Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"När vi inte är med i en scen sitter vi bakom med kjolen uppe" – skådespelaren Desireé Kavander berättar hurudant det är att spela sommarteater i hettan

Från 2022
Teaterboulages sommarpjäs 2022 var Roger & Julia. Bilden är tagen i Pargas den 28.6.2022.
Bildtext Desireé Kavander (till vänster), Frida Lassus och Daniel Kavander hör till skådespelarna i Teaterboulages sommarpjäs Roger och Julia.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Teaterboulage i Pargas sätter upp samma sommarpjäs som i fjol. Föreställningen Roger och Julia går på "något som jag först titulerade julkappsrim, men som kanske är lite mer sofistikerat än så", säger manusförfattaren och regissören Samuel Karlsson.

Det gäller att dricka mycket vatten och få i sig salt om man ska orka genomföra en teaterföreställning i sommarhettan. Det säger Desireé Kavander som spelar en av huvudrollerna, Julia, i Teaterboulages sommarpjäs Roger och Julia i Pargas.

Pjäsen har premiär på gården till Pargas hembygdsmuseum på torsdagskvällen, och enligt Meteorologiska institutets prognos klättrar temperaturen till 30 grader under premiärdagen. Det blir svettigt på scen, men Kavander är rutinerad.

– Visst klarar vi det. Det var så här varmt nästan varje föreställning förra året.

Hur fungerar det under föreställningarna när det är 30 grader varmt?

– När vi inte är med i en scen sitter vi bakom med kjolen uppe och dricker vatten, säger Kavander med ett skratt.

– Vi har också sprejflaskor som vi använder för att spruta vatten i ansiktet, och handdukar som vi blött med vatten som vi kan sätta i nacken. Så länge man sitter i skuggan är det någorlunda bra.

Sommarteater i värmeböljan - Teaterboulage sätter upp i Romeo och Julia i Pargastappning

7:17

Desireé Kavander är en av totalt åtta skådespelare i Roger och Julia. Därtill finns en bard som ackompanjerar föreställningen.

Det är andra sommaren i rad som Teaterboulage sätter upp Roger och Julia. En del skådespelare har dock byts ut sedan förra sommaren, och barden är ett nytt element i år.

Föreställningen bygger på William Shakespeares tragedi Romeo och Julia. Pjäsen går på rim, eller på "något som jag först titulerade julkappsrim, men som kanske är lite mer sofistikerat än så" som manuförfattaren och regissören Samuel Karlsson uttrycker det.

Enligt Karlsson tog skådespelarna emot rimformen med skräckblandad förtjusning. Övningarna inför föreställningen började med att skådespelarna nötte in texten.

– Det har varit en lite annorlunda process än vad det vanligtvis brukar vara i amatörteatersammanhang. Här är det ganska viktigt att man säger exakt det som står i manuset, och därför måste man pränta in texten först ganska mycket, säger regissören.

Samuel Karlsson i Pargas den 28.6.2022.
Bildtext Samuel Karlsson är manusförfattare och regissör för Teaterboulages sommarpjäs Roger och Julia. Pjäsen sätts upp på gården till Pargas hembydgsmuseum.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Årets premiär för Roger och Julia var ursprungligen inprickad på tisdagen men den sköts fram med två dagar på grund av sjukdomsfall. Samuel Karlsson säger att det alltid finns en risk att man blir tvungen att avboka föreställningar också under spelperioden, men han hoppas att det inte blir fler bakslag.

– Jag tror att vi har en ganska bra beredskap att sätta upp pjäsen även vid sjukdomsfall. Vi har en inhoppare som eventuellt kan rycka in ifall det skulle ske något senare under spelperioden.

Spelperioden för Roger och Julia pågår till den 17 juli.

Andréas Rantala i Teaterboulages sommarpjäs Roger & Julia. Bilden är tagen i Pargas den 28.6.2022.
Bildtext Barden Andréas Rantala ackompanjerar årets uppsättning av Teaterboulages sommarpjäs Roger och Julia.
Bild: Mikael Piippo / Yle

I Åboland spelar sex ensembler sommarteater i år; Rövarteatern spelar Spökhuset i Dalsbruk - Aavejahti Taalintehtaalla!, Teater Fjerden ger Anton Tjechovs Bröllopet på Kalkholmen i Västanfjärd, Teater Estrad turnerar med Mamma Mu och Kråkan – KoZoo i Åboland och Österbotten, Teaterboulage spelar Roger och Julia, Skärgårdsteatern uppträder i sommar med Den lyckliga ön och Teaterskeppet m/s Suukko II ger Berättelser från skärgården.

Diskussion om artikeln