Salongsbåten Bonito blev nästan till brasved i Somero – nu restaureras den i en verkstad vid Forum Marinum i Åbo
Salongsbåten Bonito som byggdes på Åbo Båtvarf var en bekant syn i Åbo i början av 1900-talet. Nu restaureras den gamla båten, som nästan blev brasved, och ska senare sjösättas igen.
Bonito som blev färdig vid Åbo båtvarf år 1921 restaureras som bäst i Åbo – men det var nära ögat att den gamla träbåten skulle ha blivit ved till en midsommarbrasa.
Träbåtsentusiasten Esko Vahto från Åbo visste att den över hundraåriga träbåten Bonito fortfarande fanns, men han visste inte var exakt den befann sig.
Av en lycklig slump kom Esko Vahto och sonen Jani Vahto, som också är intresserad av gamla träbåtar, Bonito på spåren.
En äldre kvinna som besökte Esko och Jani Vahtos båtverkstad i ett annat ärende berättade om en gammal träbåt i Somero och som hennes son ägde. Denna båt var i uselt skick och skulle bli ved till midsommarbrasan, berättade kvinnan.
När Esko Vahto frågade kvinnan vad träbåten hette visade det sig att den hette Bonito. Detta gav Vahto kalla kårar. Han besökte Somero och hans misstanke visade sig vara sann: han hade äntligen hittat träbåten Bonito som han så länge letat efter.
Restaureras i en verkstad vid Forum Marinum
Den tolv meter långa träbåten av mahogny som designades av Bruno Westin är ett av de finaste exemplen på båtbyggarkonst från sin tidsperiod – och en av de sista finländska salongsbåtarna som finns kvar i dag.
Bonitos restaurering har pågått i fem år. När restaureringen inleddes rev man först ut båtens träplankor ända ner till skrovet och måste byta ut en stor del av mahognyplankorna på grund av att de ruttnat.
Nu restaureras de delar av inredningen som är gjorda av trä. Delarna ska slipas och lackeras om och om igen. I händerna på Jani Vahto blir slutresultatet utmärkt.
På bordet i verkstaden finns meter efter meter av lackerade lister, som liknar dem som ursprungligen fanns i båten under de första åren. Senare ska båtens beslag av mässing restaureras.
Restaureringsprojektet sker i sjöfartsmuseet Forum Marinums verkstad och finansieras av bland annat Museiverket. Största delen av restaureringen har gjorts av båtbyggaren Juha Suorsa.
Sjösätts senast nästa sommar
Enligt Jani Vahto kommer Bonito att sjösättas senast nästa sommar. Ifall restaureringsarbetena fortskrider i snabb takt kan hon sjösättas redan i höst.
När salongsbåten Bonito har restaurerats kommer man kunna åka med den i Åbotrakten. Enligt Jani Vahto är Bonito bekant för många äldre Åbobor, och därför måste man se till att också de får åka med båten.
Ursprungligen drevs Bonito av en maskin på 20 hästkrafter, och nu ska båten få en större dieselmotor.
Ägdes av många förmögna personer
Under sin historia har salongsbåten Bonito haft flera olika ägare, och nästan alltid har ägaren varit rik.
Bonito beställdes ursprungligen av Anton Edvin Erickson, som var direktör för stuveriföretaget A. E. Erickson. Bonito låg ofta förtöjd vid bryggan vid Ericksons sommarstuga, Villa Fjällbo på Kuva udde.
Sedan sålde Erickson Bonito till industrirådet Mauno Rainto, som var vd för cykelfabriken Pyrkijä och grundare av fotoföretaget Foto Ab. I samband med att Bonito fick en ny ägare blev båtens nya hemmahamn på ön Svartholm i Pargas, där Rainto hade en sommarstuga.
Från Raintos dödsbo gick Bonito vidare till Raintos granne och goda vän Olli Tulenheimo, som var vicehäradshövdning och kommodor för segelsällskapet Turun Pursiseura.
På 1970-talet ägdes Bonito av Hannu Siikarla, som grundligt reparerade båten. I slutet av 1970-talet åkte Bonito vidare till några ägare i Päijännetrakten, och från och med 2009 har den ägts av Esko och Jani Vahto.
Här kan du läsa mera om Bonito och dess historia (på finska och engelska).
Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Bonito oli vähällä päätyä juhannuskokkoon – maineikas turkulainen salonkivene pelastettiin viime hetkellä. Artikeln är översatt och bearbetad av Maria Lammassaari.