Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mäktiga publikrekord i Norden – Bollförbundet kom sent i gång med marknadsföringen av damerna: "Det tog också tid att bygga upp intresset för herrlandslaget"

Från 2022
Uppdaterad 30.06.2022 11:03.
Jutta Rantala spelar fotboll i Åbo.
Bildtext Jutta Rantala fick hoppa in i slutminuterna i träningsmatchen mot Japan i Åbo.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

En vecka före damernas fotbolls-EM är intresset för tre nordiska landslag rekordstort. Bollförbundets ordförande Ari Lahti säger att EM-turneringen är viktig med tanke på intresset för Finlands landslag.

33 218 åskådare i Stockholm i tisdags, 21 542 på läktarna i Köpenhamn för en vecka sedan.

Hade det inte varit för skjutningen vid gaybaren i Oslo natten till lördagen hade det även blivit ett tredje nordiskt publikrekord.

Det norska fotbollsförbundet meddelade att 16 831 biljetter hade sålts till matchen Norge–Nya Zeeland, men endast 12 657 personer kom till Ullevaal på lördagskvällen. Det norska publikrekordet är 15 762 och 22 år gammalt.

Bild på läktaren i Köpenhamn.
Bildtext Många danska suppotrar såg matchen Danmark–Brasilien i Köpenhamn.
Bild: Daniela Porcelli/SPP/Shutterstock/All Over Press

På måndagskvällen spelade Finlands damer sin sista match på hemmaplan och fick i Åbo nöja sig med 2 814 åskådare i 1–5-förlusten mot Japan.

Ari Lahti, som är ordförande för Bollförbundet, medger att intresset för damlandslaget kunde vara större.

– Faktum är att finsk fotboll har ett varumärke som lockar publik – och det är herrlandslaget. För damlandslaget återstår en hel del arbete för att stärka varumärket och göra spelarna mer kända, säger Lahti till Yle Urheilu.

– EM-turneringen är otroligt viktig. Där kan nya stjärnor tändas. Även om alla i damlandslaget är toppspelare skulle jag lyfta fram Natalia Kuikka, Tinja-Riikka Korpela och Linda Sällström som spelare som ligger närmast Teemu Pukkis stjärnglans, säger Lahti.

Jubel på läktaren.
Bildtext Jubel på huvudläktaren.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Landslagsspelarna Emmi Alanen och Jutta Rantala har i Sverige fått uppleva det betydligt större intresset för klubblagsfotboll.

– Supporterkulturen i Sverige är mycket längre kommen. Till skillnad från oss har Sverige också nått framgång i mästerskap, säger Rantala då hon analyserar skillnaden i publiksiffror.

Svenska spelarna firar segern framför rekordpubliken.
Bildtext Svenska spelarna firar segern framför rekordpubliken.
Bild: Daniela Porcelli/SPP/Shutterstock/All Over Press

Det färska svenska rekordet, med över 33 000 på läktarplats, är inte direkt vardag. I det pågående VM-kvalet lockade hemmamatchen mot Finland störst publik: 13 429 åskådare.

– Det skulle vara otroligt om Finland någon gång kom upp i samma siffror men en hel del arbete återstår, säger Alanen.

– En så stor publik ger laget enormt med energi.

Finlands startelva presenterar sig.
Bildtext Dessa elva spelare fick förtroende från start i ett soligt Åbo.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Det finska publikrekordet är 13 år gammalt. Då EM-slutspelet arrangerades i Finland sommaren 2009 såg 16 334 personer Finland besegra Danmark i premiären.

Ari Lahti säger att det inte finns någon snabblösning.

– Jag är inte säker på att marknadsföring i övriga Finland skulle ha resulterat i tusentals fler åskådare i Åbo. Fotbollsfolket var medvetet om att damerna spelar.

– Vi har vaknat sent i Bollförbundet med tanke på marknadsföringen av damfotboll, men nu har vi kommit i gång. Det kräver ändå sin tid, det tog också tid att bygga upp intresset för herrlandslaget, säger Lahti.

Enligt Uefa har nästan 500 000 biljetter sålts till EM-matcherna, dubbelt så många i jämförelse med EM 2017 i Nederländerna. Finland spelar sina EM-gruppspelsmatcher på Stadium MK som tar drygt 30 000 åskådare.

EM-turneringen kör i gång på onsdag och Finland spelar sin första match på fredag då den kanske största guldfavoriten Spanien står för motståndet.

Diskussion om artikeln