Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges regering krävs på förklaring om vad man gått med på med Erdoğan

Från 2022
Uppdaterad 30.06.2022 09:00.
En kvinna och en man skakar hand med varandra och ler en aning.
Bildtext Statsminister Magdalena Andersson (t.v.) log mot Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan (t.h.) i Madrid på tisdagen.
Bild: Lehtikuva

Natouppgörelsen med Turkiet och dess auktoritära president Recep Tayyip Erdoğan orsakade tidvis häftig debatt i Sverige på onsdagen. Oppositionen kräver regeringen på en förklaring.

Den kurdiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh gick genast ut i TV4 och hotade den socialdemokratiska utrikesministern Ann Linde med misstroendevotum.

Kakabaveh har en vågmästarroll mellan blocken i den svenska riksdagen och kritiserar Sverige hårt för att ha sålt kurdernas intresse för att få Turkiets godkännande för Sveriges Natoansökan.

– Jag ser på detta med stor oro. Man undrar var socialdemokraterna står. De är tyvärr inte pålitliga, det kan man inse, sa Kakabaveh.

Sverige har en relativt stor grupp invånare med kurdiska rötter – uppskattningsvis cirka 100 000 personer. Sverige har traditionellt varit välvilligt inställt till kurderna vilket irriterat Turkiet.

Strax efter Kakabaveh uttalande gick Ann Linde ut i Aftonbladet och förklarade att regeringspartiet socialdemokraternas överenskommelse med Kakabaveh om fördjupat stöd till den kurdiska gruppen PYD inte längre är aktuell.

Enligt Linde gällde avtalet under riksdagsåret 2021-2022 som avslutades förra veckan. Hon utesluter dock inte att avtalet förlängs.

– Det är upp till Socialdemokraterna att bestämma, säger Linde.

Oppositionen vill att utrikesministern och regeringen förklarar sig

Kakabavehs krav på misstroendeomröstning om utrikesminister Linde fick åtminstone inte omedelbart stöd i den övriga oppositionen.

– Nu har riksdagen stängt för sommaren och vi är inställda på valrörelse och att byta ut hela regeringen i september, sa Sverigedemokraternas gruppledade Henrik Vinge enligt Expressen.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställde sig inte direkt avvisande till misstroendevotum men ville att Linde först ställer upp och förklarar sig inför utrikesutskottet.

– Kalla samman partiledarna och förklara vad regeringen gått med på, lägg korten på bordet nu, sa Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar till nyhetsbyrån TT.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi – den ena av partiets två ledare – krävde på Twitter att utrikesminister Linde kommer till riksdagens utrikesutskott och förklarar vad avtalet med Turkiet och president Erdoğan innebär och vad regeringen gått med på.

Kurder i Sverige har uttryckt stor oro för att Sverige nu ska gå ned på Turkiets krav om utlämningar. Turkiet har olika syn än Sverige och Finland på vem som är terrorist.

Utrikesminister Ann Linde försöker nu lugna de oroliga kurderna.

– Vi kommer inte ha några utlämningar där det inte finns bevis för terroristaktivitet. Det finns ingen som helst anledning för kurder att tro att deras mänskliga rättigheter eller att deras demokratiska rättigheter skulle inskränkas, säger Linde.

– Vi har inte vikt oss för Erdoğan.