Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inga roddbåtar vid Hasselholmens eller Staffas stränder – Borgåbor saknar den snabba och miljövänliga rutten över sjön

Från 2022
Simstranden vid Hasselholmen i Borgå
Bildtext Staden har inte längre roddbåtar vid Hasselholmens simstrand.
Bild: Yle/Sune Bergström

Den som vill bada vid Hasselholmen får i år köra eller cykla, för roddbåtarna mellan simstranden och Staffas har tagits bort. Staden funderar på en lösning som förebygger vandalism och förbättrar strandövervakarnas uppgifter.

Efter 50 år har Borgå stad valt att ta bort roddbåtarna från Staffas strand och Hasselholmens simstrand av säkerhetsskäl och för att båtarna missbrukats. Båtarna togs först ur bruk i samband med coronaåtgärder 2020 och sedan har de förblivit ur bruk.

Det här upprör många Borgåbor som har rott över Veckjärvsträsket istället för att köra 15 kilometer runt det från Borgå centrum.

– Det har varit mycket vandalism och båtar har missbrukats. Underhållet är ganska krävande, säger Piritta Forsell, tf chef för idrottstjänster vid Borgå stad.

Dessutom hör det till strandövervakarnas och badvakternas uppgifter att övervaka stranden och de som simmar, inte roddare ute på sjön.

– Och det är helt rätt, för du kan inte ge dem andra uppgifter så att deras uppmärksamhet ligger någon annanstans.

En person som ror i sjön.
Bildtext Det är mycket populärt att ro mellan Staffas och Hasselholmen.
Bild: Laura Ylinen / Yle

Strandövervakarna har tidigare haft ansvar för roddbåtarna, som inneburit att de fått hämta roddbåtar från Staffas till Hasselholmen och tvärtom.

Det har i sin tur lett till att övervakarna inte alltid varit på plats och då har staden tidvis inte kunnat garantera säkerheten på simstranden.

Roddbåtar har också vandaliserats och lämnats lite varstans så att övervakarna blivit tvungna att söka efter dem på andra platser än vid Hasselholmen eller Staffas.

– Det är ett stort ansvar att sköta om roddbåtarna så att de är i gott skick, trygga att använda och att det finns flytvästar för alla. Därför har vi nu satsat resurserna på simövervakningen, säger Forsell.

Borgå stads idrottstjänster har under året gjort en del förändringar för att göra stränderna mer säkra och attraktiva genom att bland annat riva gamla byggnader, bryggor och konstruktioner som inte längre kan renoveras.

Vid Hasselholmen finns en ny brygga, nya lekredskap och grillplatsen har bytt plats. Bastun tas i bruk och kiosken som drivs av en privat aktör är tillbaka.

På Staffas strand rivs den gamla bryggan, badhytten och utedasset.

Avsaknaden av i synnerhet roddbåtarna har väckt kritik bland Borgåbor och har diskuterats livligt i sociala medier.

Missnöje med hur badstränder sköts

I de Facebook-grupper frågan om badstränderna ventilerats, till exempel Politiikkaporvoo - Politikborgå, är flera också missnöjda med hur badstränderna sköts.

Trots omfattande reparationer och upprustning i år upplever flera fortfarande att stränder och bryggor förfaller utan att nya byggs istället.

Borgåbon Krista Karne hör till de kritiska röster som inte tycker att staden värnar tillräckligt om invånarnas behov.

– Jag är infödd Borgåbo och har besökt badstranden sedan barnsben och lärt mig ro där när jag blev stor nog och fick lov av föräldrarna. Den var en viktig badplats som ung, säger Karne.

Enligt Karne var det ganska många i hennes ålder som lärde sig ro vid simstranden och att det är tragiskt att den möjligheten nu har fråntagits dagens barn och unga.

Simstranden vid Hasselholmen i Borgå
Bildtext Det är många som under årens lopp lärt sig ro vid Hasselholmen. Arkivbild.
Bild: Yle/Sune Bergström

Karne är också lite chockad över att Borgå som anser sig vara en klimatvänlig stad tvingar ortsborna att köra flera tiotals kilometer för att komma till Hasselholmens simstrand.

Att ro över Veckjärvträsket tar mellan fem och tio minuter, en rutt Karnes familj använt sig av flitigt innan roddbåtarna togs bort. Efter det har de tagit bilen.

– Barnfamiljer tar nog inte cykeln till Hasselholmen om sträckan är 15 kilometer i den ena riktningen.

Det kan också vara knepigt att ta sig till Hasselholmen eller Tjäruträsk badstrand med buss då de närmaste hållplatserna ligger i Skaftkärr och Vårberga.

Om viljan finns så löses problemen

Krista Karne har måttlig förståelse för stadens förklaringar om vandalism, anställningspolitik och säkerheten som har framförts.

– Om man på riktigt vill erbjuda stadsborna tjänster så kan de nog ordnas. Det är klart att det förekommer vandalism lite överallt, men kunde man inte till exempel tillåta att roddbåtarna används fram till ett visst klockslag. Med dagens teknik hittar man nog ett låssystem som fungerar, säger Karne.

Karne har också svårt att förstå argumentet att en minderårig strandövervakare inte skulle kunna ansvara för roddbåtar och annan utrustning när minderåriga badvakter ansvarar för besökarnas säkerhet på stranden.

Karne stöder därför tanken på att anställa fler myndiga studerande som strandövervakare över sommaren som kunde ansvara för bland annat roddbåtarna.

– Om det finns vilja så finns det nog möjligheter också, säger Krista Karne.

Staden försöker hitta en lösning

Borgå stad har inte gett upp tanken på att roddbåtar kan finnas vid Staffas och Hasselholmen, men enligt Piritta Forsell måste det arrangeras på ett annat sätt än tidigare.

Enligt Forsell kan det vara svårt att få tillbaka endast en fungerande båtservice inom den närmaste framtiden.

– Vi måste forska i om det finns några andra alternativ, för vi är inte alls emot det. Men den aktören måste sedan ta fullständigt ansvar över verksamheten, säger Forsell.

Hasselholms badstrand med en brygga.
Bildtext Hasselholmen har fått en ny brygga i år.
Bild: Laura Ylinen / Yle

En möjlighet kan vara att verksamheten övertas av ett företag som antingen kör mellan Hasselholmen och Staffas eller hyr ut roddbåtar och till exempel supbräden till besökarna. Aktören kunde samtidigt ansvara för kiosken.

– Men frågan är om de vill köra tur- och returresor för de behöver då människor som övervakar vid båda stränderna. Och hur mycket är folk beredda på att betala för att få ro över sjön? undrar Piritta Forsell.

Forsell nämner att möjligheten att använda så kallade sommarsedlar för att erbjuda unga sommarjobb och arbetserfarenhet har diskuterats.

– Men du kan inte sätta minderåriga att sköta ett jobb som kräver en viss säkerhet. Där kommer också folk som är berusade, så det måste nog vara en vuxen som har ansvar.

Kiosk och båtuthyrning på Hasselholmen

Karne stöder också en tanke på att den som ansvarar för kioskverksamheten också hyr ut roddbåtar och andra vattenredskap.

– Det låter riktigt lysande för nu får man supbräden vid Åstranden och jag skulle nog inte låta barnen suppa i ån. Hasselholmen är en mycket bättre plats att lära sig det.

Karne motsätter sig inte en modell med uthyrning eller någon form av pant eftersom det också kostar att använda till exempel stadscyklar och elsparkcyklar.

– Folk vill ju pröva på allt som är nytt och avgifterna skulle knappast vara oöverkomliga, säger Karne.