Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler i sjönöd med tom tank då bränslepriserna stiger – "Onödig risk att försöka spara pengar vid pumpen"

Från 2022
Vågsvall efter en motorbåt som åker förbi Nestes oljeraffinaderi.
Bildtext Överdriven sparsamhet vid bränslepumpen kan bli en säkerhetsrisk på havet.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Varje gång bränslepriserna stiger tycks också räddningsuppdragen öka, enligt Marko Stenberg vid Finlands Sjöräddningssällskap. Han beskriver mängden uppdrag den här sommaren som oroväckande.

Antalet sjöräddningsuppdrag som beror på att bränslet har tagit slut har ökat märkbart i sommar.

– Trenden har varit sjunkande och hjälpinsatser som beror på att bränslet är slut står vanligtvis för omkring 5 procent av uppdragen. Men under försommaren har andelen stigit till 10 procent, berättar Marko Stenberg, säkerhets- och beredskapschef vid Finlands Sjöräddningssällskap.

Det handlar om cirka 50 uppdrag hittills i sommar.

– Det verkar finnas en klar koppling till de högre bränslepriserna.

Tanka 30 procent mer

Stenberg uppmanar alla som är ute med båt att först tänka igenom hur mycket bränsle som behövs för en färd och sedan tanka 30 procent mer.

– Sjöräddare som har varit ute på uppdrag berättar om båtförare som sagt att de tankat just så mycket att det borde räcka, säger Stenberg.

En båt kommer in till kajen för att tanka bränsle.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Faktorer som väderförhållanden och hastigheter kan ändå variera och det påverkar bränsleåtgången.

– Man kan inbilla sig att bränsleförbrukningen är lägre vid lägre hastigheter, men båtar som kan gå upp i plan drar klart mera bränsle om hastigheten är lite för låg för att plana.

Händer varje gång priserna stiger

Marko Stenberg har jämfört andelen uppdrag som berodde på att bränslet tagit slut med bränslepriserna och säger att man ser ett samband.

– Det ser ut som att varje gånge priserna stiger, oberoende av vad utgångspriset har varit, så stiger andelen räddningsuppdrag i samma takt. Just nu är utvecklingen oroväckande snabb, säger Stenberg.

Stenberg anser att bränslepriserna borde jämföras med helhetskostnaderna för att ha en båt. Sett till utgifterna för bland annat båtköpet, bryggplats, vinterförvaring så är bränslekostnaderna enligt honom inte en så stor del av helheten. Han säger att man snarast kan spara på hur man använder båten och hur man kör.

– Det lönar sig inte att försöka spara pengar då man står vid bensinpumpen och fyller tanken. Det är en onödig säkerhetsrisk som uppstår om man försöker spara 20 till 30 euro, säger Stenberg.