Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svenska Yle Live: Tomatkarnevalen fyller 40 år

Uppdaterad 02.07.2022 14:18.
Världens längsta tomatbord och andra tomatkarnevalfeelisar från Närpes - Spela upp på Arenan

Jubileumsåret till ära har karnevalen blivit fyra dagar lång. Karnevalen avslutas på lördag och Svenska Yle sände live från lördagens festligheter.

1982 ordnades den första Tomatkarnevalen i Närpes och under de första åren sökte marknaden ännu sin form.

– Första gången hade vi det på Rörgrund och då var det inte mycket människor. Det var bara de redan frälsta som var där, säger Tomatkarnevalens primusmotor Lasse Eriksson med ett skratt.

Men så småningom etablerades den två dagar långa marknaden som ordnades i centrum av Närpes. Eriksson hade hand om arrangemanget fram till 2019 då Victor Strömbäck tog över som kultursekreterare i Närpes och som programansvarig för karnevalen.

Under Strömbäcks tid har karnevalen blivit längre.

– Vi testar i år om det fungerar med fyra dagar. 2019 när vi testade med tre dagar så hade vi fullsatt på torsdagen. Det tyckte vi var lyckat så det ville vi hålla kvar och nu provar vi att förlänga lite till.

Men oavsett om det är två dagar eller fyra dagar är det alltid en folkfest med mycket program. För Strömbäck är en av huvudpunkterna i år lördagens dialektkonsert.

– Hela veckan är en upplevelse att vara med om, men lördagen är lite speciell i år. Vi försökte under pandemin ordna en dialektfestival, men då det inte blev av så har vi nu under Tomatkarnevalen dialekttema på lördagen. Där är det många fina artister som uppträder.

En av artisterna som deltar i dialektfestivalen är Närpesartisten Rickard Eklund.

– Det är nostalgiska hemkänslor. Jag försöker varje år komma hit till Tomatkarnevalen. Det är en folkfest som man inte vill missa, säger Eklund.

Efter en paus på tre år tror Victor Strömbäck att folk gärna igen besöker Tomatkarnevalen och har förväntar sig i alla fall ungefär 20 000 besökare.

– Folket samlas här och man ställer sin semester enligt Tomatkarnevalen. Det är inarbetat under de här 40 åren att då ska man ut och träffa andra i Närpes. Det är traditionen som har gjort det till en folkfest.

Svenska Yle på plats

Svenska Yle kommer också att vara på plats med sitt Escape room på fredag klockan 16–22 och på lördag klockan 9–17.

Vi sände live från karnevalen på lördag, reporter Johannes Björkqvist träffade artister och arrangörer samt minglade med karnevalsbesökare.

Närpesbon Jonathan Åstrand:

Världens längsta tomatbord:

Sommarteatern Robin Hood:

Diskussion om artikeln