Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens EM-rankning: Bryter någon av favoriterna förbannelsen i sommar? Sverige stark guldkandidat och Norge är outsider – Finland åker hem tidigt

Sveriges damlandslag firar.
Bildtext Sverige är högst rankat av alla europeiska lag just nu.
Bild: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Sex titelkandidater som knappt går att skilja åt – och de flesta har en sak gemensamt: en guldförbannelse att bryta. När EM startar är fältet öppet i Yle Sportens rankning, men Finland får det tufft.

1. Spanien

Runt flera av favoriterna i sommar snurrar en fråga: Är det dags nu?

Spanien är sannerligen en av dem. De har vuxit fram till en stormakt på damsidan – framför allt tack vare Barcelonas framfart i klubbfotbollen. Nu kommer nästan halva EM-truppen från Barca, på pappret är Spanien svårt att matcha och det gör dem också till knapp förhandsfavorit.

Spanien har aldrig spelat i en final på damsidan, men nu är ett rimligt tips att tro på trendbrott.

2. Sverige

Sverige har kanske inte det näst bästa laget på det redan nämnda pappret, men två saker talar för blågul framgång: 1) Lottningen är gynnsam för ettan i grupp C, 2) Sverige är ett oerhört svårslaget landslag.

Sverige förlorade en gruppspelsmatch mot USA i VM 2019, men har sedan dess spelat 25 raka tävlingsmatcher utan förlust efter ordinarie tid.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson har lett Sverige till VM-brons och OS-silver. Förra sommaren var Sverige bäst i OS, men föll i finalen efter straffar. Låga odds på ny final nu.

3. England

England har spelat semifinal i tre raka slutspel – och nu är laget ännu bättre. Nederländernas förre succétränare Sarina Wiegman har utvecklat England under sitt första år på öarna.

Sarina Wiegman ger autografer.
Bildtext Kan Sarina Wiegman leda England till ett historiskt guld?
Bild: Anna Gowthorpe/Shutterstock/All Over Press

Wiegman är fortfarande obesegrad och truppen väller över av offensiv spets. Titta framför allt på Lauren Hemp, Man City-yttern som är så oerhört svårstoppad.

Englands väg till finalen på Wembley är tuff – och i likhet med flera andra favoriter har de en guldförbannelse att brottas med i hemmaturneringen.

4. Frankrike

Fransk damfotboll har blivit en källa för konstant kaos. Förbundskaptenen Corinne Diacre verkar vara beroende av att göra sig ovän med andra och hennes lag tituleras som en tickande bomb.

Diacres auktoritära ledarstil skördar offer. Lyons mittfältare Amandine Henry är petad, precis som hennes klubbkamrat Eugénie Le Sommer och PSG:s Kheira Hamraoui – den sistnämnda efter den uppmärksammade attacken förra året då hon blev slagen med ett järnrör.

Kan Frankrike i den här oredan få till en fullträff? Sett till truppen finns det kapacitet att ta guld, men Les Bleues har gång på gång misslyckats i mästerskap. Nu talar det mesta för en rysare i kvarten mot Sverige eller Nederländerna.

5. Nederländerna

EM-guld 2017, VM-silver 2019. Wiegmans bedrifter som landslagstränare i Nederländerna är snudd på omöjliga att slå för engelsmannen Mark Parsons.

Parsons månader vid rodret efter OS i Tokyo har också varit svajiga med dubbla kryss mot Tjeckien i VM-kvalet, men han får delvis skylla på att han inte haft bästa laget på benen.

Vivianne Miedema i landslaget.
Bildtext Storstjärnan Vivianne Miedema närmar sig 100 mål i landslaget.
Bild: IMAGO/Pro Shots/ All Over Press

Nu finns största delen av laget som spelade VM-final för tre år sedan med – bland annat livsfarliga duon Vivianne Miedema och Lieke Martens. De två kan på egen hand ruska om alla lag i den här turneringen.

6. Tyskland

Mesta mästarna Tyskland tillhör gruppen av lag som kan ta hem EM, men de går inte in som den största favoriten.

Tyskland kommer att ställa upp med en stark elva, men de allra största stjärnorna spelar i andra landslag. Unga mittfältaren Lena Oberdorf, PSG:s Sara Däbritz och Bundesligas skyttedrottning Lea Schüller är offensiva nycklar.

England–Tyskland i en kvartsfinal är en potentiell godbit i sommar.

7. Norge

Det mesta har kretsat kring storstjärnan Ada Hegerbergs comeback i landslaget. Efter nästan fem års paus på grund av en dispyt med norska fotbollsförbundet valde Hegerberg att återvända i våras.

Ada Hegerberg i landslaget.
Bildtext Ada Hegerberg gör sitt första mästerskap sedan 2017.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Hegerberg och Caroline Graham Hansen har Norge en offensiv duo som är svårslagen. Dessutom finns Englandsproffs i backlinjen och på mitten.

Hur långt räcker det? Kvartsfinal är minimimål, där lär det bli tufft mot Spanien eller Tyskland.

8. Danmark

EM-finalisten från 2017 hamnade i den tuffaste gruppen och det krävs maxprestationer för att rubba Spanien eller Tyskland.

Danmark finns bakom EM-sommarens tätsextett och kan verkligen utmana vem som helst i en enskild match. Om danskorna lyckas ta sig vidare från gruppen är de inte chanslösa i en kvartsfinal.

Mycket av ansvaret hänger än en gång på Pernille Harder. För fem år sedan förde hon sitt Danmark ända till en EM-final, men en repris känns inte speciellt sannolik.

9. Italien

Andrahandsfavorit i möjliga getingboet som också går under namnet grupp D.

Italien överraskade och gick till VM-kvartsfinal 2019. Stora delar av startelvan som var ordinarie då finns kvar, med rutinerade Juventustrion Sara Gama, Cristiana Girelli och Barbara Bonansea i spetsen.

I senaste EM tog det roliga slut efter gruppspelet. Nu kan det mycket väl bli en tajt kamp om avancemang mot framför allt Island.

10. Island

Utan att göra något större väsen av sig är isländsk damfotboll fortsatt stark. Det här blir fjärde raka EM-slutspelet och i VM-kvalet talar allt för att de kommer att vara tabelletta och ha en historisk VM-plats på gaffeln inför den sista omgången – före ett storlag som Nederländerna.

I EM-truppen finns fem Bundesligaspelare – bland annat Wolfsburgs Sveindis Jane Jonsdottir – och visst spelar galjonsfiguren Sara Björk Gunnarsdottir fortfarande på mitten. Mittfältaren blev mamma i slutet av förra året, och var tillbaka i klubblaget i mars.

Sveindis Jane Jonsdottir i Wolfsburgs tröja.
Bildtext Sveindis Jane Jonsdottir är en av Islands profiler.
Bild: IMAGO/Vitalii Kliuiev/ All Over Press

Island var i sista seedningsgruppen inför EM-lottningen, men fick en grupp som det faktiskt är möjligt att avancera från. Möter Belgien i första matchen och en seger där gör att Island kan tro på avancemang från gruppen.

11. Österrike

Österrike chockade alla i senaste EM: vann gruppen före Frankrike, slog ut Spanien i kvarten och var en straffläggning från EM-finalen.

Fem år senare är det ett lag fyllt med Bundesligaspelare som kommer till EM, men kan Österrike rå på Norge? De två möts i den sista gruppspelsomgången.

Österrike får oavsett en oförglömlig kväll i onsdagens premiär mot England på ett utsålt Old Trafford.

12. Schweiz

Det skulle vara en skräll om Schweiz lyckas krångla sig vidare från gruppen. Så pass mycket bättre är Sverige och Nederländerna.

Har sevärda spelare i Arsenals mittfältare Lia Wälti, PSG:s anfallare Ramona Bachmann och Barcelonas Ana-Maria Crnogorcevic, men det lär inte räcka till i konkurrensen.

Lia Wälti tar selfie.
Bildtext Lia Wälti är navet i Schweiz.
Bild: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

13. Belgien

Ett av lagen som inte förväntas ha speciellt mycket att säga till om. EM-platsen är i sig en fjäder i hatten.

Belgien var med för fem år sedan och vann en match. Ett liknande facit nu skulle ses som en framgång.

I motsats till exempelvis Finland har Belgiens form ändå varit rätt stabil och man är på väg mot VM-playoff. I det pågående kvalet har anfallaren Tessa Wullaert – tidigare i klubbar som Wolfsburg och Man City, nu i Fortuna Sittard – gjort hela femton mål. Hon är naturligt nog också Belgiens största namn och farligaste vapen.

14. Portugal

Portugal lyckades inte kvala in till EM, men fick en biljett när Uefa strök Ryssland. I kvalet var Finland för svårt i gruppen, men väl på plats i England har Portugal större chanser att ta poäng än Finland.

Portugal kan mäta sig mot Schweiz, men avancemanget från gruppen är vikt för Sverige och Nederländerna.

15. Finland

Ursäkta, festförstöraren har loggat in. Man får verkligen gräva djupt för att hitta hopp för Finland i EM.

Det allra största problemet är gruppen – motståndarna Spanien, Tyskland och Danmark är alldeles för tuffa. Det nästan lika stora problemet är Finlands spelmässiga form.

Anna Signeul efter landskamp.
Bildtext Anna Signeuls Finland slår ur underläge.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Landslaget ska ha en stor eloge för att ha kvalat in till EM, men det senaste året har gett tre segrar på fjorton matcher – två av dem mot usla Georgien – och varken försvar eller anfall imponerar speciellt mycket.

EM-uppladdningen gav två förluster och det finns risk för att Tinja-Riikka Korpela får plocka bollen ur nätet många gånger i Milton Keynes. Motståndarna ser Finland som matchen där man kan förbättra målskillnaden.

16. Nordirland

Slutspelsdebutanten Nordirland är det sämsta laget som kommer till EM. Att de ens är med är anmärkningsvärt: Nordirland är det 28:e högst rankade laget i Europa.

Vi fortsätter med rankningssiffror: En stor del av truppen håller nämligen till i den inhemska ligan, en serie som är rankade på 43:e plats i Europa enligt Uefa, inklämd mellan Israel och Luxemburg. Som jämförelse ligger finska ligan på 26:e plats.

I det pågående VM-kvalet har Nordirland förlorat två gånger mot England och en gång mot Österrike – två av de tre motståndarna i EM. Allt annat än respass efter gruppspelet är en sensation.

Yle direktsänder alla matcher från sommarens fotbolls-EM.

Diskussion om artikeln