Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Livstidsdom för enda överlevande terroristen efter attackerna mot Bataclan i Paris 2015 då 130 personer dödades

Från 2022
Teckning av Salah Abdeslam med en fullsatt domstol som bakgrund.
Bildtext Salah Abdeslam döms till livstid med en liten chans till villkorlig frigivning först om 30 år.
Bild: Lehtikuva / AFP Benoit Peyrucq

Efter terrordådet flydde Salah Abdeslam till sin hemstad Bryssel där han greps. Nu döms han till det strängaste möjliga straffet. Ytterligare 19 personer döms för medhjälp.

I november 2015 genomförde Islamiska staten en terrorattack i Paris, bland annat mot konsertsalen Bataclan. Attacken beskrivs som det värsta fredstida dådet i moderna Frankrikes historia och 130 personer dödades.

Nu har den enda överlevande gärningsmannen Salah Abdeslam, en 32-årig fransman med rötter i Marocko, dömts till livstid enligt det strängaste möjliga straffet.

En panel på fem domare hade ansvar för landets mest omfattande rättegång i modern historia. Sammanlagt 20 män var åtalade för att ha varit involverade i terrorattacken i en internationell utredning och domstolsbehandling som pågått i sammanlagt sex år. De övriga 19 männen befanns också skyldiga för att ha planerat dådet eller gett logistiskt stöd. Deras domar varierar mellan 2 år och livstids fängelse.

Övriga gärningsmän dog under attacken

Alla gärningsmän utöver Abdeslam dog i attacken, antingen dödade av polisen eller genom att spränga upp sig själva. Sammanlagt 10 terrorister angrep idrottsanläggningar, barer och konsertsalen Bataclan.

Abdeslam var den enda som greps levande, efter att han hade gjort sig av med sitt självmordsbälte och flytt till sitt hem i Bryssel.

Under rättegången uppgav Abdeslam först trotsigt att han var en krigare för Islamiska staten, men avslutade ändå med att be om förlåtelse och om förskoning. Han hoppades undvika en livstidsdom genom att betona att han inte dödat någon.

– Jag gjorde misstag, det är sant. Men jag är inte en mördare, sa han.

Livstidsdomen efter terrordådet innebär att det finns en liten chans för villkorlig frigivning först efter 30 år. Det är en dom som endast getts 4 gånger sedan möjligheten infördes 1994.

Alla dömda har möjligheten att överklaga domarna.

Källa: AFP