Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny offsideteknik tas i bruk i fotbolls-VM i Qatar: "Ett värdefullt stödverktyg för att hjälpa domare"

Fotbollsdomare signalerar för VAR-beslut.
Bildtext Den nya offside tekniken ska hjälpa domarna ta korrekta beslut.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Semiautomatiserad teknik införs till fotbolls-VM för herrar i Qatar i vinter.

Inför fotbolls-VM i Ryssland för fyra år sedan var den stora snackisen införandet av teknologin VAR, som introducerades för att hindra domare från att begå större felbedömningar på fotbollsplanen.

Nu presenterar det internationella fotbollsförbundet Fifa en ny semi-automatiserad offsideteknik som ska tas i bruk redan i vinter då VM i fotboll för herrar spelas i Qatar.

– VAR har redan haft en positiv inverkan på fotbollen och vi har sett att teknologin har hindrat en stor del av misstag från att ske. Vi förväntar oss att den semiautomatiserade offsidetekniken ska ta oss ännu ett steg vidare, kommenterade Pierluigi Collina som är ordförande för Fifas domarkommitté.

Tekniken är avsedd att fungera som ett hjälpmedel för domare att ta snabbare och noggrannare offsidebeslut på fotbollsplanen.

Fifas samarbetspartner Adidas ska inplacera ett chip i bollarna som ska fungera som sensor, som med precis noggrannhet ska kunna fastställa när bollen sparkats till en spelare som eventuellt stått i offside.

Därtill kommer det installeras 12 kameror i arenorna som ska kunna följa med spelarnas kroppsdelar som eventuellt varit i offside. När beslutet tas, kommer publiken och tv-tittarna få se en 3D-animation av offsidesituationen. Detta är också en introduktion, då publiken tidigare bara kunnat se situationen på närbild i slow motion.

– Fifa strävar efter teknologi som förbättrar fotbollen på alla nivåer och användningen av semiautomatiserad offsideteknik i fotbolls-VM 2022 är det klarast möjliga beviset, sade Fifas president Gianni Infantino.

Joel Pohjanpalo fick bollen i mål.
Bildtext Joel Pohjanpalo gjorde mål mot Ryssland i fotbolls-EM förra sommaren, målet dömdes bort för offside.
Bild: Tomi Hänninen

Diskussion om artikeln