Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

“Det här kan ha varit Donald Trumps politiska dödsruna” – risken för åtal mot Trump ökar efter graverande vittnesmål i kongressförhören om stormningen av Kapitolium

Från 2022
Uppdaterad 02.07.2022 06:12.
Donald Trump står uppe på en scen och talar till sina anhängare före stormningen av Kapitolium.
Bildtext Donald Trump talade inför sina anhängare innan upprorsmakare stormade Kapitolium den sjätte januari 2021.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Explosivt vittnesmål tidigare i veckan kastar en allt djupare skugga över Donald Trumps roll i samband med attacken mot Kapitolium.

Hur agerade dåvarande presidenten Donald Trump under de dramatiska timmarna när hans anhängare stormade Kapitolium den sjätte januari 2021?

Kände Trump till att flera av hans anhängare var redo att ta till våld i ett försök att stoppa certifieringen av demokraten Joe Bidens seger över Trump i presidentvalet?

Det har varit några av nyckelfrågorna i samband med kongressutredningen av stormningen som de senaste veckorna tagit formen av tv-sända förhör.

Den gångna veckan har kastat nytt ljus över frågorna i form av nya, graverande uppgifter om Trumps roll under själva attacken.

Svenska Yle sammanfattar de viktigaste bitarna från veckan nedan - och blickar framåt.

Tidigare Vita huset-medarbetare i explosivt vittnesmål: Trump kände till att anhängare var beväpnade - men struntade i riskerna

Det hittills mest explosiva vittnesmålet i tv-förhören kom i tisdags från den 26-åriga Vita huset-medarbetaren Cassidy Hutchinson.

Enligt Hutchinson ska Trump redan på morgonen den sjätte januari ha informerats om att flera av hans anhängare var beväpnade då de samlades i närheten av Kapitolium den dagen - med bland annat knivar, pepparsprej och knogjärn.

I stället för att varna för riskerna beslöt Trump att gå vidare med sitt tal i Ellipsen, en park nära Vita huset.

Cassidy Hutchinson vittnar inför kongressen
Bildtext 26-åriga Cassidy Hutchinsons vittensmål i början av veckan förändrade bilden av Trumps roll i attacken mot Kapitolium.
Bild: Mandel Ngan / EPA

Vidare ska Trump enligt Hutchinson ha krävt att säkerhetskontroller slopas så att demonstranterna kan ta sig in på området och lyssna på talet.

- Det är inte här för att skada mig, ska Trump ha sagt i ett samtal som Hutchinson åhörde.

Hutchinsons vittnesmål målar upp Trump som en hämningslös president som var besatt av tanken om att presidentvalet skulle ha fuskats bort från honom. Hon vara nära medarbetare till Trumps stabschef Mike Meadows när stormningen ägde rum.

När hon varnade Meadows om att flera av demonstranterna var beväpnade fick hon ingen reaktion.

- Hans reaktion var snarare en brist på en reaktion, han såg inte ens upp från mobiltelefonen, vittnade Hutchinson.

Ursinnig Trump påstås ha gripit tag i limousinens ratt - bestrids av Trump själv och andra

Hutchinson vittnade också om att Trump visste om att vissa av demonstranterna skanderade “Hang Mike Pence”, alltså krävde att vicepresidenten Mike Pence ska hängas. Trump ska enligt Hutchinson ha reagerat med att konstatera att Pence “kanske förtjänar det.”

Efter sitt tal ville Trump göra sällskap med demonstranterna och ta sig till Kapitolium i Vita husets limousin, men han stoppades av sin säkerhetspersonal på grund av risken för våldseskalering.

Valtaajia Capitolin sisätiloissa.
Bildtext Inkräktarna gick omkring inne i kongressbyggnaden och letade efter vicepresident Mike Pence.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

Då ska Trump enligt Hutchinson ha blivit ursinnig och gripit tag i ratten för att styra fordonet mot kongressbyggnaden.

Limousinepisoden grundar sig på andrahandsinformation till Hutchinson och har avvisats av säkerhetsvakterna som befann sig i fordonet och av Trump själv.

Trump har också bestridit övriga anklagelser på sitt somenätverk Truth Social, där han bland annat förnekat att han skulle välkomnat beväpnade anhängare till Kapitolium.

Politiska bedömare om Cassidy Hutchinsons vittnesmål: historiskt och “förödande”

Hutchinsons vittnesmål i början av veckan har av flera bedömare beskrivits som historiskt.

- Cassidy Hutchinson kan visa sig vara nästa John Dean, sade Norm Eisen vid forskningsinstitutet Brookings.

Dean var nyckelvittnet som anklagade president Richard Nixon i samband med Watergate-förhören år 1973.

Den legendariske Bob Woodward, en av journalisterna som avslöjade Watergateskandalen, kallade Hutchinsons vittnesmål för “förödande.”

- Det här kan mycket väl ha varit Donald Trumps politiska dödsruna, sade Woodward till CNN.

Republikanernas reaktioner till tisdagens förhör har varit blandade. Enligt en tidigare medarbetare i Vita huset var det “den värsta dagen” för Trump.

- Det här var en bedrövlig dag för presidenten. Min gissning är att det blir ännu värre i fortsättningen, twittrade i sin tur Mick Mulvaney, Trumps tidigare stabschef.

Andra republikaner har slagit tillbaka och beskrivit Hutchinsons vittnesmål som enbart hörsägner.

Cassidy Hutchinson är den första personen med insyn i Trumps innersta krets och dess förehavanden under Kapitoliumattacken som vittnat under ed i samband med utredningen.

Hon har knappast något att vinna på att tala osanning. I stället löper hon risken att i likhet med andra tidigare Trumpmedarbetare som vittnat mot ex-presidenten utsättas för trakasserier från Trumpanhängare.

Vad händer nu - kommer Trump att åtalas?

6 januari-kommitténs utredning av attacken har av republikaner med Trump i spetsen kritiserats för att vara partisk eftersom den enväldigt styrs av demokraterna, som innehar makten i kongressen.

Endast två välkända Trumpkritiska republikaner - Liz Cheney och Adam Kinzinger - ingår i kommittén.

Men det betyder inte att de explosiva uppgifterna som kommittén lyckats vaska fram skulle sakna betydelse.

Den överhängande frågan är nu om bevisen är tillräckliga för att åtala Trump?

Blickarna riktas mot justitieministeriet och i synnerhet justitieminister Merrick Garland, som har befogenheter att väcka ett åtal.

Vissa juridiska experter menar att Hutchinsons vittnesmål - och tidigare uppgifter som kommit fram - i sig redan gav tillräckligt med juridisk ammunition för att åtala Trump på mer än en punkt.

Andra har påpekat att det fortfarande saknas bevis på att Trump explicit skulle ha uppviglat sina anhängare till våld eller att han skulle ha kommunicerat privat med någon av upprorsmakarna som bröt sig in i Kapitolium.

En annan möjlig åtalspunkt mot Trump kan handla om trakassering av vittnen.

I tisdagens förhör offentliggjordes meddelanden som två vittnen i utredningen tagit emot från personer i Trumps närmaste krets som enligt kommittén tyder på att Trumps närmaste medarbetare försökte förhindra dem från att vittna.

Det som med stor grad av säkerhet kan fastställas är att det inte råder tvivel om att Trump var medveten om riskerna när den våldsamma mobben stormade Kapitolium - och att han inte agerade för att stoppa mobben förrän flera timmar efter att upploppet brutit ut.

Och nya uppgifter kan ytterligare förändra bilden när utredningen och de tv-sända förhören går in i sin sista fas.

Källor: Washington Post, New York Times, Axios, CNN, Hill m.fl.