Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainakriget skapar konflikt på Svalbard

Från 2022
En byst på en piedestal föreställer en man som tittar ned på en samling hus vid vattnet. Snö ligger på marken.
Bildtext Lenin blickar ned över några hus i Barentsburg.
Bild: Lehtikuva

Ryssland anklagade på onsdagen Norge för att blockera leveranser av nödvändighetsartiklar till den ryska bosättningen Barentsburg i Svalbard.

Svalbard hör till Norge men ögruppen har internationell specialstatus och Ryssland har haft gruvdrift där sedan 1930-talet.

Utrikesministeriet i Moskva kallade in en diplomat från den norska ambassaden och hotade med motåtgärder mot vad som betecknades som ovänliga handlingar.

Enligt Ryssland blockerar Norge leveranser av mat, mediciner, byggmateriel och reservdelar till Barentsburg där det bor några hundra människor. Staden har också ett ryskt generalkonsulat.

Enligt den norska nyhetssajten E24 handlar det om ryska transporter som Norge stoppar vid den rysk-norska gränsen med hänvisning till sanktionerna som införts mot Ryssland efter anfallet på Ukraina.

Cyberattacker mot Norge – Killnet tar på sig skulden

Flera norska verksamheter har samtidigt utsatts för cyberangrepp det senaste dygnet, enligt den nationella säkerhetsmyndigheten NSM.

Bland annat rapporterade tidningshuset VG på onsdagseftermiddagen att man utsatts för en nätattack.

Den proryska hackergruppen Killnet har på Telegram sagt sig stå bakom attackerna mot Norge.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre säger till VG att allt tyder på att angreppen kommer från en kriminell rysk miljö. Han vill dock inte spekulera i om angriparna är koordinerade med de ryska myndigheterna.