Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi överträffade förväntningarna i sin medelinsamlingskampanj – samlade in över 6 miljoner euro i donationer

Från 2022
En gul flagga med Åbo Akademis logo.
Bildtext Åbo Akademi överskred sitt insamlingsmål på 5 miljoner.
Bild: Arash Matin

Åbo Akademi samlade in drygt 6,4 miljoner euro under den medelinsamlingskampanj som pågått sedan den 15 juni 2020. Den största andelen av donationerna gick till pedagogiken.

Målet i medelinsamlingskampanjen var 5 miljoner euro, vilket Åbo Akademi galant överskred.

Under kampanjen har det varit möjligt att rikta donationer på minst 10 000 euro till olika utbildningsområden. Den största andelen av donationerna, 26 procent, riktades till pedagogik och lärarutbildning. Naturvetenskaperna fick 16 procent av donationerna, de humanistiska vetenskaperna 15 procent, och teknik 12 procent av donationerna. En lista över dem som donerat till Åbo Akademi under kampanjen hittas här.

"Donationerna har främst riktats till områden som är centrala för Åbo Akademis lagstadgade uppgift, områden inom vilka vi kanske är ensamma om att utbilda på svenska i Finland", säger Åbo Akademis rektor Mikael Lindfelt i ett pressmeddelande.

Enligt Åbo Akademi kommer närmare 90 procent av donationerna från stiftelser.

Åbo Akademi berättar att universitetet nu arbetar vidare på att samla donationer till sina fyra forskningsprofiler: Havet, Lösningar för hälsa, Minoritetsforskning och Teknologier för en hållbar framtid.

Också Åbo universitet lyckades med sin medelinsamling

Även Åbo universitet har haft en lyckad medelinsamlingskampanj. Universitetet hade 5 miljoner euro som insamlingsmål och lyckades samla in cirka 5,2 miljoner euro i donationer.

Mest donationer riktades till medicinska fakulteten, ekonomiska vetenskaper, teknik och till det humanistiska utbildningsområdet.

"Som ett tvärvetenskapligt universitet är vi glada över att vi i motfinansieringskampanjen fått så betydelsefulla donationer inom flera olika områden", säger Åbo universitets rektor Jukka Kola i ett pressmeddelande.

Statens motfinansieringskampanj till universiteten avslutades den 30 juni 2022. Det var den tredje statliga motfinansieringskampanjen sedan den första som ordnades 2009–2011.

Motfinansieringskoefficienten till universiteten bestäms utgående från antalet donationer som universiteten samlat in. Det klarnar senare i år hur stort statens motfinansieringsbelopp blir.