Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indien börjar förbjuda engångsplast – berör nästan 1,4 miljarder människor

Från 2022
Indiska barn omgivna av avfallshögar
Bildtext Indien har stora problem med plastavfall i landet och 2019 var Indien världens största land med felhanterat plastavfall, som hamnar i naturen och blir till det problematiska mikroplastet.
Bild: EPA

Det rikstäckande förbudet gäller inte bara användningen av plast, utan också dess produktion och import. Plasttillverkarna hade hoppats att förbudet skulle skjutas upp, men regeringen säger nej.

År 2019 uppstod nästan 13 miljoner ton felhanterat plastavfall i Indien. Det här är plastavfall, som alltså antingen skräpade ner naturen eller som inte återvanns, och det är den högsta siffran i hela världen för ett enskilt land, enligt Our World in Data.

Orsaken är att Indien, med sina betydande 1,4 miljarder invånare, inte lyckats hantera avfallet som uppstår i landets växande städer och byar. Och om avfallet inte hanteras, hamnar det i naturen.

Strax över 60 miljoner ton felhanterat plastavfall uppstod i världen år 2019. Mest uppstod i Asien och specifikt i länderna Indien och Kina.

Därför kan förbudet nu ha en stor inverkan på inte bara den lokala miljön utan också på klimatet, eftersom Indien också är hem för flera fabriker som tillverkar plastprodukter.

I Indien tillverkas över 243 000 ton engångsplast varje år. Det här betyder att en minskning av tillverkningen och användningen av engångsplast blir avgörande för att Indien ska nå sina mål om att minska på sina skadliga utsläpp med 45 procent på åtta år, skriver AP.

En pojke i New Delhi står med avfall upp till midjan och söker efter saker som kan återanvändas.
Bildtext Indien har hittills varit dåliga på att återvinna sitt plastavfall.
Bild: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

19 produkter förbjuds: "en bra början, men inte tillräckligt"

Indien har tidigare försökt förbjuda plastprodukter, men det har enbart gällt enskilda regioner. Det här är det första rikstäckande förbudet och man börjar "snällt" med 19 engångsplastprodukter som nu förbjuds från och med 1 juli 2022.

Produkterna som förbjuds är sådana som man ansett vara "inte särskilt användbara", men som har stor risk att hamna i naturen. Det är också produkter som det redan börjar finnas ersättningar till, såsom plastmuggar, plastsugrör och glasspinnar i plast.

Men tusentals andra plastprodukter, såsom plastflaskor, plastpåsar eller chipspåsar, omfattas inte av förbudet. Men den indiska regeringen har ändå nu satt upp mål som säger att tillverkarna ska ansvara för återvinning eller avfallshanteringen av produkterna efter användning.

Plastskräp i havet
Bildtext Indien börjar nu med att förbjuda föremål som det finns ersättande produkter till, såsom bambuskedar, fat gjorda på kokbanan och glasspinnar i trä.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Plasttillverkarna har vädjat till den indiska regeringen att skjuta upp förbudet, men Indiens miljöminister Bhupender Yadav säger att förbudet varit på gång i ett år och att det funnits tid att anpassa sig.

"Nu är tiden ute", säger Yadav.

Från gruppen Break Free from Plastic som verkar i Asien och Stilla havsområdet säger deras koordinator Satyarupa Shekhar att det här förbudet definitivt var en bra början.

"Men om man tänker på omfattningen av plastkrisen så är förbudets omfattning för lite", säger han.

Indiens förbud mot engångsplast inträffar ungefär ett år efter att EU förbjudit engångsplast i unionen.

Källa: AP