Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny vändning kring avslöjandet om gruppvåldtäkter i Ukraina – psykolog och människorättsombudsman kan ha ljugit

Från 2022
Den ukrainska människorättsombudsmannen Ljudmila Denisova i väst och grå tröja framför mikrofoner.
Bildtext Den tidigare ukrainska människorättsombudsmannen Ljudmila Denisova avkedades i maj då hon inte kunde styrka alla våldtäktsberättelser hon skildrat i media.
Bild: Ukrinform / AOP

En ukrainsk tidning har publicerat en redogörelse där man uppger att Ukrainas nu avskedade människorättsombudsman och en ukrainsk psykolog kan ha ljugit om gruppvåldtäkter i Ukraina.

Det var i maj som Yle skrev om att ryska trupper utför systematiska gruppvåldtäkter i Ukraina, en artikel som Svenska Yle sedan översatte.

Uppgifterna kom från Ukrainas dåvarande människorättsombudsman Ljudmyla Denisova och Yle intervjuade också psykologen Oleksandra Kvitko som berättade om flera fall av hemska våldtäkter.

I maj avskedades Denisova som människorättsombudsman. En av anledningarna var att hon inte har kunnat bevisa alla våldtäktsfall som hon har anmält. Då förnekade Denisova att hon ljugit och sa att hon bara skyddat offrens identitet.

Men nu skriver den ukrainska tidningen Ukrainska Pravda i en lång redogörelse att Denisova faktiskt kan ha ljugit om gruppvåldtäkterna i Ukraina. Enligt tidningen har myndigheterna inte hittat bevis för alla Denisovas våldtäktsberättelser.

Denisova har citerats flitigt i internationella medier

Denisova gjorde ofta offentliga påståenden om att ryska trupper också brutalt våldfört sig på barn. Hon citerades flitigt i internationella medier, också i Yle.

Tidningen Pravda skriver att också psykologen Oleksandra Kvitko är under utredning. Även hon kan ha ljugit om sina våldtäktsskildringar.

Kvitko är Denisovas dotter skriver tidningen, något som inte Yle visste när Yle gjorde intervjun med psykologen.

Yle intervjuade Kvitko som en oberoende källa, vilket hon alltså inte var. Yle valde att inte försöka nå några våldtäktsoffer, eftersom sådana intervjuer kan förvärra traumat.

Mot bakgrund av de här nya uppgifterna finns det anledning att tvivla på Kvitkos våldtäktsskildringar. Tidningen Pravda skriver att Kvitko och Denisova kan ha samarbetat för att ljuga om fallen.

Yle har bett Kvitko om en ny kommentar, men har inte fått något svar.

Ukraina kämpar mot lögner som florerat under kriget

Att enbart använda sig av anonyma källor, som Kvitko och Denisova gjort, har kritiserats i Ukraina och kritiseras också av tidningen.

Enligt Pravda är Kvitkos och Denisovas agerande skadligt för Ukraina, då landet kämpar mot alla lögner som florerar och florerat under kriget, speciellt från Ryssland.

Sådana här falska påståenden kan också skada dem som är verkliga offer, som det faktiskt finns bevis på från andra källor.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Ukrainalaislehti: Irtisanottu ihmisoikeusvaltuutettu saattoi valehdella raiskauksista skriven av Suvi Turtiainen. Översättning och bearbetning är gjord av Jasmine Urwäder.