Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här håller du det svalt hemma effektivt och miljövänligt

Från 2022
En liten termometer framför luftkondtionering.
Bildtext En temperatur på 22 grader inomhus kan vara onödigt sval - expert Teemu Kettunen rekommenderar att pröva sig fram för att använda sin luftkonditionering på ett miljövänligt sätt.
Bild: Jussi Koivunoro / Yle

Värmerekord, soliga dagar och tropiska nätter har blivit vardagsmat på sistone och att kyla ner sitt hem är mer aktuellt än någonsin. Vi har samlat de bästa tipsen för att hålla hemmet svalt - på ett miljövänligt sätt.

Att komma hem och känna hettan mot kroppen så fort man stiger in är ingenting att föredra. Teemu Kettunen, expert på Motiva, statens bolag för hållbar utveckling, berättar hur man kyler ner sitt hem effektivt och miljövänligt.

– En luftvärmepump är ett bra alternativ. Den använder inte mycket elektricitet och är väldigt effektiv.

Många med luftvärmepump kyler ändå ner sitt hem onödigt mycket. Genom att testa sig fram till en lämplig temperatur kan man spara elektricitet.

– Det är helt onödigt att ha 20 grader inomhus. En temperatur på 25 grader kan i många fall räcka för att känna av effekten av luftvärmepumpen, säger Kettunen.

För de som inte har luftvärmepump finns det andra alternativ. Det mest effektiva och miljövänliga är att hindra solljuset från att komma in redan utifrån. Markiser eller persienner utanför fönstret hindrar solljuset från att värma upp fönstrets glas eller ytor inomhus. Om man inte kan täcka fönstret utifrån är gardiner och persienner bra alternativ.

Öppna inte fönstren på dagen

Temperaturen utomhus är ofta varmare än inomhus och genom att öppna fönster dagtid släpper man bara in onödig hetta. Det lönar sig att vädra om nätterna, och genom att placera fläkten framför fönstret får man allra mest nytta av sin fläkt.

Stora, energikrävande apparater lönar det sig att stänga av helt. De genererar värme också i stand by-läge, så det är bra att ta en extra titt för att kontrollera att elektroniken är helt avstängd.

– Till exempel stora, energikrävande datorer ger ifrån sig värme. Bastun kan man glömma, den sprider mycket värme, förklarar Kettunen.

Men ibland finns det ingenting som tröstar i hettan och Kettunen avslutar med sitt bästa tips för de värsta stunderna.

– Om det blir riktigt förfärligt så rekommenderar jag att ta på sig en fuktig, kall t-skjorta. Det hjälper, säger han med ett skratt.