Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Alla tiders festivalsommar – Tuska-festivalen förväntas nå alla tiders rekord med 50 000 besökare i helgen

Från 2022
Uppdaterad 01.07.2022 09:43.
Ett publikhav mellan två byggnader framför en scen.
Bildtext Festivalen Tuska som ordnas i Helsingfors 1–3 juni förväntas få rekordmånga besökare.
Bild: Joonas Brandt/Finnish Metal Events

Evenemangsbranschen tror att festivalerna säljer slut också under resten av sommaren. Det är ändå exceptionellt tufft för nya arrangörer säger Kati Kuusisto på Tapahtumateollisuus.

Efter två års coronapina får festivalbesökarna nu njuta av en sommar som förutspås bli alla tiders evenemangssommar. Försommaren har varit livlig när det gäller festivaler, konserter och andra evenemang, och exceptionellt många har hittat till dem.

Sidewaysfestivalen som ordnades den 16-18 juni i Helsingfors slog publikrekord med 26 000 besökare på tre dagar. Också rockfestivalen Provinssi som ordnas 30.6-2.7 i Seinäjoki förväntas sälja bra.

– Biljettförsäljningen ser väldigt bra ut och vädret är fint. Men vi gör inga förhandsgissningar, säger Tuomo Tähtinen, vd för Fullsteam som ordnar både Sideways och Provinssi.

I helgen ordnas hårdrock-festivalen Tuska i Helsingfors. Arrangörerna har ökat kapaciteten för att folk ska kunna andas och inte känna av trängseln för mycket. Enligt festivalchefen Eeka Mäkynen slår festivalen rekord i sommar både när det gäller antal besökare och festivalområdets omfång.

– Vid midsommaren överskred vi redan det senaste rekordåret 2019 då 43 000 personer besökte festivalen. Nu förväntar vi oss upp till 50 000 besökare, säger Eeka Mäkynen.

Weekend-festivalen som arrangeras i Tavastehus den här helgen har däremot haft problem med att många artister har ställt in, bland annat den amerikanska rapparen Post Malone som var huvudartist på festivalen har avbokat.

Hardi Loog som är vd för All Things Live som arrangerar festivalen säger till Helsingin Sanomat att den kommande helgen är bland de livligaste bland festivalerna i hela Europa för att många skjutits fram på grund av pandemin. Därför har man inte lyckats få tag på den tekniska utrustning som krävs för showen. Tidigare år har festivalen enligt Loog hyrt LED-väggar bland annat från Ryssland.

Post Malone Blockfesteillä.
Bildtext Post Malone uppträdde på Blockfest 2018.
Bild: Juuli Aschan, YleX

Pandemin har ändrat konsumtionsbeteendet

Kati Kuusisto som är chef för evenemangsbranschens intresseorganisation Tapahtumateollisuus ry tror att också resten av sommaren kommer att bli livlig.

– Jag tror att den goda trenden håller i sig. Efter en lång torrperiod räcker publikunderlaget nog också till slutet av sommaren. När allt fler besöker festivalerna märker de också att det kanske inte är så farligt att gå som man tänkte.

Endast var fjärde svensk säger sig ha återgått till att konsumera kultur på fysiska platser på samma sätt som innan pandemin, enligt en riksomfattande undersökning i Sverige, skriver SVT. Kati Kuusisto känner inte till någon motsvarande undersökning i Finland men har hört av representanter från evenemangssektorn att det fortfarande finns en osäker grupp också här.

– De som tidigare varit flitiga festivalbesökare har vågat sig tillbaka men det finns också en grupp som fortfarande velar och inte vågar.

En utmaning för arrangörerna är att många lämnar biljettköpet till sista minuten.

– Pandemin har ändrat på folks konsumtionsbeteende. De stora biljettförsäljarna har märkt att konsumenterna letar efter biljetter till evenemang som äger rum max en månad senare.

Kati Kuusisto Katsook kameraan Pasilassa
Bildtext Kati Kuusisto är vd för Tapahtumateollisuus.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Tufft för nya arrangörer

Eftersom så många festivaler skjutits upp kan nyare evenemang ha det svårare att hävda sig.

– Marknaden avgör alltid vem som klarar sig. Det är ett exceptionellt tufft år för nya arrangörer att tävla med de redan etablerade.

Efter pandemin väntar nya orosmoln. Kriget i Ukraina har lett till en prisstegring överlag i samhället och pandemin har lett till en brist på arbetskraft i branschen. Ett stort frågetecken är hur prisstegringen påverkar folks iver att köpa festivalbiljetter i framtiden.

– Den här sommaren fortsätter säkert ännu normalt men nästa sommar är ett frågetecken, säger Kati Kuusisto och fortsätter:

– Det man ändå sett under tidigare lågkonjunkturer är att folk har velat fortsätta gå på festivaler och samlas med andra, biljettförsäljningen har inte rasat och det hoppas vi sker också nu. Folk behöver en andningspaus.