Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nathalie Blomqvist är så gott som klar för VM – tränarens ord för några veckor sedan blev ögonöppnare: "Kan inte förstå det här"

Från 2022
Nathalie Blomqvist löper.
Bildtext Allt tyder på att Nathalie Blomqvist får tävla i VM.
Bild: Lehtikuva

När tränaren började tala om VM för en tid sedan kunde Nathalie Blomqvist inte förstå vad han menade. Nu vittnar rankningen om att hon i princip är klar för VM.

Inför säsongen var Nathalie Blomqvists huvudfokus bara att kunna tävla utan skavanker. Efter lovande insatser under våren väcktes drömmen om att ta sig till EM.

Nu pekar allt mot att hon får tävla i VM i juli.

Detta enligt den slutliga VM-rankningen, där 21-åringen landade på 41:a plats. Totalt 45 löpare får VM-biljett och det enda som kan sätta käppar i hjulet för Blomqvist är om idrottare från länder som saknar VM-kvalificerade idrottare får plats i hennes gren, 1500 meter.

Att det skulle förstöra hennes chanser är allt annat än sannolikt då Falkenlöparen har fyra VM-platser bakom sig. Det är Blomqvist själv också medveten om.

– Det känns nog som att man nästan kan börja hurra, men kanske man ännu ska vänta, utbrister Blomqvist för Yle Sporten.

VM kändes inte möjligt

Ännu har Blomqvist inte fått något besked från förbundet, men hon väntar sig ett sådant under torsdagen eller fredagen.

– Samtidigt kan det också falla bort folk när länderna meddelar vem som inte deltar. Än så länge har jag inte fått några klara besked.

– Det här är en jätterolig överraskning. Det har varit lite spännande på sistone, nu ser det ganska lovande ut. Det är inte helt hundra, men ganska säkert åtminstone.

För Blomqvist har VM överhuvudtaget inte varit ett tema för den här säsongen. En VM-biljett är en jätteskräll.

– Egentligen har jag inte alls funderat på att VM skulle kunna vara möjligt.

Reagerade på tränarens VM-snack: "Va, vad säger du?"

Hon misstänker ändå att tränaren Tom Andtbacka räknat med rankningen lite längre än henne.

– Under de senaste veckorna började min tränare säga åt mig att det kan vara möjligt med VM. Min reaktion var bara: Va, vad säger du?

– Det har verkligen motiverat mig under de senaste veckorna. Jag hoppas nog verkligen att det blir verklighet – jag kan inte riktigt förstå det här själv ännu.

På söndagen tävlar Blomqvist i Karlstad, tidigt nästa vecka kan det redan bära av till USA för henne. Detta då damernas 1500 meter står på programmet redan under öppningsdagen av VM, den 15 juli.

Med vilken inställning reser man till VM i ditt läge?

– I mitt fall blir det mest för att lära sig. Klart att jag gör mitt bästa och vill göra det så väl som möjligt, men det här mitt första VM och motståndet är väldigt tufft.

– Förstås ska jag inte ha någon särskild respekt för de andra, de har bara två ben precis som mig. Men jag har ändå mina bästa år framför mig, det är inte nu som jag ska prestera mitt bästa.

Av SFI-namnen är Oliver Helander redan klar för VM. Förutom Blomqvist är också Camilla Richardsson på rätt sida i rankningen, men för hennes del är läget mer ovisst då hon är på den nästsista VM-platsen.

Diskussion om artikeln