Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hivpositiva Tappu Valkonen: "Ingen är intolerant djupt i sitt hjärta. De kanske är rädda, men det är en annan sak"

en grupp kvinnor och män av vilka en del sitter på en soffa och andra står bakom soffan. Alla som sitter på soffan har solrosor i handen.
Bildtext Under diskussionen Positiva möten på centrumbiblioteket Ode i Helsingfors diskuterade olika experter de fördomar som fortfarande finns om hiv.
Bild: Heidi Maria Finnilä / Yle

Medicinerad hiv smittar inte, därför borde hivpositiva kunna leva ett normalt liv. Det kan de oftast, utom då de bemöts av okunskap och fördomar.

Många hivpositiva upplever stigmatisering särskilt inom hälsovården. En del uppfattar också diagnosen som skamlig och upplever det som svårt att berätta att man är hivpositiv. Men eftersom medicinerad hiv inte smittar, är man faktiskt inte tvungen att berätta om sin diagnos - Inte ens för sin sexpartner.

färgranna kondomfodral med texten W"medicinerad HIV smittar inte" och ett tidningsuppslag med information om HIV
Bildtext Skyddad sex är säkrast, därför delar HivFinland ut gratis kondomer med budskap.
Bild: Heidi Maria Finnilä / Yle

Samtidigt är det säkrast att sex bygger på förtroende. Därför väljer de flesta att berätta om sin diagnos eftersom det känns bättre i ett intimt förhållande att vara ärlig med varandra.

– Ingen vill medvetet smitta sin partner, varför skulle man vilja smitta den man älskar? säger Tappu Valkonen som jobbar som sexualrådgivare och gemenskapsarbetare på Positiiviset ry, på svenska Hiv Finland rf, intresseföreningen som bevakar hivpositivas rättigheter.

Där gömde vi oss och var rädda för att andra skulle få veta att vi har hiv. Och nu sitter vi här i centrum av Helsingfors och möter varandra.

― Tappu Valkonen om hur det var på 1980-talet

Att det inte alltid är lätt att tala om att man är hivpositiv beror ofta på fördomar som fortfarande finns till och med inom hälsovården. En del hivpositiva blir tyvärr osakligt bemötta av hälsovårdspersonal. Men situationen är betydligt bättre nu än på 1980-talet.

en blond och skäggig medeålders man sitter på en soffa och talar i mikrofon inför publik
Bildtext Tappu Valkonen uppmuntrar hivpositiva till öppenhet och allmänheten till att söka korrekt information om hiv.
Bild: Heidi Maria Finnilä / Yle

Tappu Valkonen är hivpositiv och minns hur det var år 1989 då AIDS fonden fanns bakom lyckta dörrar.

– Där gömde vi oss och var rädda för att andra skulle få veta att vi har hiv. Och nu sitter vi här i centrum av Helsingfors och möter varandra.

Paneldiskussionen Positiva möten äger rum på den stora Saarikoski mattan och är öppen för allmänheten. I panelen sitter experter från olika organisationer som undersökt hur hivpositiva blir bemötta i Finland i dag.

För hivpositiva är det viktigt att få synas i samhället och att inte behöva gömma sig. Det att vi finns är en fin upplevelse här idag.

― Tappu Valkonen

Ett tecken på att det inte känns lika bekvämt för alla att synas i en diskussion om hiv är att del av dem som lyssnar hellre gömmer sig bakom bokhyllorna än sitter bland publiken.

Bokhyllor i centrumbiblioteket Ode
Bildtext Centrumbiblioteket Ode lämpar sig utmärkt både för att delta i paneldiskussion och för att gömma sig bakom bokhyllorna.

– Därför var det så fint att kunna ha den här diskussionen just här på Ode. Det finns många olika sätt att ta del av en diskussion och man får också gömma sig och bara lyssna, säger Valkonen.

Bibliotekspersonalen som städade undan efter paneldiskussionen hade också noterat dem som strök bakom bokhyllorna. Alla var glada över att så många ändå kom på plats för att ta del av diskussionen. Centrumbibliotekets målsättning är uttryckligen att också vara en mötesplats för upplysningsverksamhet och samhällsdiskussion.

Ingen vill medvetet smitta sin partner, varför skulle man vilja smitta den man älskar?

― Tappu Valkonen

Tapani Valkonen började själv tala öppet om sin hivsmitta när han började jobba som volontär på HivFinland.

– Det hjälper andra hivpositiva att vi berättar öppet om vår smitta. Att jag har fått smittan är inte mitt fel eftersom jag ju inte har valt min sjukdom, förklarar Valkonen.

En lång nlond och skäggig man i medelåldern ler och håller fram en stol skål med kondomer som innehåller information som förebygger HIV smitta.
Bildtext Tappu Valkonen delar ut HivFinlands färggranna kondomer som har god åtgång efter paneldiskussionen.
Bild: Heidi Maria Finnilä / Yle

Men när Tappu Valkonen fick smittan var det ändå svårt för honom att berätta om smittan för sina föräldrar.

– Jag tänkte att de är gamla människor och behöver inte veta om det här.

Men när Valkonen började jobba på HivFinland kände han att nu var det dags att berätta också för föräldrarna.

– Jag var otroligt nervös över deras reaktion. Men det var inga problem alls. Och trots att vi alltid haft en fin relation, är den nu ännu bättre eftersom vi inte längre har hemligheter för varandra. Vi kom ännu närmare varandra än förr.

Det hjälper andra hivpositiva att vi berättar öppet om vår smitta. Att jag har fått smittan är inte mitt fel eftersom jag ju inte har valt min sjukdom.

― Tappu Valkonen

Tappu Valkonen önskar att personal inom hälsovårdssektorn skulle vara bättre uppdaterad om hiv.

– Jag önskar att alla äntligen skulle förstå att medicinerade hivpositiva inte sprider smitta. De behöver inte vara rädda för oss.

Tappu Valkonen önskar också att gemene man skulle förstå att hivpositiva inte är farliga personer och tillägger att vad som än händer i livet, finns det alltid stödgrupper där man får hjälp och stöd.

Sateenkaarilippu puistossa Helsinki Pride 2021 -viikolla.
Bild: Nella Nuora / Yle

– Man behöver inte berätta om sin hiv för alla, men samtidigt är det ganska befriande att slippa ha hemligheter.

Det är också befriande att söka sig till trygga grupper där man vet att man blir väl mottagen och där ingen fördömer en.

Det bästa med mitt arbete är att jag får möta andra personer med hiv. Det ger mig väldigt mycket. Det betyder att också jag finns och att jag inte behöver vara rädd för något

― Tappu Valkonen

Tappu Valkonens erfarenhet är att majoriteten av människorna är toleranta och tillmötesgående, de som inte är det är färre, men tyvärr högljudda.

– Efter alla mina erfarenheter i livet har jag märkt att nästan ingen är intolerant djupt i sitt hjärta. De kanske är rädda, men det är en annan sak. Och där hjälper det med korrekt information.