Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbovarvet Meyer Turku bygger två nya bevakningsfartyg till Gränsbevakningen – avtalet undertecknades på onsdagen

Meyer Turun telakka
Bildtext Gränsbevakningens beställning innebär arbete på ungefär tusen årsverken på Åbovarvet.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Det första fartyget ska överlåtas till Gränsbevakningen år 2025 och det andra 2026. Beställningen innebär arbete på cirka tusen årsverken på Åbovarvet.

De två parterna skrev på onsdagsförmiddagen under avtalet om projektet Bevakningsfartyg 2025.

Det innebär att Gränsbevakningsväsendet tar tre fartyg ur bruk på grund av att det inte längre är lönsamt att använda dem. Och ersätter dem med de två nya kombinationsfartygen. Det är fartygen Tursas och Uisko som ska tas ur bruk, medan fartyget Merikarhu togs ur bruk år 2019.

Planeringen av fartygen inleds omedelbart, skriver Meyer Turku i ett pressmeddelande. Det första fartyget överlåts till Gränsbevakningen under 2025 och det andra fartyget under 2026. Beställningen innebär arbete på ungefär tusen årsverken på varvet, och att varvet nu har beställningar ända fram till år 2026.

Gränsbevakningen valde efter en konkurrensutsättning Meyer Turku till leverantör för fartygen i augusti i fjol.

Fartygen byggs och utrustas i Åbo. En del av fartygens stommar byggs på annat håll inom EU.

– Vår orderstock blir mer stabil av fartygsbeställningen och samtidigt är det här ett bra tillfälle att utnyttja det mångsidiga kunnandet inom Åbovarvet och varvsnätverket. Fartygsprojekten kommer att bli en intressant uppgift för Åbovarvet och hela varvsnätverket, sa Meyer Turkus vice vd Tapani Pulli på en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Riksdagen har beviljat en beställningsbefogenhet på 448 miljoner euro för köpet av fartygen. Finansiering till projektet kommer också att ansökas av EU:s finansiella instrument för gränsförvaltning och visering (BMVI).

De två nya kombinationsfartygen kommer att vara viktiga för Finlands försvar till havs. De ska klara av mångsidiga uppdrag, allt från övervakning och sjöräddning till bekämpning av miljöolyckor.

De nya fartygen ska också kunna användas till att smidigt dela information med Försvarsmakten och till att bättre kunna evakuera större mängder av människor. Fartygen kommer också att ha beredskap att genast agera om det sker allvarliga miljöolyckor och ha en större kapacitet att samla in olja. Fartygen ska bli energieffektiva och använda bränslen som leder till lägre utsläpp.