Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dags för demokratifestival i Almedalen igen – höstens svenska val ökar intresset för politik och debattlust

Från 2022
Mänskor sitter på gräset vid en damm och större folkmassa en bit bort.
Bildtext Intresserade har möjlighet att tala med en politiker under Almedalsveckan. Bild från 2018.
Bild: Yle/Linda Söderlund

I Almedalen på Gotland har den årliga partiveckan inletts. Det är en demokratins mötesplats som väntar upp till 100 000 besökare, med betydelse både för gotländsk turistnäring och Sveriges demokratiska utveckling.

I programmet för de fem dagarna finns över 2 100 evenemang. Något enhetligt tema finns inte i Visby. Huvudsaken är partiledarnas tal.

Årets inledningstalare på söndag kväll är socialdemokraternas ordförande, statsminister Magdalena Andersson. Miljöpartiets Per Bolund är sista talare på torsdag.

Alla åtta svenska riksdagspartier är på plats med partiledare. I år får partierna en halv dag var. Därmed kan Almedalsveckan koncentreras och förkortas.

Corona hinder och nu debattämne

Coronapandemin gjorde att man inte kunde mötas i Visby de två senaste åren. Ifjol genomfördes en virtuell variant av Almedalen. Också i år kommer många av talen och evenemangen att streamas över nätet.

Men nu går det att mötas igen, trots att arrangörerna varnar för att coronaviruset fortfarande rör sig – och smittar.

Några arrangörer passar på att analysera den svenska coronapolitiken, och informationen om sjukdomar i allmänhet. Vaccinkritikerna ordnar sin egen debatt under veckan i Visby.

"Almedalen reser sig"

Frågan är om Almedalsveckan nu har kraft att återkomma efter två års paus. Arrangörerna konstaterade ett par dagar före invigningen att den demokratiska mötesplatsen absolut har relevans och styrka att resa sig igen.

Det betonades också under öppningshögtidligheten på söndag.

Man söker också något positivt i att antalet evenemang har halverats från toppåren. Tidigare hade varje parti en hel dag av uppmärksamhet, nu har veckan krympt.

Förhoppningsvis kan man koncentrera sig på politik och ideologi igen, säger kritikerna. Många år har mediesynligheten, nattlivet och rosévinet blivit viktigare än den egentliga debatten i Almedalen.

Mer synlighet för sakinnehåll

Det är nu färre evenemang i det officiella programmet, mer plats i Visby. De som tidigare har haft svårt att nå ut i bruset kan nu faktiskt höras, enligt arrangörerna på Region Gotland.

Almedalsfestivalen har fått många efterföljare ute i världen. I Finland arrangeras Suomiareena nästa vecka i Björneborg enligt samma koncept.

Motsvarande veckor ordnas också på Bornholm i Danmark och Arendal i Norge. Alla festivaler har en nationell prägel, men också likartad utveckling.

– Det speciella i år är att festivalerna igen kan hållas, efter två års paus. Det är viktigt för det demokratiska samtalet och demokratin, säger man på Gotland.

Almedalen ger god ekonomi för Gotlands turist- och besöksnäring. Många Visbybor hyr ut sina hus och lägenheter till besökarna.

Politisk cirkus i Almedalen – och i regeringen

Det viktigaste är kanske ändå att valkampanjen egentligen sätts igång här. Det är riksdagsval, kommunalval och landstingsval om cirka två månader i Sverige.

Det var ursprungligen den socialdemokratiska statsministern Olof Palme som inledde traditionen att hålla ett sommartal i Almedalen – det var 1968. Men han var betydligt populärare än Magdalena Andersson.

Ledaren i veckoslutets lokaltidning Gotlands Allehanda behandlar den “politiska cirkusen” som ska pågår i Almedalen i veckan:

– Det är ingen tvekan om vilken statsministerkandidat som har den svåraste balansakten framför sig om den får bilda regering efter nästa val, skriver tidningen, och avser alltså Magdalena Andersson.

Hennes spretiga regeringskoalition av meningsmotståndare kallas både svårbalanserad och upp och nedvänd. Det går inte speciellt bra med minoritetsregeringen där sossarna får stöd av Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men de skulle förmodligen gärna ha ministerplatser.

– Varje budgetomröstning blir ett drama, ofta med osäkert och olyckligt slut, skriver den gotländska tidningen vidare. Det enda tecknet på framgång är att regeringen sitter kvar.

Ledaren i Gotlands Allehanda talar om åtta misslyckade år med socialdemokraterna i regeringsledningen och undrar om det blir en fortsättning efter valet.

Hård kritik mot regeringen

– Ska det bli fyra år till med handfallenhet inför brottslighet, bristande integration, växande vårdköer och rusande energipriser – och utan en chans att nå målet om Europas lägsta arbetslöshet.

Gotlands Allehanda speglar fördmodligen ganska bra vad den borgerliga oppositionen i Sverige nu säger.

Både Moderaterna, Sverigedemokraterna och till och med Kristdemokraterna siktar på valseger och plats i regeringen, kanske rentav i regeringen. Motsvarande har Miljöpartiet och Liberalerna svårt att hålla sin plats i riksdagen på grund av röstspärren.

Som vanligt är Almedalen en termometer på valfebern och partiernas popularitet så här i sommarhettan. Det kan nog bli en höststorm i den svenska politiken.

Alla önskar hyfs i debatten

Det är Region Gotland som står för arrangemangen i Almedalen tillsammans med de lokala partierna på Gotland.

Almedalen är den park mitt i Visby där de största evenemangen hålls, framför allt partiledartalen.

Runt om i staden arrangeras evenemang av partierna, organisationer, svenska myndigheter och företag. Almedalsveckan ska ändå vara fri från kommersiella inslag.

I år har man samlats om ett övergripande ramverk för deltagande, som också utesluter våldsamma, kriminella ideologier och organisationer.

Tanken är att Almedalsveckan ska vara mötesplatsen för samhällsengagerade som vill föra dialog om olika samhällsfrågor, stora som små.

Storleken på samhällsfrågorna har ingen betydelse enligt arrangörerna. Det viktigaste är att de ställs, i syfte att bidra till att utveckla samhället.

Öppenhet, tillgänglighet och ömsesidig respekt

Förutsättningarna för Almedalsveckan är att värna om öppenhet, tillgänglighet och ömsesidig respekt för varandra.

Till den så kallade Almedalsandan anses höra tillit och förtroende.

I år är det alltså debattmöten och inte lika många arrangörer som tidigare. De stora medierna är på plats, men Expressen arrangerar flest korta möten och utfrågningar i anslutning till partiledartalen.

Opinionsinstituten är på plats med nyheter om folkvilja och åsiktsmätningar.

Kyrkan och försvaret är synliga som vanligt. Många intresseorganisationer inom arbetsliv, jordbruk och miljö är också med, men PR-byråernas insatser verkar synligare.

Politikerna har jour på partitorget i Almedalen, så att alla medborgare verkligen har möjlighet att träffa och prata med en politiker.

Nya organisationer är med, med en satsning på partiernas ungdomsförbund och organisationer som inte brukar kunna medverka. De får en egen scen i år.