Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det finns hopp för flodpärlmusslan i Svartån - nästan alla musslor har klarat första året

En gammal flodpärlmussla bredvid sina små ättlingar.
Bildtext I fjol planterades omkring 200 små flodpärlmusslor i Svartån och en stor del har överlevt sitt första år.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Flodpärlmusslan i Svartån var i så dåligt skick att den inte längre kunde föröka sig - men nu etablerar sig nya generationer.

I fjol planterades nya små flodpärlmusslor i Svartån för första gången på flera decennier och 185 av ungefär 200 musslor har överlevt sitt första år.

Gammal svag stam behövde hjälp

Svartån har en stam av flodpärlmusslor sedan tidigare, men de gamla musslorna är i så dåligt skick att de inte längre kunde föröka sig i naturen.

Därför skickades gamla flodpärlmusslor till Jyväskylä universitets forskningsstation i Konnevesi 2016. Musslorna fick vård och började så småningom producera nya små musslor. En del av musslorna fick växa upp i Norge och sommaren 2021 planerades 200 små då två-åriga flodpärlsmusslor tillbaka i Svartån i plastlådor. Så gott som alla planerade musslor överlevde sitt första år.

Små flodpärlmusslor i en balja med vatten.
Bildtext Flodpärlmusslorna som placerades i Svartån i fjol var små som knappnålshuvuden.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Betydligt större stam i Svartån

Projektet att rädda flodpärlmusslans stam i Svartån är ett samarbete mellan Forststyrelsen, Västra Nylands vatten och miljö, NTM-central i Södra Österbotten och Jyväskylä Universitet.

Projektet räknar nu med att musselstammen i Svartån består av ungefär 1200 vuxna individer. Dessutom väntar man ännu på en ny generation av musslor denna sommar. Innan projektet med musselstammen i Svartån avslutas i vinter kommer även de vuxna musslorna, som bott på forskningsstationen i Konnevesi de senaste åren, att returneras till Svartån, berättar Jukka-Pekka Vähä, från Västra Nylands vatten och miljö.

Källa: Pressmeddelande från Forststyrelsen