Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Butiksbiträde smygfilmade bankkort – stal tusentals euro för att betala drogskuld

Uppdaterad 01.07.2022 09:38.
Asiakas maksaa pankkikortilla ruokakaupan kassalla.
Bildtext 22-åringen filmade kortläsaren vid mataffären där han jobbade.
Bild: Tiina Jutila / Yle

En 22-årig Esbobo tog till bedrägerier för att ta sig ur den knipa han försatt sig i. Han hade stora skulder och borgenärerna hotade med våld. Nu har fallet behandlats i Västra Nylands tingsrätt.

En 22-åring från Esbo smygfilmade kundernas bankkort vid kassan på mataffären där han jobbade. Brotten ägde rum under hösten 2019 och sedan igen i januari 2020. I tingsrättens domslut nämns att han åtminstone i januari jobbade på en mattaffär Drumsö i Helsingfors då brotten genomfördes.

22-åringen riggade sin telefon så att den filmade kortläsaren vid butikskassan. Med offrens kortuppgifter betalade han räkningar till sitt eget konto. För att maskera sina bedrägerier gjorde han räkningarna i Postens Omaposti-app. På det här sättet syntes Posten som mottagare i offrens kontoutdrag. Totalt flyttade han över mer än  5000 euro till sitt eget konto på det här sättet.

Esbobon döms nu till villkorligt fängelse och skadestånd för flera fall av bedrägeri.

Drogskulder

I förhör har 22-åringen uppgett att han hade stora drogskulder och att de han var skyldiga hotade med våld för att driva in skulderna. Han ska ha försökt få ett banklån för att betala tillbaka skulden. Men banken ville inte bevilja något lån.

I samband med utredningen gjordes också en husrannsakan i 22-åringen bostad. Där hittade polisen 119 gram marijuana. Och därför finns också ett fall av narkotikabrott på listan över åtalen.

Då polisen tittade närmare på mannens telefon hittades kortuppgifter till 14 personers bankkort. Enligt honom själv hade han inte för avsikt att utföra fler bedrägerier. Drogskulden hade han i det här skedet redan betalat tillbaka. Men de här bilderna var enligt rätten ett avgörande bevis i processen.

Villkorligt fängelse

22-åringen döms till fem månaders villkorligt fängelse för fem fall av betalningsmedelsbedrägeri, ett fall av bedrägeri och ett fall av narkotikabrott. Ett åtal för förberedelse till betalningsmedelsbedrägeri förkastas. Rätten kan inte vara helt säker på att han skulle ha utfört fler bedrägerier med de kortuppgifter som fanns i hans telefon. Före de här brotten var mannen ostraffad.

Som målsägande står fem privatpersoner, Posten, Nylands Andelsbank och Nordea. De tre sistnämnda eftersom de redan har ersatt privatpersonerna för de belopp som 22-åringen stulit.

Mannen döms att betala totalt drygt 7 000 euro plus en mindre del av rättegångskostnaderna. Av den summan går den största delen till Posten som redan ersatt flera andra av de målsägande. Domen har inte vunnit laga kraft.