Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Glamourös camping växande trend – naturnära boendet med hög standard ska locka till Jakobstad

Från 2022
En kvinna i sommarklänning ställer ett blomsterarrangemang i en vas utanför ett tält.
Bildtext Ta vanligt tältande, men lägg till alla bekvämligheter och sätt guldkant på - så har du glamping, förklarar Linn Stenberg som ställer allt redo för de första gästerna vid Fäboda.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Hemestrande och friluftsliv tog ett jättekliv under pandemin. Samtidigt vill turismnäringen rida på trenden med bekvämt campande. I Fäboda utanför Jakobstad startar en ny verksamhet för att locka turister att tälta havsnära med stil.

Hettan är påtaglig redan tidigt på morgonen vid Fäboda. Nattens regn har jämnat ut sanden som brer ut sig framför de två tälten. Bortom havet ligger Sverige, nästan inom synhåll. Här kör landets senaste glampingtillskott igång i helgen.

– Glamping är en sammansättning av camping och glamour. Alltså man tar en tältövernattning och sätter till lite lyx, som en bekväm säng, en soffa och vackra textilier.

– Det ska kännas lite lyxigt helt enkelt, säger Linn Stenberg som är glamping manager på Gnista, som är staden Jakobstads fastighetsbolags senaste tillskott.

En kvinna i sommarklänning sitter i en gunga i en skogsdunge vid havet.
Bildtext Naturnära och havet in på knuten. Dessutom en mängd aktiviteter på själva området. Så beskriver Linn Stenberg vad som väntar gästerna.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Det har varit en lång process att ställa i ordning tältområdet. Staden sålde strandtomten till Ebba fastigheter, då sommarstugan som staden upprätthållit där inte längre tjänade sitt syfte.

Man tar vanlig camping och lägger till lite glamour

Linn Stenberg

Hela Fäbodaområdet har länge varit omdiskuterat, då det flitigt nyttjas av turister och stadsbor för rekreation, samtidigt som det genom tiderna också funnits stora ekonomiska intressen för en utveckling av turismen.

100 års logihistoria

Redan för 100 år sedan fanns det möjligheter till övernattning och rekreation i området. Då uppfördes Fäboda kur som var avsett för rehabilitering och logi. Genom årtiondena har det blossat upp förslag och idéer till olika former av hotell och övernattningsmöjligheter.

En kvinna bäddar en stor säng inne i ett tält
Bildtext För den som inte är van att tälta, är bästa sättet att börja, genom att få sova i en riktig säng, säger Linn Stenberg.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

På 70-talet ville Rantasipikedjan bygga ett hotell på området och för ett par år sedan kom senaste intiativet: glasigloon.

Planerna för området är föråldrade och skulle kraftigt behöva förnyas för att både trygga att området kan användas fritt av besökare, men också utvecklas för kommersiell verksamhet. Ebba fastigheter har löst frågan genom att resa tillfälliga konstruktioner i form av tält. Då behövs inga bygglov och tälten kan vid behov tas ner.

Tälten stör inte besökare

Linn Stenberg är övertygad om att Fäboda fyller sin funktion för alla, trots den nya verksamheten.

– Det är ju inte mitt i smeten, utan lite vid sidan om. Så området med stränderna där de flesta rör sig är ju helt intakt. Det här är vid Fäboda, men ändå på sidan om, säger hon.

Att det är lite på sidan om ger också en känsla av ostörd tillvaro. Det är varken båttrafik eller beachvollyboll som stör utsikten över den öppna horistonten.

En kvinna i sommarklänning står på klipporna ute vid havskanten.
Bildtext Framför tälten ligger Bottenviken öppen - och Sverige på andra sidan.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Förutom det öppna havet har man också andra faciliteter till förfogande vid platsen. Stenberg räknar upp bastu, grill, sup-brädor och olika spel som tillgängliga för gästerna.

– Jag tror att hela grejen med glamping kommer att växa och framför allt att folk börjar tala mera om det, säger Linn Stenberg som sett ett stort förhandsintresse för tältmöjligheterna.

Från början av juli går det att boka övernattningar och Stenberg säger att många försökt förhandsboka innan det ens är möjligt.

En bänk på en träterass ute vid en sandstrand vid havet.
Bildtext Stor del av rekreationsområdet vid Fäboda har fått ett lyft med nya gångvägar och rastplatser.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

– Det har kommit många förfrågningar: både lokala och utländska, speciellt svenskar, men också från Spanien säger hon.

Glamping stort i Lappland

Även om glamping som fenomen har funnits i flera år redan i Finland, bedöms branschen ha stor potential att utvecklas om resandet nu återgår till normalitet. Framför allt i Lappland har exklusiva övernattningsmöjligheter i små byggnader vuxit snabbt.

Vi är inte först i Finland med det här, men vi tror det passar bra vid Fäboda

Linn Stenberg

Möjligheterna att sova under glastak för att obesvera midnattssolen eller norrsken har lockat framför allt asiatiska turister. Från branschorganisationens sida har man uppskattat att framför allt is och hav är element som ska locka turister att glampa. Fäboda kan erbjuda båda, beroende på årstid. Samtidigt är Fäbodaprojektet nu ett sommarförsök.

Solen går ner bakom en ö, ute vid havsbandet
Bildtext Många besökare kommer till Fäboda för att beundra både solnedgång och vintertid norrsken.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

– Det är ju vår första säsong, så vi får se hur det går. Men jag hoppas ju att folk ska hitta hit och njuta av det. Och jag är väldigt hoppfull, så jag tror det kommer att vara rätt fullbokat, säger Linn Stenberg.

Här för att stanna

Hur stort eller långvarigt projekt det ska bli, återstår att se. Men ambitionen är att försöka åstadkomma en ekonomiskt och ekologiskt hållbar verksamhet.

– Jag hoppas ju att vi är igång om fem år. Eventuellt skulle det rymmas ett eller två tält till hit på området, och så finns det ju mycket man kunde utveckla på sikt. Kanske en ny bastu, visionerar Linn Stenberg.

Ett stort tält med en stor säng en soffa och en stubbe som bord
Bildtext Mycket tid och planering har gått åt till att hitta färgskalor och rätt inredning för att ge en avslappnad men ombonad känsla i tälten.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Glamping är inget billigt nöje. En övernattning vid Fäboda kostar 170 euro, något som kritiserats för att exkludera många potentiella kunder. I priset ingår ingen mat.

– Jag tror inte att det väljer bort kunder, men jag tror att de som väljer att övernatta här förstår att uppskatta naturen och upplevelsen. Det gör också att det kanske inte ses som ett festställe, utan att besökarna kanske visar större respekt för området, naturen och våra tält, säger Stenberg.