Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

R. Kelly dömd till 30 år i fängelse – domare: "Du lärde dem att kärlek är slaveri och våld"

R. Kelly dömd för övergrepp - offren lättade - Spela upp på Arenan

R&B-artisten R. Kelly har dömts till 30 år i fängelse, ett straff som var längre än vad åklagaren yrkade på. Han döms bland annat för sexuella övergrepp, mutbrott och människohandel.

För 31 år sedan fick R. Kelly, en artist från Chicago i 20-årsåldern sitt första stora skivkontrakt. Samtidigt började han ha sex med en 15-årig flicka. Sedan dess har övergreppen mot unga flickor fortsatt i decennier.

När domen mot Kelly lästes ut visade han själv ingen reaktion, men utanför domstolen i New York uttryckte hans offer lättnad.

– Den här dagen har varit tung men viktig för oss. Jag blev utsatt för övergrepp när jag var 17 år gammal, idag är jag 45 år. Jag trodde aldrig att jag skulle få se honom ställas till svars för de hemska saker han gjorde mot barn. Jag vet inte vad jag annat ska säga än att jag är tacksam, sa Lizzette Martinez.

Martinez utsattes för övergrepp år 1998 och hon uttryckte lättnad över att R. Kelly nu inte kan skada någon annan.

Två kvinnor i en folkmassa.
Bildtext Lizzette Martinez blev offer för R. Kelly då hon bara var en tonåring.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Också Jovante Cunningham, en tidigare bakgrundssångerska för Kelly sa att hon aldrig kunnat tro att den här dagen skulle komma.

– Det har inte funnits en dag i mitt liv innan den här då jag vågat tro att rättssystemet skulle hjälpa svarta och bruna flickor, sa hon.

Hon uttryckte stolthet över rättssystemet och över de kvinnor som ställt sig upp mot Kelly.

Kelly använde sex som vapen

Anklagelser mot Kelly har cirkulerat i offentligheten i åratal, men de tog ny fart efter dokumentären “Vi överlevde R. Kelly” från 2019.

Enligt domaren Ann M. Donnelly har Kelly visat likgiltighet mot mänskligt lidande. Hon sa också att det finns få brott som är värre än de som Kelly utfört då han manipulerat kvinnor och flickor.

– Du lärde dem att kärlek är slaveri och våld. Det här fallet handlar inte om sex, det handlar om våld och kontroll. Du hade ett system som gjorde att du kunde locka unga människor till dig och sedan ta över deras liv, sa Donnelly.

Enligt henne hade Kelly använt sex som ett vapen och tvingat sina offer att göra vidriga saker. Dessutom har han smittat många av dem med sexuellt överförbara sjukdomar.

Kan få ytterligare straff senare i sommar

R. Kelly var en av de mest framgångsrika amerikanska artisterna under 1990-talet och det tidiga 2000-talet, låtar som “I Believe I Can Fly” och “Ignition (Remix)” gjorde honom också internationellt känd.

Samtidigt som han blev allt mer framgångsrik och skapade en bild av sig själv som en sexsymbol av rang fortsatte han exploatera unga fans.

Trots att Kelly anklagats för övergrepp i 20 års tid kunde han länge fortsätta sin artistkarriär som tidigare. Redan 2002 utredde polisen honom för liknande brott som han nu dömdes för.

En man i solglasögon och läderjacka.
Bildtext Enligt Kellys jurister var artisten förkrossad över domen.
Bild: MediaPunch / BACKGRID/All Over P

Redan 2008 åtalades Kelly för sex med en minderårig, men han dömdes inte för något brott, trots att domstolen hade tillgång till en 27 minuter lång video där han hade sex med flickan.

Under sin aktiva tid som artist har Kelly bland annat smugglat kvinnor mellan olika amerikanska delstater, assisterad av managers, säkerhetsvakter och andra medlemmar i hans entourage.

Domstolen tog också upp hur Kelly år 1994 på ett olagligt sätt införskaffat dokument för att kunna gifta sig med sångerskan Aaliyah som då bara var 15 år gammal.

Vigselcertifikatet läckte tre år senare och samtidigt upphävdes äktenskapet.

Den 55-årige sångaren, vars riktiga namn är Robert Sylvester Kelly, sa att han kommer att överklaga domen.

Kelly har suttit fängslad sedan han år 2019 åtalades i New York och Chicago. Hans brott kommer att tas upp i rätten i augusti, då i Chicago.

Källor: BBC, New York Times.