Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland fick inte stopp på holländska stjärnan – EM-genrepet slutade i förlust: "Inte nöjda med resultatet men spelmässigt en positiv insats"

Från 2022
Uppdaterad 02.07.2022 21:42.
Programmet är inte längre tillgängligt
Finland förlorade EM-genrepet – se höjdpunkterna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland höll mycket boll och kom till lägen men skärpan i avsluten saknades. Holland hade en klinisk Vivianne Miedema och därför slutade EM-genrepet i en 0–2-förlust.

Allvaret närmar sig för Finlands fotbollsdamer. Om mindre än en vecka sparkar laget igång gruppspelet i EM.

Efter några lägerdagar i Holland åker man nu över till England för att finslipa de sista detaljerna. Och man åker till mästerskapet med två raka förluster i bagaget.

I början av veckan förlorade Finland stort på hemmaplan mot Japan och i dag fick man se sig besegrade av regerande Europamästarna Holland.

Det blev ändå inte en lika platt insats som mot Japan. Finland stod upp bra mot Holland även om man förlorade med 0–2.

– Vi kan inte vara nöjda med resultatet men spelmässigt var det en positiv insats. Det enda som saknades var målen men de sparar vi till EM, säger Linda Sällström efter matchen.

Miedema vass i straffområdet

Finland gjorde en match som ger hopp inför EM. Laget vågade hålla i bollen och bygga anfall även om de vassa målchanserna var lätträknade.

Holland fick inte speciellt många chanser men när man väl kom till lägen visade Vivianne Miedema klass. Efter en halvtimmes spel fick hon mycket tid och utrymme mot ett passivt finländskt försvar och prickade säkert in bollen.

Den holländska anfallsstjärnan punkterade också matchen i andra halvlek. Då 20 minuter återstod att spela fick hon bollen i straffområdet och petade in 2–0.

Finland hade en boll i mål direkt efter paus men målet godkändes inte. Emma Koivisto gick för hårt fram i en duell med hemmamålvakten Sari Van Veenendaal före Ria Öling petade in bollen.

Målsättningen är att gå vidare från EM-gruppen

Finland jagade en kvittering i andra halvlek men skärpan i avsluten saknades. Efter Hollands andra mål gick luften ur laget och Finland kom inte till speciellt många chanser på slutet. Amanda Rantanen fick ett läge då en kvart återstod men skottet gick över det holländska målet.

– Det är små saker som saknas för oss nu. Vi har en vecka på oss att träna på det. Det är inga stora spelmässiga förändringar som vi måste göra. Det gäller bara att bli skarpare framför mål så blir det ett bra EM, säger Sällström.

Finland får nu börja fokusera på EM och gruppspelet som startar nästa fredag med match mot Spanien. I gruppspelet möter man också Danmark och Tyskland.

– Jag hoppas att vi kan spela lika bra som i dag ännu några procent bättre. Vi har som målsättning att gå vidare från gruppen, det är realistiskt även om det inte blir lätt.

– Vi är inte favoriter i gruppen men allt är möjligt. Det gäller att hålla nollan och själva sätta några strutar, säger Sällström.

Resultat:

Holland–Finland 2–0 (1–0)
30´ 1–0 Vivianne Miedema
70´ 2–0 Vivianne Miedema

Diskussion om artikeln