i huset

Två gamla röda hus vid en spegelblank sjö på en klar dag
Bildtext Det är viktigt att bevara områdets historiska miljön oavsett möjliga renoveringar och nya investeringar. Ordförande för Vireä Strömfors, Atte Fellman säger att de vill utnyttja områdets historia också för att öka turism.
Bild: Yle/ Hanna Othman

Ungefär ett år sen bestämde Lovisa stad att sälja fastigheter vid Strömfors bruk till företaget Strömforsin yrityspuisto. Föreningen har tidigare berättat om sin vision om att bredda verksamheten och rusta upp byggnaderna på området.

Strömfors bruk har en ny fastighetsägare. Atte Fellman, ordförande för företagarföreningen Vireä Strömfors berättar att företagarna på området har tagit emot den nya ägaren med glädje.

– Vi är glada för att ha en ny ägare i huset. Förväntningar på den nya fastighetsägaren är stora och det finns mycket planer. Vireä Strömfors ska stödja Strömförsin yrityspuisto med sina projekt så mycket som möjligt, säger Fellman.

Saija Virtanen, som jobbar i sin pappas byggnadsvårdsbutik Roseborg under somrarna, berättar att många företagare på området ser fram emot de ändringar som den nya ägaren har lovat att göra.

– Det finns många fastigheter som behöver renovering, som till exempel vårt gamla såg. Alla väntar nu på vad det kommer att hända och med vilken tidtabell, berättar Virtanen.

Vesa Virtanen och sin dotter Saija Virtanen i familjeföretag Roseborg i Strömfors bruk.
Bildtext Företagare Vesa Virtanen grundade Roseborg 2010. Saija Virtanen har jobbat på företaget på somrarna mer eller midre i 10 års tid. Företaget säljer gamla fönster och dörrar och sådant som behövs för att renovera eller bygga på gammalt sätt.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Saija Virtanen hoppas att alla förändringarna och renoveringarna på området ska göras på sådant vis att de passar in i den historiska bruksmiljön.

– Jag skulle kanske lämna bort de allra modernaste grejerna härifrån. Jag hoppas också på att man hör varje företagare för att det är de som vet bäst vad som behövs här och vad som våra turister frågar efter.

Bruksområdet vårdas av museiverket vilket betyder att man behöver be om lov för att bygga eller renovera där. Fellman tror därför att större förändringarna kommer ta längre tid.

Satsningar på året-runt turism

Strömforsin yrityspuisto har som mål för utveckling av området att ha turister på området året runt.

Atte Fellman säger att också föreningen Vireä Strömfors har haft det som plan redan i flera år, men att de inte har haft tillräckligt med resurser att satsa på det tidigare.

– Det finns en stor potential på området. Den nya ägaren har en helt annan möjlighet att öka året-runt turismen, säger han.

restaurant Mylly i Strömfors bruk
Bildtext Det har redan hänt saker på området. Restaurangen Mylly har nyligen fått en ny ägare och huset är renoverat.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Fellman berättar att under de två sista åren har Strömfors bruk haft fler besökare än någonsin, eftersom intresset för inhemsk turism har ökat betydligt under coronapandemin. I sommar har mängden ändå varit lite mindre jämfört med de senaste åren.

– Nu märker man att folk igen åker utomlands mera, säger Saija Virtanen.

Trots att det är färre turister i år en de två tidigare är mängden enligt Fellman ändå större än före pandemin.

– Det finns ännu lång sommar framåt. Jag tror att intresset för att resa i hemland fortsätter, Fellman säger.

Evenemang för hela familjen

I bruksområdet sker olika slags evenemang under sommar. Lördagen 2 juli ordnas Lovinssirock, som ger synlighet för mindre kända band. Lördag 9 juli ordnas en bruks-picknick för hela familjen.

– Nu kan vi igen ordna större evenemangen och det glädjer oss, säger ordförande för Vireä Strömfors, Atte Fellman.

Atte Fellman i Strömfors bruk
Bildtext Den här gungan har blivit ett populärt ställe att ta bilder på bland turisterna. Men vem hat byggt den? "Det vet ingen", säger Fellman.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Yle Östnyland försökte också nå Aleksi Uusitalo, ordförande för företaget Strömforsin yrityspuisto men har inte fått svar.