Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fem EM-stjärnor du måste ha koll på: Mittfältsvirtuosen som vill göra livet surt för Finland, Sveriges superskytt och Norges nya världsstjärna

Uppdaterad 06.07.2022 07:17.
Kollage med tre spelare: Stina Blackstenius, Caroline Graham Hansen och Marie-Antoinette Katoto (vänster till höger).
Bildtext Stina Blackstenius, Caroline Graham Hansen och Marie-Antoinette Katoto får inte missas i sommar.

I en EM-turnering som kryllar av kvalitet finns det en drös spelare som det gäller att punktmarkera extra noga. Yle Sporten presenterar fem av turneringens allra främsta.

1. Caroline Graham Hansen: Norges nya superstjärna

Norge har en ny drottning på fotbollstronen. Caroline Graham Hansen har tagit över Ada Hegerbergs plats som Norges bolltrollare nummer ett.

Graham Hansen är yttermittfältaren som ser till att Barcelonas fruktade anfallsmaskineri tickar på. Den gångna säsongen toppade hon den spanska assistligan och stod dessutom för sex fullträffar i ligan.

Den kreativa anfallspjäsen har en mångsidig repertoar: en fantastisk förstatouch, precisa inlägg och framför allt en superb speluppfattning. Kombinera det med smarta löpningar och ett målsinne av rang så inser alla att det handlar om en komplett spelare.

Caroline Graham Hansen tackar fansen genom att klappa.
Bildtext Graham Hansen kunde ha fått en individuell utmärkelse redan i fjol, men de väntar fortfarande på sig.
Bild: IMAGO/Nina Farooqi/ All Over Press

I landslaget spelar 27-åringen en total nyckelroll. Hon närmar sig redan 100 landskamper och snittar en fullträff i nästan varannan match.

Efter att den norska profilen flyttade till Barcelona 2019 har laget tagit nio av tolv möjliga pokaler. Det är lätt att förstå att det börjat viskas om en Ballon d'Or i framtiden.

Premiär: Norge–Nordirland, torsdag den 7 juli klockan 22.

2. Aitana Bonmati: Flärd, fantasi och fantastisk fotboll

Världens bästa spelare, Alexis Putellas, missar EM på grund av en sen knäskada – men Spanien har minsann fler världsstjärnor i truppen än den hajpade Ballon d’Or-vinnaren.

En som oförtjänt hamnat i skymundan bakom skadade stjärnorna Putellas och Jennifer Hermoso är Aitana Bonmati. Den 24-åriga spanjorskan har redan varit en spelare i världsklass i flera år och lyser allra klarast då hon får hålla boll och diktera tempot.

Hon är en spelare i äkta katalanskt stuk. Tänk Iniesta och Xavi – som Bonmati också nämner som sina förebilder. En lirare som lirkar sig ur vilka situationer som helst och har fantastiska passningsfötter. Som snurrar upp motståndare med snabba framspelningar och oväntade rörelsemönster.

Aitana Bonmati firar ett mål på knäna på gräset.
Bildtext Bonmati har haft mycket att fira de senaste åren.
Bild: IMAGO/Pressinphoto/ All Over Press

Dessutom kan hon avsluta: I år stod hon för 13 mål i ligan då Barcelona lekte hem en ny titel. Då Blaugrana vann Champions League i fjol gjorde hon mål och utsågs till finalens bästa spelare.

Finland får se upp: Den korta mittfältaren har varit i kanonform under försommaren. Hon avslutade säsongen med fem mål på de fem sista ligamatcherna och hittade dessutom rätt då Spanien krossade Australien med hela 7–0 i en vänskapsmatch i slutet av juni.

Premiär: Turneringens förhandsfavorit Spanien möter Finland fredagen den 8 juni klockan 19.

3. Stina Blackstenius: Skjuter målmaskinen Sverige till guldet?

Vissa saker i fotbollsvärlden är svåra att förstå. Som hur Stina Blackstenius kunde spela i damallsvenskan fram till slutet av fjolåret.

I år har den omutliga målspottaren bevisat att hon håller världsklass. Sedan flytten till Arsenal i vintras har hon snittat ett mål var 105:e minut i Europas kanske bästa liga. Ett fenomenalt facit för en spelare som anslöt mitt under säsongen.

Blackstenius var redan tongivande för Sverige i fjol – hon gjorde fem mål i OS då Sverige var en straffspark från guldet. Sedan dess har den resliga och starka anfallarens inflytande ökat.

Stina Blackstenius firar ett mål.
Bildtext Blackstenius har både hittat glädjen och nätmaskorna.
Bild: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Fjolårets skyttedrottning i damallsvenskan är en klinisk avslutare som stiger fram då det gäller – två OS-mål mot USA och ett i finalen mot Kanada lär vara bevis nog. Blackstenius är en anfallare som gillar att utmana mittbackarna och är stark i närkamperna.

Hon ser ut som en helt annan spelare än den dystra person hon utvecklades till under den tunga tiden i Montpellier – samma klubb som Adelina Engman vantrivdes i.

Nu osar strikern av fotbollsglädje.

Om Sverige ska gå hela vägen den här gången kommer strålkastarljuset att riktas mot Blackstenius då de viktiga matcherna ska avgöras.

Premiär: Nederländerna–Sverige, lördag den 9 juli klockan 22.

4. Marie-Antoinette Katoto: De stridande fransyskornas räddande ängel?

Kan ett lag som leds med fruktan och järnhand vinna EM? Det är en högaktuell fråga just nu.

För att göra en lång historia kort: Det franska landslaget leds av kontroversiella Corinne Diacre, som kritiserats för en diktatorisk ledarstil präglad av nyckfullhet. I EM är storstjärnan Amandine Henry petad efter att den tidigare kaptenen berättat om gråtande lagkamrater i VM 2019.

En som tidigare råkat ut för Diacres vrede är Marie-Antoinette Katoto. Diacre möttes av en kritikstorm då hon petade den franska ligans måldrottning i VM-uttagningen.

Nu, tre år senare, är Katoto med i truppen.

Marie-Antoinette Katoto löper.
Bildtext Katoto brukar leverera i landslaget, gör hon också det för första gången i en storturnering?
Bild: David Winter/Shutterstock/All Over Press

Den långa anfallaren är bara 23 år gammal, men redan PSG:s bästa målskytt genom tiderna. Hon har en supersäsong bakom sig och pangade sammanlagt in 42 mål för den franska storklubben.

Katotos mödolösa prestationer utmärks av klanderlös tajmning och strålande avslut. Hon är en klassisk måltjuv som trivs bäst djupt inne i straffområdet.

Frankrikes turnering kan sluta precis hur som helst: allt mellan en implosion och en pokal är möjligt. Om tiden i England ska få en guldkant måste Katoto lyckas i storturneringsdebuten.

Premiär: Frankrike–Italien, söndag den 10 juli klockan 22.

5. Vivianne Miedema: Slår den nederländska blixten ner två gånger i rad?

För fem år sedan var det orangefärgad glädje som gällde, och klarast av alla lyste Vivianne Miedema. Den nederländska anfallaren förde sitt landslag till guldet med två mål i finalen mot Danmark.

Sedan dess har hon blivit ännu bättre. Höger fot, vänster fot, huvud, närhåll eller distans – det spelar ingen roll. Efter att Miedema rört bollen ligger den ofta i nätmaskorna.

Miedemas facit i landslaget får en att häpna: 25-åringen är landslagets i särklass bästa målskytt genom tiderna och har gjort 94 mål på 111 matcher – de två senaste i EM-genrepet mot Finland. Snart når hon den magiska 100-målsgränsen som bara 18 spelare hittills passerat.

Vivianne Miedema i landslagströjan.
Bildtext Nej, det går inte att stoppa Vivianne Miedema. Många har försökt genom åren.
Bild: IMAGO/Pro Shots/ All Over Press

I fjol vann Miedema skytteligan i OS med fyra måls marginal trots att Nederländerna åkte ut i kvartsfinal, på straffar mot USA. Hon gjorde minst två mål varje gång landslaget spelade, sammanlagt tio på fyra matcher i Tokyo.

Vilken självisk spelare, tänker ni. Inte alls, hon snittar också en målgivande passning varannan match.

I klubblaget Arsenal bildar hon en fruktad duo tillsammans med Blackstenius, som hon ställs mot i premiären. I höstas nådde Miedema 100 mål för Londonklubben. Ni hittar samtliga här, på Youtube, om ni har åtta minuter över.

Stina Blackstenius hjälper upp Vivianne Miedema, som trillat omkull.
Bildtext I klubblaget hjälper de varandra. Nu ställs Blackstenius mot Miedema på bekant mark i England.
Bild: Katie Chan/Action Plus/Shutterstock/All Over Press

Utanför planen är Miedema lätt att gilla: Hon har skapat uppmärksamhet om mental ohälsa och är en ambassadör för en välgörenhetsorganisation som hjälper barn i krigszoner. Dessutom har hon hunnit studera till en magistersexamen inom fotbollsekonomi – och till en Uefa B-tränarexamen.

Imponerande är bara förnamnet.

Premiär: Nederländerna–Sverige, lördag den 9 juli klockan 22.